Επαφές Υπουργού Εξωτερικών στο Λονδίνο

Το Κυπριακό και οι δυσκολίες που παρατηρούνται συνεπεία της τουρκικής στάσης και το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στην Ευρώπη σε συνέχεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στις σημερινές επαφές του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στο Λονδίνο.

Απόψε ο κ. Κασουλίδης, θα συμμετάσχει ως κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων, η οποία διοργανώνεται από τη Διακομματική Κοινοβουλευτική Ομάδα για την Κύπρο,

σε συνεργασία με την Εθνική Ομοσπονδία Κυπρίων ΗΒ, με θέμα «Η Εξωτερική Πολιτική της Κύπρου σε ένα Μεταβαλλόμενο Κόσμο».

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, ο κ. Κασουλίδης συναντήθηκε το πρωί με τον Διευθυντή της Δεξαμενής Σκέψης Chatham House, Ρόμπιν Νίμπελτ στην παρουσία ομάδας ερευνητών αρμόδιας για θέματα ΕΕ και Ανατολικής Μεσογείου.

Κατά τη συνάντηση ανταλλάγησαν απόψεις για τις τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις, με έμφαση στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στην Ευρώπη σε συνέχεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των επιπλοκών που έχει επιφέρει σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως η επισιτιστική κρίση, η ενεργειακή τροφοδοσία, ο πληθωρισμός και η ακρίβεια.

Ο κ. Κασουλίδης, αναφέρεται, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει για την προσέγγιση της Κύπρου στο ζήτημα της Ουκρανίας αλλά και το ρόλο που επιθυμεί να διαδραματίσει η χώρα μας στο πλαίσιο της νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας στην Ευρώπη.

Προς τούτο, ενημέρωσε για την περιφερειακή πολιτική της Κύπρου στο πλαίσιο και των πολυμερών μηχανισμών συνεργασίας με γειτονικές χώρες. Συνεργασίες οι οποίες διέπονται από εξωστρέφεια, προβλεψιμότητα και επιχειρούν να δημιουργήσουν συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην ταραχώδη γεωγραφική λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε για τον τρόπο με τον οποίο η πλευρά μας αντιλαμβάνεται τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό και για τις δυσκολίες που παρατηρούνται συνεπεία της τουρκικής στάσης.

Ακολούθως, ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου, Κρίς Μπράιντ, με τον οποίο είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις για τρέχοντα θέματα εξωτερικής πολιτικής, καθώς και για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ Μπράιντ, γνώστης του Κυπριακού λόγω της προηγούμενης ιδιότητάς του ως Υπουργός Ευρώπης του ΗΒ εξέφρασε στήριξη στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού υπό το συμφωνημένο πλαίσιο που καθορίζει ο ΟΗΕ και τα σχετικά του Ψηφίσματα.

Τέλος, ο κ. Κασουλίδης συναντήθηκε με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, κ. Νικήτα, με τον οποίο συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για το ρόλο και αποστολή της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Keywords
Τυχαία Θέματα