Επιδόματα/συντάξεις χηρείας από Κυβέρνηση - Οι λεπτομέρειες

Σχέδια χορηγιών, συντάξεις χηρείας και επιδόματα, παραχωρεί η Κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις σημερινές (24/01) αποφάσεις του Υπουργικού, παραχωρούνται τα εξής:

- Νομοσχέδιο, βάσει του οποίου παραχωρείται σύνταξη χηρείας στους άνδρες με τους ίδιους όρους με γυναίκες. Όπως σημείωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε δηλώσεις του, ήταν μια διαχρονική αδικία εις βάρος των ανδρών. Σε περίπτωση θανάτου γυναικών δηλαδή, δεν δικαιούταν σύζυγος να λάβει σύνταξη. Άμεση εφαρμογή από 01/01/2018.

- Παράταση μέχρι

τις 31 Μαρτίου για σχέδιο επιχορηγημένων διακοπών στα ορεινά θέρετρα για χαμηλοσυνταξιούχους. Το σχέδιο αφορά τη χειμερινή περίοδο και στόχος είναι η αξιοποίηση, μεταξύ άλλων, και ορεινών θέρετρων.

- Αποφάσεις για αναγνώριση αγωνισθέντων το 1974. Σχέδιο για την προσφορά 17 χιλιάδων εθνοφρουρών εφέδρων, αιχμαλώτων πολέμου. Το σχέδιο καταρτίστηκε μετά από διαβούλευση με εκπροσώπους των αιχμαλώτων. Θα παραχωρείται συμπληρωματική σύνταξη όσων υπηρέτησαν πέραν της κανονικής θητείας. Το επίδομα θα είναι ανάλογο με τη διάρκεια της θητείας και το ύψος της υφιστάμενης σύνταξης.

Π.χ για 17 μήνες επιπλέον θητεία και μηνιαία σύνταξη 700 ευρώ, θα δίδεται επιπλέον επίδομα ύψους 1083 τον χρόνο.

- Εγκρίθηκε σχέδιο με το οποίο πρόσωπα αιχμάλωτα πολέμου θα λαμβάνουν επιδότηση για φροντίδα, χωρίς να λαμβάνεται υπ' όψιν εισόδημα μέχρι 19 χιλιάδες και καταθέσεις 20 χιλιάδες. Σε αυτές τις αποφάσεις, με εισήγηση του ΥΠΑΜ, θα δοθούν τιμητικά μετάλλια και διπλώματα στις 23 Απριλίου, Ημέρα Μνήμης και Τιμής Αιχμάλωτων πολέμου.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού, εξάλλου, προωθήθηκαν νομοσχέδια τα οποία αφορούν το οικογενειακό δίκαιο, τα οποία -σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης- στόχο έχουν τη διαφύλαξη καλών σχέσεων γονέων και να αποφεύγονται πράξεις που να έχουν αντίκτυπο στο παιδί. Το παιδί έχει λόγο σε όλες τις διαδικασίες που το αφορούν, σημείωσε ο Υπουργός.

Αναφορικά με την καθυστέρηση σε εκδίκαση διαζυγίων, ο Υπουργός ανέφερε ότι σήμερα γίνεται εκδίκαση από 3 Δικαστές. Πλέον υπάρχει ρύθμιση να εκδικάζονται από 1. Με αυτό τον τρόπο, υπάρχει ουσιαστική εξοικονόμηση.

Επίσης, το Δικαστήριο θα μπορεί να παραπέμψει από μόνο του για σκοπούς θεραπείας/βοήθειας, για να μπορούν να διαχειριστούν κατάσταση διαζυγίου, ειδικότερα με το παιδί.

Επιπλέον, το Υπουργικό προώθησε και τη διασύνδεση του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου με το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και Λεμεσού.

Keywords
Τυχαία Θέματα