Επικεφαλής Αντιτρομοκρατίας Η.B: Κίνδυνος ριζοσπαστικοποίησης εξαιτίας Covid19

Ο επικεφαλής αστυνομικός του Ηνωμένου Βασιλείου ειδικός σε θέματα αντιτρομοκρατίας προειδοποίησε ότι περισσότεροι νέοι προσελκύονταν προς την τρομοκρατία με αυξημένη εξτρεμιστική παρουσία στο διαδίκτυο εξαιτίας της απομόνωςης που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό, συμβάλλοντας στην αύξηση της ριζοσπαστικοποίησης.

Συγκεκριμένα ο αστυνόμος Neil Basu, δήλωσε την Τετάρτη ότι η χώρα αντιμετωπίζει αυξημένη απειλή τρομοκρατίας και ότι η απομόνωση που σχετίζεται με το Covid τροφοδοτεί μια αύξηση της ριζοσπαστικοποίησης, ιδίως μεταξύ των νέων.

«Υπήρξε μια απότομη αύξηση του εξτρεμιστικού υλικού

στο Διαδίκτυο τα τελευταία χρόνια και λόγω του Covid-19  τα ευάλωτα άτομα ξοδεύουν πολύ περισσότερο χρόνο απομονωμένοι στο διαδύκτιο, και με λιγότερους προστατευτικούς παράγοντες όπως είαι το σχολείο, η απασχόληση, οι φίλοι και  η οικογένεια», είπε. 

Ισχυρίστηκε ότι οι τρέχουσες συνθήκες ήταν η «τέλεια καταιγίδα» για ριζοσπαστικοποίηση και ότι ενδέχεται να δούμε επιπτώσεις για πολλά χρόνια.

Ο Basu,  ο οποίος είναι επίσης στην Μητροπολιτική Αστυνομική Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου, ισχυρίστηκε ότι υπήρξε ανησυχητική αύξηση του αριθμού των νέων που προσελκύονται προς τρομοκρατική δραστηριότητα.

Aποκάλυψε παράλληλα ότι 1.500 παιδιά κάτω των 15 ετών είχαν παραπεμφθεί στο πρόγραμμα κατά της ριζοσπαστικοποίησης που είναι γνωστό ως Prevent τους τελευταίους 18 μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, από 17 παιδιά, περίπου 14, συνελήφθησαν για τρομοκρατικές κατηγορίες.

«Αυτή είναι μια σχετικά νέα και ανησυχητική τάση στο Ηνωμένο Βασίλειο, γιατί μόλις πριν από λίγα χρόνια δεν είδαμε κανέναν τόσο νεαρό στο έργο μας», πρόσθεσε ο Basu.

Εξήγησε επίσης ότι υπήρξε αύξηση των δεξιών ιδεολογιών και σημείωσε ότι 10 από τους 12 κάτω των 18 ετών που συνελήφθησαν για κατηγορίες τρομοκρατίας το 2019 συνδέθηκαν με τον δεξιό εξτρεμισμό.

Ωστόσο, η πλειονότητα των ερευνών  των βρετανικών αρχών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας εξακολουθεί να επικεντρώνεται στην ισλαμική εξτρεμιστική απειλή.

Ο αξιωματικός κατά της τρομοκρατίας ανακοίνωσε επίσης την κυκλοφορία ενός νέου ιστότοπου, Act Early. Αυτή η πρωτοβουλία επιδιώκει να παρέχει καθοδήγηση σε άτομα που πιστεύουν ότι κάποιος που γνωρίζουν κινδυνεύει να ριζοσπαστικοποιηθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα