Επαφές του Ελληνα Yπουργού Επικρατείας στην Ουάσιγκτον

Συναντήσεις με τον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, την Υφυπουργό Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ, αξιωματούχους του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και την Αντιπρόεδρο της Τράπεζας Εξαγωγών - Εισαγωγών των ΗΠΑ (EXIM Bank), Wanda Felton, είχε ο Ελληνας Υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

Ο κ. Παππάς επισκέπτεται από την Τετάρτη την αμερικανική πρωτεύουσα, ενώ χθες αργά το απόγευμα μίλησε στο Ευρωπαϊκό

Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον, με θέμα «Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα».

Αναφορικά με τη συνάντηση Παππά – Νούλαντ, σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση, ο Υπουργός Επικρατείας είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στην Αμερικανίδα Υφυπουργό τις θετικές εξελίξεις σε σχέση με το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας και τις ευοίωνες προοπτικές για την επόμενη περίοδο, μετά και το ουσιαστικό κλείσιμο της αξιολόγησης στο Eurogroup της 9ης Μαΐου, σε συνδυασμό με την έναρξη -για πρώτη φορά- της συζήτησης για το χρέος.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, τονίστηκε από την αμερικανική πλευρά η σημασία που έχει η πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα για την ευρύτερη περιοχή, δεδομένου του κεντρικού ρόλου της χώρας μας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, στην προώθηση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ, αλλά και της ενεργούς της συμβολής στη διασφάλιση της περιφερειακής ειρήνης, της σταθερότητας και της ενεργειακής συνεργασίας.

Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε για τη συνάντηση ότι συζητήθηκε ένα εύρος διμερών και περιφερειακών θεμάτων.

«Συζήτησαν την πρόοδο στην αντιμετώπιση της μετανάστευσης και της προσφυγικής κρίσης, την περιφερειακή συνεργασία υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, εξελίξεις σε σχέση με το κυπριακό και το καθεστώς των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και των διαπραγματεύσεων των Υπουργών Οικονομικών στο Eurogroup», δήλωσε.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, οι Αμερικανοί παρακολουθούν τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και γνωρίζουν ότι υπάρχει αυξημένη δραστηριότητα και το τελευταίο που θέλουν είναι κλιμάκωση στο Αιγαίο.

Ο Ελληνας Υπουργός ζήτησε από την κ. Νούλαντ η παρουσία του ΝΑΤΟ να είναι σε εικοσιτετράωρη βάση, να υπάρχει αποτελεσματικότητα στα σημεία που αναπτύσσεται στη Χίο και τη Λέσβο και να αναπτυχθεί και στα Δωδεκάνησα.

Παρόμοια θέματα ο Ελληνας Υπουργός συζήτησε και με το διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τσαρλς Κούπτσαν.

Συνάντηση με τον Τζακ Λιου

Αναφορικά με τη συνάντηση του Υπουργού Επικρατείας με τον Τζακ Λιου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, ο κ. Παππάς ενημέρωσε τον Αμερικανό Υπουργό Οικονομικών σχετικά με το νέο κεφάλαιο που άνοιξε για την ελληνική οικονομία, μετά την ουσιαστική ολοκλήρωση της αξιολόγησης και -για πρώτη φορά- την έναρξη της συζήτησης για το χρέος. Από ελληνικής πλευράς υπογραμμίστηκε ότι, πλέον, η Ελλάδα είναι μια χώρα, η οποία αποδεδειγμένα τηρεί τα συμφωνηθέντα και επιτυγχάνει τους στόχους της, συνιστώντας έναν αξιόπιστο οικονομικό εταίρο διεθνώς.

Με δεδομένες τις θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, ο Υπουργός Επικρατείας τόνισε τη σημασία της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης χωρίς μέτρα επιπλέον των συμφωνηθέντων, αλλά μόνο με έναν αυτόματο μηχανισμό προσαρμογής, η οποία προβλεπόταν από τη συμφωνία και θα ενεργοποιηθεί μόνο σε περίπτωση που δεν υλοποιηθούν οι στόχοι. Ο ίδιος ενημέρωσε για τη στέρεα πεποίθηση της ελληνικής κυβέρνησης πως κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί, αφού ήδη -σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat- η Ελλάδα όχι μόνο υλοποιεί τους στόχους, αλλά και τους υπερβαίνει σημαντικά.

Επίσης, ο Υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ενημέρωσε τον Αμερικανό Υπουργό Οικονομικών για την πολύ επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών που είχε αποτέλεσμα ένα ιδιαίτερα σταθερό σήμερα χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ελλάδα, για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων που έχουν συμφωνηθεί, καθώς και για τον νέο αναπτυξιακό νόμο ο οποίος στοχεύει στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, με βιώσιμη ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας. Αναλυτικά, ο αναπτυξιακός επιδιώκει τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας του ελληνικού παραγωγικού συστήματος, την αύξηση των θέσεων εργασίας ιδιαίτερα για τους νέους, την αναστροφή του brain drain effect, καθώς και την αύξηση της εξωστρέφειας της οικονομίας, με έμφαση στους υψηλής προστιθέμενης αξίας και εντάσεως γνώσης τομείς.

Τέλος, ο Υπουργός Επικρατείας ανέλυσε την πορεία της συζήτησης για το χρέος, τονίζοντας την ανάγκη να ολοκληρωθεί άμεσα, με στόχο την ελάφρυνση του προφίλ αποπληρωμής στα επόμενα χρόνια (επιμήκυνση περιόδου χάριτος, διασφάλιση της βιωσιμότητας των χρηματοδοτικών αναγκών κ.λπ.) ώστε το χρέος θα γίνει πιο διαχειρίσιμο και να επισπευσθεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων, ενώ περιέγραψε και το ρόλο του ΔΝΤ στην όλη διαδικασία.

Αλλες επαφές

Σε σχέση με τη συνάντηση που είχε ο Νίκος Παππάς με την Αντιπρόεδρο της Αμερικανικής Τράπεζας Εξαγωγών-Εισαγωγών (EXIM Bank), Wanda Felton, σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρει πως ο Ελληνας Υπουργός την ενημέρωσε για την πολύ επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, η οποία είχε αποτέλεσμα ένα ιδιαίτερα σταθερό σήμερα χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ελλάδα.

Επίσης για τη θετική εξέλιξη του Eurogroup της 9ης Μαΐου, που ανοίγει το δρόμο προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τη χρηματοδότηση της χώρας και τη συζήτηση για το χρέος, η οποία -με τη σειρά της- καθιστά πλέον την ελληνική οικονομία ένα μακροπρόθεσμα σταθερό περιβάλλον για ανάπτυξη.

Την ενημέρωσε, εξάλλου, για τον αναπτυξιακό νόμο και τη νέα φιλοσοφία στήριξης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, που δημιουργεί ένα καινούριο και αποτελεσματικό επενδυτικό πλαίσιο.

Τονίστηκε, επίσης, ότι η άρση του περιορισμού χρηματοδότησης Αμερικανών εξαγωγέων για εξαγωγές τους προς την Ελλάδα, θα δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας προς αμοιβαίο όφελος, αφού θα χρηματοδοτήσει το διμερές εμπόριο και θα διευκολύνει τελικά τις άμεσες ξένες επενδύσεις, δημιουργώντας θέσεις εργασίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στις ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα