Επαγγελματικό ήθος στη διαχείριση της αεροπειρατείας

Έστω και αν η χθεσινή αεροπειρατεία αποδείχθηκε (εκ των υστέρων) μια κίβδηλη και παραπλανητική ενέργεια ενός ατόμου, το οποίο έχει ενδεχομένως διαταραγμένη προσωπικότητα, ο τρόπος με τον οποίο έτυχε διαχείρισης ήταν καθόλα επαγγελματικός και άρτιος.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο ρόλο της Αστυνομίας Κύπρου και στον τρόπο με τον οποίο έδρασαν τα στελέχη της, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο έτυχαν καθοδήγησης από την ηγεσία της Δύναμης.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του επεισοδίου η άμεση διαχείριση των πιο λεπτών

και καθοριστικών φάσεων του περιστατικού γινόταν από την Αστυνομία. Η μεθοδικότητα και το επαγγελματικό ήθος που επιδείχθηκαν είναι όντως παροιμιώδη. Καταλυτικό ρόλο διαδραμάτισαν οι διαπραγματευτές της Αστυνομίας, οι οποίοι επέδειξαν αρτιότητα, αφοσίωση, αποθέματα ψυχραιμίας και συναισθηματικής ευφυΐας, αλλά πάνω απ’ όλα ήθος επαγγελματικό. Είναι πράγματι μια από τις σπάνιες περιπτώσεις το τελευταίο διάστημα στην Κύπρο, όπου ένας θεσμός, η ηγεσία και τα στελέχη του, επιδεικνύουν με αθόρυβο, αλλά αποτελεσματικό τρόπο, τις ικανότητες τους.

Έστω και αν η Αστυνομία διέρχεται των πραγματικών δυσκολιών που επέβαλε η οικονομική κρίση, μια μακρά περίοδο όπου τα στελέχη και τα μέλη της αντιμετωπίζουν προβλήματα στελέχωσης και χαμηλών αμοιβών, τα οποία έπληξαν σε κάποιο βαθμό και το ηθικό τους, η ηγεσία και τα στελέχη της Αστυνομίας φαίνεται να έχουν ισχυρά αποθέματα επαγγελματικού ήθους και να είναι σε θέση να λειτουργήσουν με αφοσίωση στο έργο και την αποστολή τους. Εδώ και μερικούς μήνες, σε διάφορες περιπτώσεις διαχείρισης μεγάλων και σημαντικών ζητημάτων, η Αστυνομία Κύπρου απέδειξε ότι μπορεί να χειριστεί με αποτελεσματικότητα τις υποθέσεις της.

Σε περιόδους βαθιάς θεσμικής κρίσης, όπως αυτής της οποίας διέρχεται η Κύπρος σήμερα, απαιτείται στήριξη των θεσμών εκείνων οι οποίοι μπορούν να κάνουν την ποιοτική διαφορά. Ιδιαίτερα τα Σώματα Ασφαλείας θα πρέπει να τύχουν της απαραίτητης ενίσχυσης προκειμένου να συμβάλουν με ακόμα πιο αποφασιστικό τρόπο στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης προς το κράτος. Για να μπορέσουμε να αναδομήσουμε τον τόπο μας θα πρέπει να μπορέσουμε να τον αγαπήσουμε ξανά. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να νιώσουμε και πάλι ασφάλεια και εμπιστοσύνη.

Η πολιτεία, τόσο σε νομοθετικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο εκτελεστικής εξουσίας, οφείλει να κατανοήσει τα ζητήματα αυτά, καθώς επίσης και η κοινωνία, εμείς οι πολίτες αυτού του κράτους, πρέπει να ασκήσουμε πίεση για να ενισχυθούν οι θεσμοί που μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στην κάθαρση και την αναδόμηση της πατρίδας μας, σε επίπεδο ήθους, ασφάλειας και εμπιστοσύνης.

O Γιώργος Κέντας είναι Επίκουρος καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Διακυβέρνησης

Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα