Επαφές Συλλούρη με εκπροσώπους Ινδίας, Ιορδανίας, Ιράν και Κουβέιτ

Το άριστο επίπεδο σχέσεων και η περαιτέρω ενίσχυσή τους συζητήθηκαν σε επαφές που είχε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης με τους επικεφαλής των αντιπροσωπιών της Ινδίας, της Ιορδανίας, του Ιράν και του Κουβέιτ, οι οποίοι συμμετέχουν στη Συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής για την Οικονομία και την Αειφόρο Ανάπτυξη της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, που φιλοξενείται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, στις 26 και 27 Ιουνίου,

στο Πισσούρι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής «κατά τη συνάντηση με τον επικεφαλής της Ινδικής αντιπροσωπίας Sanjay Jaiswal, επαναβεβαιώθηκαν οι άριστες διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ινδίας σε διάφορους τομείς».

Ο κ. Συλλούρης εξέφρασε τις ευχαριστίες του «για τις σταθερές θέσεις αρχών της Ινδίας σε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα. Από πλευράς του ο κ. Jaiswal εξήρε τη στήριξη που παρέχει η Κύπρος στη χώρα του, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η ανακοίνωση συνεχίζει αναφέροντας ότι «τις στενές φιλικές σχέσεις που συνδέουν την Κύπρο με την Ιορδανία επανέλαβαν ο κ. Συλλούρης και ο επικεφαλής της αντιπροσωπίας της Ιορδανίας Barakat Al Nimer, κατά τη συνάντησή τους».

Προστίθεται ότι «συζητήθηκε ιδιαίτερα η ανάγκη παροχής ενισχυμένης οικονομικής βοήθειας από πλευράς ΕΕ στην Ιορδανία, για αντιμετώπιση των προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα, ως επακόλουθο της φιλοξενίας μεγάλου αριθμού προσφύγων από τη Συρία».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Προέδρου της Βουλής με τον επικεφαλής της Ιρανικής αντιπροσωπίας Mohsen Koohkan Rizi, «τονίστηκε το άριστο επίπεδο των σχέσεων Κύπρου - Ιράν και η αμοιβαία επιθυμία για περαιτέρω ενίσχυσή τους».

Ο Ιρανός Βουλευτής επανέλαβε τη στήριξη της χώρας του στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίλυση του Κυπριακού και ευχαρίστησε την Κύπρο για τη στήριξη που παρέχει αναφορικά με τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Πρόσθεσε δε ότι το Ιράν προσβλέπει στη συνέχιση της στήριξης αυτής.

Στη συνάντηση του κ. Συλλούρη με τον επικεφαλής της αντιπροσωπίας του Κουβέιτ Khalil Abul, αναφέρεται, «ανταλλάγηκαν απόψεις για την υπό συζήτηση πρωτοβουλία ενίσχυσης της συνεργασίας των Κοινοβουλίων μικρότερων κρατών, σημειώνοντας το ενδεχόμενο η συνεργασία αυτή να επικεντρωθεί στους τομείς της τεχνολογίας, της καινοτομίας και γενικότερα της επιστημονικής ανάπτυξης».

Παράλληλα, «τονίστηκε εκατέρωθεν η επιθυμία ενίσχυσης της συνεργασίας στους τομείς αυτούς και στο διμερές επίπεδο».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα