Επαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για το αμφιλεγόμενο φράγμα της Αιθιοπίας

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν ξανά για το αμφιλεγόμενο φράγμα της Αιθιοπίας. Οι δύο χώρες συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να καταλήξουν σε συμφωνία, μετά από χρόνια έντασης μεταξύ τους.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και ο Πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Αμπί Αχμέντ είχαν συμφωνήσει τον Ιούλιο να οριστικοποιήσουν μια συμφωνία εντός τεσσάρων μηνών.

«Ένας

νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το Φράγμα της Αναγέννησης ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής στο Κάιρο, με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών της Αιγύπτου, του Σουδάν και της Αιθιοπίας», ανακοίνωσε το Αιγυπτιακό Υπουργείο Υδάτινων Πόρων και Άρδευσης.

Το τεράστιο φράγμα της Αναγέννησης της Αιθιοπίας (GERD) αξίας 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων βρίσκεται στο επίκεντρο μιας περιφερειακής διαμάχης από τότε που η Αιθιοπία άνοιξε το δρόμο για το έργο το 2011, με την Αίγυπτο να φοβάται ότι θα μειώσει το μερίδιό της στο νερό του Νείλου.

Οι τρέχουσες συνομιλίες στοχεύουν στην επίτευξη συμφωνίας που "λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα και τις ανησυχίες των τριών χωρών", δήλωσε ο Αιγύπτιος Υπουργός 'Αρδευσης Χάνι Σεβιλάμ, προτρέποντας "να τερματιστούν τα μονομερή μέτρα".

Η Αιθιοπία ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι ξεκίνησε την τέταρτη πλήρωση της δεξαμενής, παρά τις συνεχείς αντιρρήσεις της Αιγύπτου και κατά καιρούς του Σουδάν.

Οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις για τη λειτουργία του φράγματος από το 2011 έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής να καταλήξουν σε συμφωνία μεταξύ της Αιθιοπίας και των γειτόνων της.

Η Αίγυπτος θεωρούσε από καιρό το φράγμα ως υπαρξιακή απειλή, καθώς στηρίζεται στον Νείλο για το 97 τοις εκατό των αναγκών της σε νερό.

Ωστόσο, το φράγμα είναι κεντρικό στα αναπτυξιακά σχέδια της Αιθιοπίας και τον Φεβρουάριο του 2022 η Αντίς Αμπέμπα ανακοίνωσε ότι είχε αρχίσει να παράγει υδροηλεκτρική ενέργεια για πρώτη φορά.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα