Επιφανειακή μελέτη του Γεωστρατηγικού

ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Σε τέσσερα σενάρια αντίδρασης της Τουρκίας, τα οποία ούτως ή άλλως δεν χρειάζονταν ιδιαίτερη επιστημονική τεκμηρίωση, καταλήγει η μελέτη του Συμβουλίου Γεωστρατηγικών Μελετών, που αποκαλύπτει σήμερα η «Σημερινή», θεωρώντας ως ακραίο το ενδεχόμενο επιθετικής αντίδρασης - θερμού επεισοδίου από πλευράς Άγκυρας

«Όσο πλησιάζουμε στο χρονικό σημείο έναρξης της παραγωγής φυσικού αερίου, τόσο πιο κοντά βρισκόμαστε στις κόκκινες γραμμές της Τουρκίας και στο ενδεχόμενο δυναμικότερης αντίδρασης», υποδεικνύει, μεταξύ

άλλων, το Γεωστρατηγικό Συμβούλιο

Με μία μελέτη μόλις πεντέμισι σελίδων, στην οποία τα συμπεράσματα για τις πιθανές αντιδράσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ περιορίζονται σε μερικές δεκάδες γραμμές, τροφοδότησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη το Γεωστρατηγικό Συμβούλιο. Μελέτη που είναι σε γνώση πλέον και των πολιτικών αρχηγών μετά το πρόσφατο Εθνικό Συμβούλιο, στο οποίο κάποιοι εκ των κομματαρχών έθεσαν ερωτήματα ως προς την ετοιμότητα αντίδρασης της Λευκωσίας, στο ενδεχόμενο η Τουρκία να τραβήξει το σχοινί.

Τα «επιστημονικά» σενάρια

Σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο αποκαλύπτει η «Σημερινή», το Συμβούλιο Γεωστρατηγικών Μελετών, το οποίο προ δεκαπενθημέρου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, καταλήγει στα πιθανά σενάρια τουρκικής αντίδρασης ως εξής:

1. Ήπιο και πιθανότερο σενάριο: Αύξηση αεροναυτικής παρουσίας στην περιοχή, επίδειξη σημαίας, φραστικές προκλήσεις, δημιουργία τεχνητών εντάσεων και πρόκληση ανασφάλειας, που αυξάνει τα ασφαλιστικά κόστη των εταιρειών.

2. Έντονο και μη αποκλειόμενο σενάριο: Παράλληλα με τα πιο πάνω, διενέργεια ερευνών από «Barbaros» σε οικόπεδα που «δόθηκαν» σε ΤΡΑΟ (τουρκική εταιρεία ερευνών).

3. Επιθετικό με μικρές πιθανότητες και υπό προϋποθέσεις σενάριο: Έναρξη γεωτρήσεων με ιδιόκτητα τρυπάνια σε αβαθή ύδατα ανοικτά της Αμμοχώστου (οικόπεδο 2 της ΑΟΖ Κυπριακής Δημοκρατίας), αφού επί του παρόντος η Τουρκία διαθέτει μόνο ένα μικρό γεωτρύπανο.

4. Καταστροφικό και ελάχιστα πιθανό σενάριο: Δυναμική παρεμπόδιση της κυπριακής γεώτρησης.

Θα μας φερθεί... ήπια

Από τα τέσσερα πάντως σενάρια, διά της μελέτης του, την οποία υπογράφουν πέντε από τα μέλη του, το Γεωστρατηγικό Συμβούλιο εκφράζει την άποψη τού ποιο είναι το πιο πιθανό. Αφού αρχικά αναφέρει πως η τουρκική αντίδραση θα εξαρτηθεί από τον «βαθμό επηρεασμού των τουρκικών συμφερόντων και διεκδικήσεων, και άρα η ένταση της αντίδρασης είναι ανάλογη του βαθμού γεωγραφικής προσέγγισης των δραστηριοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τεμάχια τα οποία η Τουρκία θεωρεί ότι βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας της (κυρίως μέρος του τεμαχίου 6)» και αφού επιπλέον υπογραμμίζει ότι «όσο πλησιάζουμε στο χρονικό σημείο έναρξης της παραγωγής φυσικού αερίου, τόσο πιο κοντά βρισκόμαστε στις κόκκινες γραμμές της Τουρκίας και στο ενδεχόμενο δυναμικότερης αντίδρασης», καταλήγει στο εξής συμπέρασμα:

«Παρ' όλο που δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα σενάριο -έχοντας υπ' όψιν και άλλους αστάθμητους παράγοντες της τουρκικής πολιτικής- εντούτοις, λαμβανομένων υπ' όψιν των πιο πάνω, θεωρούμε ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι η επιλογή ενός ήπιου σεναρίου αύξησης της ναυτικής παρουσίας στην περιοχή, ενδεχομένως και διενέργειας σεισμικών ερευνών εντός της Κυπριακής ΑΟΖ από πλευράς Τουρκίας».

Στη σκιά του Κυπριακού

Οι διεργασίες ετοιμότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζονται, εν μέσω των εξελίξεων στο Κυπριακό, οι οποίες, σύμφωνα με το Συμβούλιο Γεωστρατηγικών Μελετών αλλά και το Υπουργείο Εξωτερικών που έχει ετοιμάσει τη δική του μελέτη, έχουν απόλυτη σχέση με το πώς η Τουρκία θα πράξει. Πάντως, δεδομένου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «δεσμεύτηκε» ότι ακόμη και αν είναι σε εξέλιξη μια νέα Γενεύη, οι ενεργειακοί σχεδιασμοί θα προχωρήσουν κανονικά -ήτοι στις 13 Ιουλίου θα αρχίσει η γεώτρηση της ΕΝΙ ΤΟΤΑΛ στο οικόπεδο 11- τότε είναι φυσικό πως η Τουρκία θα συνεχίσει να τρίζει τα δόντια με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και τα σενάρια αντίδρασης της Λευκωσίας θα πρέπει να είναι έτοιμα και σίγουρα να εφαρμοστούν άμεσα και κλιμακωτά, όπως είναι ο σχεδιασμός.

Έτσι το βλέπει η Άγκυρα

Για να καταλήξει σε αυτά τα συμπεράσματα το Γεωστρατηγικό Συμβούλιο ανέλυσε, μέσω της μελέτης -μόλις πέντε σελίδων- το «στρατηγικό επίπεδο της Τουρκίας», πώς βλέπει δηλαδή τις ενεργειακές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Κατά το επιστημονικό αυτό σώμα, υπάρχουν τέσσερα δεδομένα και δύο κόκκινες γραμμές για την Άγκυρα. Ως εξής:

- Η εξασφάλιση πρόσβασης στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων θα μειώσει την ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία και το Ιράν.

- Τα κοιτάσματα αυτά και η διοχέτευσή τους στην ΕΕ αποτελούν τμήματα του ευρύτερου γεωπολιτικού ανταγωνισμού με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

- Τυχόν αποκλεισμός της από τα κοιτάσματα της Κυπριακής ΑΟΖ θα τείνει να εκτοπίσει από τις θάλασσες νοτίως της Κύπρου και την παρουσία της στην έξοδο της Διώρυγας του Σουέζ στη Μεσόγειο.

- Έλεγχος των κυπριακών κοιτασμάτων σημαίνει και διατήρηση του ρόλου του Τσεϊχάν, ως ενεργειακού κόμβου στην περιοχή.

Σε ό,τι, δε, αφορά τις κόκκινες της γραμμές σε σχέση με την Κύπρο αναφέρονται τα εξής δύο:

- Στη δημιουργία τερματικού υγροποίησης στην Κύπρο (Βασιλικό)

- Η παραγωγή του κυπριακού φυσικού αερίου και μελλοντική του εξαγωγή σε γειτονικές χώρες ή αλλού.

Keywords
Τυχαία Θέματα