Επανεξελέγη η Μεράβ Μιχαέλι στην ηγεσία του Κόμματος των Εργατικών στο Ισραήλ

Στις εσωκομματικές εκλογές που διεξήχθησαν το βράδυ της Δευτέρας, επανεξελέγη η Μεράβ Μιχαέλι αρχηγός του Κόμματος των Εργατικών στο Ισραήλ. Πρόκειται για την πρώτη φορά που επανεκλέγεται επικεφαλής του συγκεκριμένου κόμματος, ενόψει προσφυγής της χώρας στις κάλπες, ‘σπάζοντας’ με αυτόν τον τρόπο μια μακρά παράδοση επανειλημμένων κρίσεων ηγεσίας.

Το Κόμμα των Εργατικών αποτελεί μετεξέλιξη του

ιστορικού κεντροαριστερού κόμματος «Μαπάι» που είχε ιδρυθεί από τον πρώτο Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Δαυίδ Μπεν-Γκουριόν, το οποίο και έθεσε τις βάσεις του ισραηλινού πολιτικού συστήματος κυβερνώντας το νέο κράτος από το έτος της σύστασής του τον Μάιο του 1948 έως και το 1977, οπότε και για πρώτη φορά ανέλαβε τα ηνία της εξουσίας το κόμμα Λικούντ της Δεξιάς.

Η 56χρονη Μεράβ Μιχαέλι διετέλεσε Υπουργός Συγκοινωνιών στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό τους Ναφτάλι Μπένετ και Γιαΐρ Λαπίντ και συνεχίζει να διατηρεί τα καθήκοντά της κατά την παρούσα υπηρεσιακή κυβέρνηση, που θα βρίσκεται στην εξουσία έως τις επικείμενες πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 1η Νοεμβρίου 2022. Ήδη από τη στρατιωτική της θητεία ασχολήθηκε με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αρχικά ως παρουσιάστρια εκπομπών στον ραδιοφωνικό σταθμό των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, γεγονός που αποτέλεσε την απαρχή μιας μακράς πορείας στα κρατικά και ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα από τη δεκαετία του 1980 έως και το 2013, οπότε και εξελέγη βουλευτής του Κόμματος των Εργατικών. Στις εσωκομματικές εκλογές της 24ης Ιανουαρίου 2021, έλαβε το 77% των ψήφων και αναδείχθηκε επικεφαλής του κόμματος.

Η επανεκλογή της Μιχαέλι συμβαίνει σε μία περίοδο κατά την οποία το αριστερότερο και δικοινοτικό κόμμα "Μέρετς", που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ίδια ιδεολογική δεξαμενή ψηφοφόρων, αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση ηγεσίας, καθότι ο μέχρι πρότινος αρχηγός του, και νυν Υπουργός Υγείας, Νιτσάν Χόροβιτς, ανακοίνωσε την παραίτησή του, ενώ συγχρόνως η βουλευτής του ιδίου κόμματος, Ταμάρ Ζάντμπεργκ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αποσύρεται από την πολιτική. Την ίδια απόφαση ανακοίνωσε και ο Ισάουι Φρεζ, επί σειρά ετών βουλευτής του "Μέρετς" και πρώτος Άραβας μουσουλμάνος υπουργός ισραηλινής κυβέρνησης στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας, ο οποίος διετέλεσε Υπουργός Περιφερειακής Συνεργασίας στην κυβέρνηση Μπένετ-Λαπίντ.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επανεξελέγη, Μεράβ Μιχαέλι, Κόμματος, Εργατικών, Ισραήλ,epanexelegi, merav michaeli, kommatos, ergatikon, israil