H Iταλία ζητά την παρέμβαση της ΕΕ για την κατάσταση στη Λαμπεντούζα

Η κατάσταση των μεταναστών στη Λαμπεντούζα έχει καταστεί μη βιώσιμη και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παρέμβει, δήλωσε την Κυριακή ο Υπουργός Επιχειρήσεων της Ιταλίας Αντόλφο Ούρσο.

«Η κατάσταση στη Λαμπεντούζα είναι εκεί και την βλέπουν όλοι, αλλά η Ευρώπη είναι αυτή που πρέπει να βοηθήσει την Ιταλία να τη διαχειριστεί καλύτερα», είπε ο Ούρσο στους δημοσιογράφους μετά από επίσκεψη στο hotspot.

«Η κατάσταση εδώ είναι μη βιώσιμη και πρέπει να βρεθούν λύσεις για τη μείωση του αριθμού των αφίξεων

αφενός και αφετέρου για την περαιτέρω ενίσχυση των υφιστάμενων δομών», ανέφερε ο Υπουργός.

Όπως κατέγραψαν τα κινηματογραφικά συνεργεία η αποβάθρα στο Φαβάρολο είναι γεμάτη με δοχεία καυσίμων που αφαιρέθηκαν από εγκαταλελειμμένα σκάφη μεταναστών, ρούχα, παπούτσια και θερμικές κουβέρτες, ενώ η θάλασσα είναι γεμάτη με σωσίβιες λέμβους.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία στη δομή της Λαμπεντούζα υπήρχαν την Κυριακή 4.267 μετανάστες και πρόσφυγες, μετά την άφιξη 2.172 ατόμων σε 55 διαφορετικές περιπτώσεις το Σάββατο και 208 ατόμων σε τέσσερις αφίξεις από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Οι συστηματικές μεταφορές επρόκειτο να συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, με μια πρώτη ομάδα 550 ατόμων να αναχωρεί με επιβατηγό πλοίο το πρωί και 140 με στρατιωτικά αεροσκάφη αργά το απόγευμα προς βράδυ.

Το Σάββατο συνολικά 1.061 άτομα μεταφέρθηκαν από το hotspot σε άλλες περιοχές στο Porto Empedocle, την Augusta και το Comiso.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα