Επιδημιολόγος: Το σημαντικό δεν είναι τα κρούσματα αλλά η θνητότητα (video)

Παρέμβαση στις Τομές στα Γεγονότα έκανε ο επιδημιολόγος Γιώργος Νικολόπουλος μετά την εξαγγελία των νέων αυστηρότερων μέτρων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Συγκεκριμένα, ο ειδικός ανέφερε ότι η πολιτική ηγεσία προσπαθεί να μεγιστοποιήσει την ασφάλεια που μπορεί να προσφέρει στους πολίτες της. Υπάρχει η λογική του να ενημερώσει τον κόσμο, να πάρει κάποια πρώτα μέτρα, να δει εάν τα μέτρα αυτά εφαρμόζονται και σε ένα επόμενο στάδιο, αξιολογώντας κατά πόσο η εφαρμογή

τους είναι αυτή που περιμένει ή όχι να επιχειρήσει πλέον με έναν έλεγχο πιο αυστηρό- με τον περιορισμό των κοινωνικών επαφών- να εξασφαλίσει ότι θα πετύχει το αποτέλεσμα που θέλει.  

Τόνισε ότι είναι πιθανόν να έχουμε μείωση, αφού βέβαια πρώτα μπορεί να έχουμε και αυξήσεις διότι υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται σε καραντίνα και υπάρχει πιθανότητα να θετικοποιηθούν. Εντούτοις, ο ειδικός αναφέρει ότι πρέπει να έχουμε υπόψιν ότι πρόκειται για μια πανδημία, ένα νέο στέλεχος, για το οποίο δεν υπάρχει συλλογική ανοσία και συνεπώς χρειάζεται υπομονή, αφού μέτρα τέτοιου είδους μπορεί να χρειάζεται να λειτουργήσουνε και περισσότερο, όπως για παράδειγμα η Ιταλία και η Κίνα.

Ο επιδημιολόγος ευελπιστεί ότι από την στιγμή που η Κύπρος έχει πάρει αυτά τα μέτρα αρκετά νωρίς, δεν θα έχουμε τις συνέπειες που είδαμε στην Ιταλία και ίσως αρχίσουμε να βλέπουμε στην Ισπανία.

Ο ειδικός ανέφερε ότι από τα πιο σημαντικά πράγματα που γίνονται και πρέπει να γίνονται είναι να εξετάζονται οι άνθρωποι, αυτοί που εντοπίζονται θετικοί να απομονώνονται, να γίνεται η ιχνηλάτηση των επαφών, να υπάρχει ο περιορισμός και η καραντίνα. Τα μοντέλα που έχουμε δει δείχνουν ότι μόνο ο συνδυασμός όλων των πιο πάνω μπορεί να προσφέρει.

Εξήγησε ότι το σημαντικό δεν είναι τα κρούσματα, μπορεί να μειωθούν, μπορεί να πάνε λίγο πάνω, αλλά αυτό που ενδιαφέρει για μια καινούργια πανδημία και ένα καινούργιο παθογόνο είναι να βλέπουμε την βαριά νοσηρότητα και την θνητότητα. Στην Ιταλία και στην Ισπανία δεν κοιτάζει κανένας πλέον τα κρούσματα αλλά κοιτάζει τις βαριές νοσηλείες και τους θανάτους. Συμπλήρωσε ότι θέλουμε να περιορίσουμε τις απώλειες.  

Keywords
Τυχαία Θέματα