Επ.Ελέγχου: Βιομ. ζώνες & τιμές καυσίμων παραμένουν ανοικτά

Ο έλεγχος των τιμών των καυσίμων, οι βιομηχανικές ζώνες και τα οφειλόμενα ενοίκια, και η παρακολούθηση των χορηγιών στα προγράμματα de minimis, που αφορούσαν τις κύριες παρατηρήσεις της ελεγκτικής υπηρεσίας για το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Τουρισμού το 2015 παραμένουν προς παρακολούθηση από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, η οποία ζήτηση κατάλογο με τους ενοικιαστές των βιομηχανικών τεμαχίων και τα ενοίκια που καταβάλλουν.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας, σε χωριστή συνεδρία της Επιτροπής θα συζητηθούν οι δαπάνες του Συνδέσμου Προσέλκυσης Επενδύσεων

σε συνάρτηση με τις επενδύσεις που προσελκύσθηκαν.

Περαιτέρω στην Επιτροπή θα εγγραφεί θέμα σε συνέχεια των καταγγελιών του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων Γιώργου Περδίκη, με βάση τις οποίες λόγω λανθασμένων ενεργειών του Υπουργείου Εμπορίου για τήρηση συμβατικών υποχρεώσεων του κράτους, παραχωρήθηκε στον Πρόεδρο του CIPA Χριστόδουλο Αγκαστινιώτη πάρκο.

Παρουσίαζε αδυναμίες

Ο Βοηθός Γενικός Ελεγκτής Κυριάκος Κυριάκου ανέφερε πως η παρακολούθηση των τιμών των πετρελαιοειδών από το Υπουργείο Εμπορίου με βάση τα κοστολόγια στην αγορά των προϊόντων παρουσίαζε αδυναμίες, οι οποίες διορθώθηκαν.

Αφού ανέφερε πως η ΕΠΑ προέβαλε διάφορες δικαιολογίες για την καθυστέρηση στην εξέταση παράβασης των κανόνων του ανταγωνισμού από τις εταιρείες πετρελαιοειδών οι οποίες δεν έπεισαν, είπε ότι στο θέμα του ανταγωνισμού έχει ρόλο και η Κυβέρνηση.

Εξήγησε πως θα πρέπει να μεριμνήσει για τη δημιουργία πρατηρίων χαμηλού κόστους που θα ανεξαρτητοποιήσει τη λιανική αγορά από τις εταιρείες, Πρόσθεσε πως είναι πολύ περιοριστική η χωροθέτηση, που διαλαμβάνει απόσταση 2km μεταξύ των πρατηρίων.

Ανέφερε ότι η χωροθέτηση δυνατόν να παραβιάζει το κεκτημένο και πρέπει να εξεταστεί η συμβατότητα του.

Ο κ. Κυριάκου είπε πως το Υπουργείο θα διενεργήσει αξιολόγηση για τις βιομηχανικές περιοχές. Είπε πως με βάση την εκλεκτική υπηρεσία δεν πρέπει να αλλάξουν οι χρήσεις για τις οποίες έγιναν απαλλοτριώσεις.

Προσθέτοντας ότι η βιομηχανικές ζώνες έχουν επεκταθεί και στην αποθήκευση, που δεν είναι βιομηχανική δραστηριότητα, εξέφρασε την άποψη ότι θα έπρεπε να εξεταστεί η συνταγματικότητα της επέκτασης και το ενδεχόμενο η γη να διεκδικηθεί από ιδιοκτήτες, αφού δεν χρησιμοποιήθηκε για τη χρήση για την οποία απαλλοτριώθηκε. Τίθεται επίσης θέμα διόγκωσης του αθέμιτου ανταγωνισμού, είπε αναφέροντας ακόμα ότι τα βιομηχανικά τεμάχια που έγιναν χώροι αποθήκευσης αποστερούνται από άλλους που θέλουν να τα κάνουν χρήση για βιομηχανικούς σκοπούς.

Ο Βοηθός Γενικός Ελεγκτής είπε ακόμα ότι η σύμβαση μίσθωσης, γίνεται με το πρότυπο έχει ετοιμαστεί από τη δεκαετία του 60 και ότι περιέλαβε στην έκθεση εισηγήσεις για τροποποιήσεις στη σύμβαση, που είναι ετεροβαρής σε βάρος του δημοσίου.

Ανέφερε επίσης ότι κυβερνητικά τεμάχια υπενοικιάζονται με πολλαπλάσιο ενοίκιο από αυτό που πληρώνεται στο κράτος. Ο ενοικιαστής έκτισε κτήρια, αλλά η αξία του κτηρίου δεν δικαιολογεί την αξία του ενοικίου υπενοικίασης, παρατήρησε.

Όταν έγινε η βιομηχανική στο Στρόβολο τα τεμάχια μπορεί να ήταν για μερικές εκατοντάδες λίρες με την αξία του 1970, ενώ σήμερα είναι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, είπε αναφέροντας πως τα ενοίκια είναι με σημερινές τιμές και σε αρκετές περιπτώσεις είναι η κυβέρνηση που υπενοικιάζει.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι ο έφορος κρατικών ενισχύσεων πρέπει να εξετάσει το θέμα.

Τι συμβαίνει στη λήξη σύμβαση ενοικίασης

Ο Βοηθός Γενικός Ελεγκτής είπε πως όταν λήξει μια σύμβαση ενοικίασης το κτήριο νομικά ανήκει στο κράτος.

Ο κ. Κυριάκου ανέφερε ακόμα πως παρόλο ότι διαπιστώθηκε ότι υποβλήθηκαν ψευδείς δηλώσεις σε αιτήσεις για χορηγία στα προγράμματα για έρευνα και καινοτομία, το Υπουργείο σε γνώση του κατέβαλε τη χορηγία.

Ο Βοηθός Γενικός Ελεγκτής ανέφερε περαιτέρω ότι δεν υπάρχει μηχανισμός παρακολούθησης για τις χορηγίες που δίνονται στο πλαίσιο των προγραμμάτων de minimis ώστε αυτές αθροιστικά να μην ξεπερνούν τα 200.000 ευρώ σε τρία χρόνια,

Έγινε αρκετή δουλειά

Ο Υπουργός Ενέργειας, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης είπε ότι έγινε αρκετή δουλειά σε ό,τι αφορά τις παρατηρήσεις του Ελεγκτή για τα καύσιμα και το Υπουργείο άλλαξε τους σύμβουλους και τη μεθοδολογία αξιολόγησης των φορτίων.

Είπε ότι στους τελευταίους 4 μήνες έγιναν τα 29 κοστολόγια σε χρόνο λιγότερο των 6 ημερών. Ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή ότι δουλεύει με το τμήμα πληροφορικής του Υπουργείου Οικονομικών ώστε να αυτοματοποιηθούν τα συστήματα και να έχει τις τιμές των φορτίων με τα τελωνείων άμεσα.

Εξήγησε ότι η κοστολόγηση από το τελωνείο γίνεται σε χαρτί, γεγονός που δημιουργεί καθυστέρηση στην παραλαβή των στοιχείων από το Υπουργείο Εμπορίου.

Δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε το στοκ στα πρατήρια, είπε ο Υπουργός προσθέτοντας ότι ζητήθηκε η διενέργεια μελέτης από το Πανεπιστήμιο Κύπρου για τα 300 πρατήρια.

Σε ό,τι αφορά το θέμα με τα πρατήρια καυσίμων χαμηλού κόστους, είπε πως θα εξεταστεί το θέμα με το νέο Υπουργό Εσωτερικών.

Είπε ακόμα πως το Υπουργείο για να ενισχύσει τον ανταγωνισμό θέσπισε το πλαίσιο για το υγραέριο στην αυτοκίνηση για να έχει ο καταναλωτής εναλλακτικό καύσιμο και για 7 χρόνια θα εφαρμόζει τη χαμηλότερη φορολόγηση που επιτρέπει η ΕΕ.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η άνοδος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι μια ενδεχόμενη εναλλακτική λύση και πρέπει να εξεταστούν κίνητρα με το Υπουργείο Μεταφορών.

Εντός του έτους θα προκηρυχθεί διαγωνισμός

Ο Υπουργός είπε ακόμα ότι εντός του έτους θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την αξιολόγηση του θεσμού των βιομηχανικών περιοχών, επισημαίνοντας ότι οι επιτρεπόμενες χρήσεις των βιομηχανικών καθορίζονται από τις ανάγκες τις δεδομένης στιγμής.

Ανέφερε επίσης ότι η καινοτομία, ηλεκτρονικό εμπόριο χρειάζονται χώρους αποθήκευσης.

Ο κ. Λακκοτρύπης τονίζοντας ότι προκειμένου να προωθήσουμε την ανάπτυξη θα δίναμε βιομηχανικές περιοχές και δωρεάν, είπε πως το κράτος δεν είναι κτηματομεσίτης για να λειτουργεί με βάση τα ενοίκια.

Πρέπει να απαντήσουμε στη σοβαρή πολιτική ερώτηση αν θέλουμε βιομηχανική πολιτική ή κτηματομεσιτική, είπε.

Ο Υπουργός Ενέργειας ενημέρωσε περαιτέρω την Επιτροπή Ελέγχου ότι το πρώτο εξάμηνο του 2017 σημειώθηκε 17% αύξηση των εισπράξεων των οφειλόμενων ενοικίων και ανέφερε πως 183 ενοικιαστές δεν πληρώνουν καθόλου.

Ένας δεν πλήρωνε για 25 χρόνια, υπενοικίαζε το υποστατικό και όταν αυτό ανακτήθηκε τον επισκέφθηκε στο γραφείο του για να παραπονεθεί, είπε συμπληρώνοντας ότι με το νέο πλαίσιο η παρακολούθηση είναι πιο αποτελεσματική.

Σε ό,τι αφορά το τεμάχιο στη βιομηχανική περιοχή Λευκωσίας για το οποίο προέβη σε καταγγελία ο κ. Περδίκης, ο Υπουργός ανέφερε πως υπήρχε ένα τεμάχιο για το οποίο ο ενοικιαστής δεν πλήρωσε για 17 και πλέον χρόνια, Κερδίσαμε στο Δικαστήριο και το Υπουργείο βγήκε σε διαγωνισμό και κέρδισε ο συγκεκριμένος. Ο προηγούμενος δεν έβγαινε από το τεμάχιο και προκειμένου να ικανοποιηθεί η συμβατική υποχρέωση της Κυβέρνησης τού παραχωρήθηκε άλλο τεμάχιο.

Σήμερα άλλαξαν τα πράγματα

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου είπε πως οι βιομηχανικές περιοχές έγιναν το 1966, και σήμερα άλλαξαν τα πράγματα. Πρόσθεσε πως το αυτοί που αυτοί που οφείλουν το εξωφρενικό πόσο των 6.730.032 (το 2015) έχουν όνομα, διεύθυνση και τηλέφωνο τα οποία ζητά η Βουλή.

Σε ό,τι αφορά τον CIPA, ο κ. Κουλίας είπε πως δαπανήθηκαν 5 εκ. για να μετακινηθούν οι εγκαταστάσεις του στρατοπέδου απέναντι από το Χίλτον για να γίνει η μεγάλη επένδυση από το Κουβέιτ και άλλα 9,7 εκ. προς τον CIPA και θα πρέπει να ενημερώσουν την Επιτροπή Ελέγχου για τις επενδύσεις που προσέλκυσαν.

Ο κ. Κουλίας είπε ακόμα πως θα πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος ότι έχει δικαίωμα με κόστος 6.000 με 8.000 ευρώ να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά μέχρι 5 κιλοβάτ και εξέφρασε τη θέση ότι ο στόχος θα πρέπει να είναι κάθε νοικοκυριό να εγκαταστήσει τα φωτοβολταϊκά του.

Δεν είχε ανησυχητικές παρατηρήσει

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανίτα Δημητρίου ανέφερε ότι η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή δεν είχε ανησυχητικές παρατηρήσεις για το Υπουργείο Εμπορίου και σημείωσε τη δήλωση του Υπουργού για προσπάθεια εφαρμογής των παρατηρήσεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Όφειλε να αγοράσει ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε πως η κυβέρνηση για να ικανοποιήσει τον κ. Αγκαστινιώτη παραχώρησε πάρκο, προσθέτοντας ότι οι χειρισμοί της Κυβέρνησης θα εξεταστούν από τη Βουλή.

Αναφέρθηκε περαιτέρω σε μπάχαλο στον τομέα των βιομηχανικών τεμαχίων, που όπως είπε παραμένουν στο μικροσκόπιο της Επιτροπής, σημειώνοντας πως δεν μπορεί κάποιος να ενοικιάζει τεμάχιο γης και να το επενοικιάζει πίσω στην Κυβέρνηση.

Ο κ. Περδίκης είπε ακόμα πως η προώθηση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου δεν θα πρέπει να θεωρείται αντίδοτο στο φαινόμενο της "ρουκέτας και του πούπουλου" που παρατηρείται στην αγορά καύσιμων.

Είπε πως η ίδια η κυβέρνηση όφειλε να αγοράσει ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά αγόρασε συμβατικά οχήματα και σημείωσε πως οι τιμές των καυσίμων ως τις καταγράφει ο Γενικός Ελεγκτής μυρίζει καρτέλ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα