Στην Ολομέλεια με τη μορφή κατεπείγοντος η πρόταση για αναστολή εκποιήσεων

Άναψε φωτιά στο πολιτικό και οικονομικό σκηνικό η πρόταση των κομμάτων για 3μηνη αναστολή των εκποιήσεων.


Με τη μορφή του κατεπείγοντος, οδηγείται στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση και όπως όλα δείχνουν θα εγκριθεί με τις ψήφους όλων των κομμάτων πλην ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ.

«Έχει επανακατατεθεί η πρόταση με την μορφή του κατεπέιγοντος. Υπογράφουμε και εμείς αυτή την πρόταση με στόχο να συζητηθεί στην Ολομέλεια και ελπίζουμε

να εγκριθεί», ανέφερε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης.

«Προ περίπου δύο μηνών υπήρχε απόφαση του Ανωτάτου, σε προηγούμενη προσπάθεια αναστολής, όπου έκρινε ότι λόγω της σωστής στόχευσης και της μικρής περιόδου δεν υπάρχει οποιοδήποτε θέμα αντισυνταγματικότητας, είτε βάζει σε κίνδυνο τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Κύπρου», είπε ο Βουλευτής των Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης.

Σε περίπτωση -όμως- που έρθει το Υπουργείο Οικονομικών και υποσχεθεί στοχευμένη αναστολή εκποιήσεων, σύμφωνα με τον κ. Παπαδούρη, τα κόμματα είναι διατεθειμένα να πάρουν πίσω την πρόταση νόμου.

Οικονομικοί και τραπεζικοί κύκλοι και φορείς που ασχολούνται με επενδύσεις, εκφράζουν φόβους ότι η ανανέωση τέτοιου μέτρου θα πυροδοτήσει ένα σπιράλ κινδύνων για την οικονομία.

-Το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θα μπει σε περιπέτειες.

-Πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου.

-Η εμπιστοσύνη των επενδυτών που αγόρασαν ΜΕΔ, θα κλονιστεί.

-Η οριζόντια εφαρμογή του μέτρου θα προκαλέσει ζητήματα στον πληθωρισμό, σε μια χρονική συγκυρία όπου οι Κεντρικές αυξάνουν τα επιτόκια.

-Ελλοχεύει κίνδυνος να μην αντληθούν τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

O Σύνδεσμος Τραπεζών σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι οι εκποιήσεις που πραγματοποιούνται αφορούν χωράφια και οικόπεδα και πως πρόκειται για υποθέσεις που χρονολογούνται και για πολλές εκ των οποίων, έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση.

Πιέσεις στην Κυβέρνηση και δη στο Υπουργείο Οικονομικών να καταθέσει το συντομότερο δυνατό το νομοσχέδιο για ενοίκιο έναντι δόσης, ασκούν τα κόμματα με την πρόταση για αναστολή.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε χθες στη βουλή ότι, είναι θέμα ημερών να εγκριθεί από την Κομισιόν το αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εφαρμογή του προγράμματος, ενοίκιο έναντι δόσης.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ολομέλεια,olomeleia