Επαφές Μαυρογιάννη ΟΗΕ: Εξήγησε τους λόγους του αδιεξόδου

Ολοκληρώθηκαν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών οι επαφές του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος συναντήθηκε με εκπροσώπους όλων των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και των περισσοτέρων μη μονίμων μελών.

Επίσης είχε συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη της Γραμματείας του ΟΗΕ και πριν αναχωρήσει αργότερα σήμερα από τη Νέα Υόρκη επρόκειτο να έχει συνάντηση και ηγετικούς παράγοντες της παροικίας.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, κατά

τις επαφές του ο κ. Μαυρογιάννης εξήγησε τους λόγους για τους οποίους έχει προκύψει το παρόν αδιέξοδο στις συνομιλίες, κάτι που δεν αποτυπώθηκε στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ειρηνευτική επιχείρηση των ΗΕ στην Κύπρο, και επεσήμανε την ανάγκη αυτό να συμβεί στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παράλληλα επισημάνθηκαν και άλλα ζητήματα της έκθεσης τα οποία, όπως σημειώνεται, δεν αντανακλούν την πραγματικότητα.

Οι προσπάθειες συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς από την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στον ΟΗΕ, ενόψει της ενημέρωσης τη Δευτέρα των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον ειδικό αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Εσπεν Μπαρθ Έιντε, που φτάνει την Κυριακή στη Νέα Υόρκη από το Νταβός.

Πηγή των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσε ότι ο κ. 'Ειντε συναντήθηκε στο Νταβός με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, φαίνεται ότι η ενημέρωση που θα κάνει τη Δευτέρα ο κ. Έιντε θα είναι προσεκτικότερη και αντικειμενικότερη, ενώ αρκετά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα υποβάλουν ερωτήσεις.

Οι διαβουλεύσεις για τη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου ψηφίσματος για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που θα υιοθετήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας την Τετάρτη συνεχίζονται. Το κλίμα είναι θετικό για κάποιες μικροαλλαγές σε «περιφερειακά ζητήματα», απομένει ωστόσο να φανεί αν αυτές θα επεκταθούν και επί της ουσίας, κάτι που σχετίζεται εν πολλοίς και από την ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον κ. 'Ειντε.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα