Επαφές για το Κυπριακό στο Λονδίνο είχε ο Έιντε

Η πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό και η προοπτική ευτυχούς κατάληξης τους, καθώς και το θέμα της κάλυψης των οικονομικών απαιτήσεων μιας λύσης, απασχόλησαν τις συναντήσεις που είχε στο Λονδίνο την Πέμπτη ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Ο διπλωμάτης των Ηνωμένων Εθνών είχε επαφές με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Φόρεϊν Όφις και της βρετανικής κυβέρνησης, καθώς επίσης και με στελέχη του Σίτι, του χρηματοοικονομικού κέντρου της βρετανικής πρωτεύουσας.

Δεν είχε την

ευκαιρία ωστόσο να συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία του Φόρεϊν Όφις λόγω της απουσίας του Υπουργού Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ στην Αθήνα και του Υπουργού Ευρώπης Ντέιβιντ Λίντινγκτον στη Λιθουανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Έιντε μετέφερε στους Βρετανούς υπηρεσιακούς παράγοντες την εκτίμηση ότι υπάρχει τώρα μία πραγματική ευκαιρία για επανένωση της Κύπρου μέσω μίας δίκαιης και διαρκούς λύσης.

Από την πλευρά τους οι Βρετανοί αξιωματούχοι επαναβεβαίωσαν τη δέσμευση της κυβέρνησής τους να κάνει ό,τι μπορεί στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της ώστε να υποστηρίξει τις δύο κοινότητες στις προσπάθειές τους για επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

Στο πλαίσιο της συζήτησης περί προσδιορισμού των οικονομικών απαιτήσεων της λύσης και χρηματοδότησης αυτής, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε συναντήθηκε με ανώτερα στελέχη και οικονομικούς ειδήμονες από χρηματοοικονομικούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στο Σίτι. Οι συναντήσεις έγιναν με τη διευκόλυνση του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κ. Έιντε βρέθηκε στο Λονδίνο επ’ ευκαιρία της παρουσίασης της νεότερης ετήσιας έκθεσης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, του οποίου είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο πλανήτης το 2016.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα