Επικεφαλής οργανισμού ΟΗΕ για τουρισμό: Eλπίζει σε αναστολή συμμετοχής Ρωσίας

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε την Τρίτη ότι ελπίζει ότι τα κράτη μέλη θα ψηφίσουν υπέρ της αναστολής της συμμετοχής της Ρωσίας εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία σε ειδική ψηφοφορία, που θα διεξαχθεί την Τετάρτη.

Η ψηφοροφία αυτή έρχεται σε συνέχεια της αντίστοιχης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ νωρίτερα αυτό το μήνα για την αναστολή της συμμετοχής

της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ  λόγω αναφορών για «σοβαρές και συστηματικές παραβιάσεις και καταχρήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Ουκρανία, γεγονός που ώθησε τη Μόσχα να ανακοινώσει την αποχώρησή της από το Συμβούλιο. Ο πρόσφατα επανεκλεγείς γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και πρώην πρέσβης της Γεωργίας Ζουράμπ Πολολικασβίλι, η χώρα του οποίου δέχθηκε εισβολή από τη Ρωσία το 2008, δήλωσε ότι ο ρόλος του ΟΗΕ είναι να εδραιώσει την παγκόσμια ειρήνη.

«Σε αυτή την περίπτωση, η αναστολή θα αποτελέσει παράδειγμα ότι όλες οι χώρες πρέπει να σέβονται τους κανόνες», δήλωσε. «Οποιαδήποτε αποχή θα είχε ως κίνητρο τον φόβο. Δεν πρέπει να φοβόμαστε μπροστά στον πόλεμο, πρέπει να εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας ενάντια στον πόλεμο, μιλάμε για την αναστολή συμμετοχής μιας χώρας που βομβαρδίζει μια άλλη χώρα εδώ και δύο μήνες».

Ο Πολολικασβίλι είπε επίσης ότι αναμένει ότι η συμμετοχή της Ρωσίας στον οργανισμό με έδρα τη Μαδρίτη θα ανασταλεί τουλάχιστον μέχρι το επόμενο έτος, αν και οι τελικοί όροι της όποιας αναστολής θα συζητηθούν την Τετάρτη.

Η Ρωσία θα απωλέσει προσωρινά τη συμμετοχή της σε έναν οργανισμό που παρέχει τεχνική υποστήριξη για την προώθηση του τουρισμού, ένα μέτρο που μπορεί να έχει περισσότερο συμβολικές συνέπειες για τη Μόσχα. Η αναστολή πρέπει να υποστηριχθεί από την πλειοψηφία των δύο τρίτων των 160 συνολικά κρατών μελών.

Ο οργανισμός εκτιμά ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάκαμψη του παγκόσμιου τουρισμού και θα μπορούσε να προκαλέσει απώλειες έως και 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έσοδα από τον τουρισμό, καθώς και αύξηση των τιμών των ταξιδιών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα