Επανάληψη του 2011 οι αποφάσεις του Βερολίνου για την Λιβύη

Κατά την διάρκεια της Διάσκεψης στο Βερολίνο αποφασίστηκε η ανάγκη για εκεχειρία στη Λιβύη, σεβασμός στο εμπάργκο όπλων και δημιουργία αρμόδιων επιτροπών για να επιβλέπουν τον σεβασμό στο εμπάργκο όπλων.

Επίσης, ότι η λύση στη Λιβύη πρέπει να είναι πολιτική και όχι στρατιωτική, γι' αυτό άλλωστε αποφασίστηκε πως απαγορεύονται οι ξένες επεμβάσεις ή παρεμβάσεις.

Βέβαια,

οι πιο άμεσα ενδιαφερόμενοι θα συμμετέχουν πλέον στη Γενεύη, όπου θα επιδιωχθεί η επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης πυρός.  Τι λένε τώρα, οι αποφάσεις υπ’ αριθμόν 1970, του 2011, οι οποίες λήφθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Οι ηγέτες καταδικάζουν την χρήση βίας, εκδηλώνουν ανησυχία, επιβάλλουν εμπάργκο όπλων και συστήνουν επιτροπή για διασφάλιση του σεβασμού των αποφάσεων και καθιστούν αρμόδια όλα τα κράτη μέλη, (11) ειδικά τα κράτη που γειτνιάζουν με την Λιβύη, να επιθεωρούν όλα τα φορτία προς την χώρα.

Και μία σειρά από άλλες παραγράφους που αναφέρονται στην παροχή και διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας που ισχύει τόσο για χθες, όσο και για το 2011.  

Ωστόσο, υπάρχουν αποδείξεις ότι από το 2013 κάποιες χώρες, με πρώτη την Τουρκία, παραβίαζαν την συμφωνία και αυτό εις γνώσιν του Συμβουλίου Ασφαλείας. 

Τον Απρίλιο του 2013, όπως φαίνεται και από το σχετικό έγγραφο, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανέφερε πως η διακίνηση όπλων στην Λιβύη αυξάνεται ανησυχητικά, ενισχύοντας οπλοστάσια όχι μόνο ανταρτών, αλλά και εξτρεμιστικών ομάδων που δραστηριοποιούνται και αλλού.

Ομάδα ειδικών είχε παρουσιάσει στοιχεία για την ανάμειξη της Τουρκίας και του Βόρειου Λιβάνου.

Κανένα μέτρο δεν λήφθηκε.

Ακολούθησαν νέες εκθέσεις δύο χρόνια αργότερα, ενώ στις 9 Δεκεμβρίου 2018 επιδόθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας έκθεση 376 σελίδων των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ σχετικά με την παραβίαση του εμπάργκο από την Τουρκία, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά, 

Το σχετικό έγγραφο είναι στην διάθεση του κοινού στην ιστοσελίδα του Σ.Α ότι «ορισμένες φορές το έκαναν ολοφάνερα, χωρίς προσπάθεια να το αποκρύψουν».

Ειδικά, ο κατάλογος για την Τουρκία είναι εξαντλητικός και τεκμηριωμένος, χαρακτηριστικά μία περίπτωση αναφέρεται σε απόπλου στις 10 Δεκεμβρίου 2018, κοντέινερ με 20.000 πιστόλια Ekol-Voltran P29 τουρκικής κατασκευής, ενώ άλλη περίπτωση γίνεται λόγος για αντιαεροπορικούς πυραύλους.

Keywords
Τυχαία Θέματα