Επανέρχεται το επίδομα μάνας με συνολικό κονδύλι €5 εκ.

Επανέρχεται σταδιακά το «επίδομα μάνας», το οποίο είχε καταργηθεί τον Δεκέμβριο του 2012 με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του ΣΙΓΜΑ, η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι δικαιούχοι είναι οι πολύτεκνες μητέρες με τουλάχιστον τέσσερα παιδιά, των οποίων το νεότερο παιδί δεν δικαιούται πλέον επίδομα τέκνου.

Ουσιαστικά, το επίδομα

τέκνου αντικαθίσταται από το επίδομα μάνας.

Το επίδομα θα χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια τα οποία ισχύουν σήμερα για το επίδομα τέκνου και θα χορηγείται μέχρι και τις 49.000 ευρώ, όμως, όπως τονίζει η Υπουργός, θα υπάρχουν διάφορες διαβαθμίσεις.

Επιπλέον, δικαιούχοι θα είναι όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι οι οποίοι είναι πολύτεκνοι, δηλαδή όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα το οποίο δεν υπερβαίνει τις 15.486 ευρώ, ενώ το ετήσιο επίδομά σε αυτή την περίπτωση θα φτάνει τα 300 ευρώ.

Το επίδομα θα προσαρμόζεται ανάλογα με το οικογενειακό επίδομα.
Όσον αφορά στο πότε θα καταβληθούν τα πρώτα ποσά, η κα Αιμιλιανίδου τόνισε ότι για όσους τα στοιχεία τους υπάρχουν ήδη στα χέρια του Υπουργείου, το επίδομα εκτιμάται ότι θα καταβληθεί μέχρι τέλος Αυγούστου. Το πλήθος της συγκεκριμένη κατηγορίας, υπολογίζεται στις 9-10 χιλιάδες μητέρες.

Διαφορετικά θα πρέπει να κατατεθεί μια αίτηση από πλευράς πολιτών, ώστε να διαπιστωθεί αν όντως πρόκειται για δικαιούχους.

Συνολικά υπολογίζεται ότι τόσο για το επίδομα μάνας όσο και για το επίδομα τέκνου, το συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί υπερβαίνει τα 5 εκ ευρώ.

Δείτε το σχετικό βίντεο.

Keywords
Τυχαία Θέματα