Επαφές εκπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων στη Σουηδία

Οι εκπρόσωποι των θρησκευτικών ηγετών της Κύπρου συναντήθηκαν με την Υφυπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας, Άννικα Σόντερ κατά τη διάρκεια της πολιτικής εβδομάδας Almedalen της Σουηδίας, στο Βίσμπι.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το γραφείο για το Θρησκευτικό Διάλογο στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό (RTCYPP), υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σουηδίας στην Κύπρο, η Υφυπουργός ευχαρίστησε τους θρησκευτικούς ηγέτες της Κύπρου

για τη συνέχιση του διαλόγου προς αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, και τη συμβολή τους στην ειρηνευτική διαδικασία και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για επανένωση της χώρας.

«Μας χαροποιεί ιδιαίτερα η παρουσίαση της δουλειάς που κάνουμε με το γραφείο για τον θρησκευτικό διάλογο (RTCYPP), το οποίο βρίσκεται εκεί για να δημιουργήσει τις μακροπρόθεσμες βάσεις για την οικοδόμηση της ειρήνης», είπε η Υφυπουργός.

«Η ειρήνη και η συμφιλίωση θα έρθουν από τη βάση και ελπίζουμε ότι θα συνεχίσετε να διαδραματίζεται σημαντικό θετικό ρόλο στο θέμα αυτό», πρόσθεσε η Σόντερ.

Η Αρχιεπισκοπή της Εκκλησίας της Κύπρου εκπροσωπήθηκε από τον Επίσκοπο Νεαπόλεως Πορφύριο και ο Μουφτής των Τουρκοκυπρίων από τον Ιμάμη Σακίρ Αλεμντάρ του Χαλά Σουλτάν Τεκκέ.

Ευχαριστώντας την Υφυπουργό, ο Επίσκοπος Πορφύριος τη διαβεβαίωσε ότι «οι θρησκευτικοί ηγέτες της Κύπρου θα συνεχίσουν να εργάζονται πυρετωδώς για να υποστηρίξουν την επανένωση, για την αποκατάσταση των θρησκευτικών ελευθεριών και για τη ψυχή των ανθρώπων».

«Ό,τι και να γίνει δεν κουραζόμαστε, δεν φοβόμαστε, ούτε απελπιζόμαστε, είμαστε υπομονετικοί και αποφασισμένοι να βαδίσουμε το σωστό δρόμο που είμαστε υποχρεωμένοι να βαδίσουμε», είπε ο Ιμάμης Σακίρ Αλεμντάρ.

Ύστερα από πρόσκληση του Επισκόπου του Βίσμπι, Σβεν Μπερνάρντ Φαστ, και του Διευθυντή του Σουηδικού Ινστιτούτου στην Αλεξάνδρεια, Πέτερ Βέιντερουτ, οι εκπρόσωποι των θρησκευτικών ηγετών, μαζί με τον Εκτελεστικό Συντονιστή του Γραφείου του RTCYPP, συμμετείχαν σε σεμινάριο σχετικά με το ρόλο της θρησκείας στις συγκρούσεις και την οικοδόμηση της ειρήνης, τονίζοντας την υπόθεση της Κύπρου. Στο σεμινάριο, στο οποίο υπήρχε μεγάλη συμμετοχή, συμμετείχαν επίσης και εκπρόσωποι χωρών της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής.

"Το έργο των θρησκευτικών ηγετών στην Κύπρο μας δίνει ένα σημάδι ελπίδας", δήλωσε ο Επίσκοπος Φαστ. "Ενώ η Διάσκεψη για την Κύπρο βρίσκεται σε εξέλιξη στο Κραν Μοντάνα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να δώσουμε χώρο σε μια ενωμένη φωνή από την Κύπρο που επαναλαμβάνει την υποστήριξή της στο διάλογο, τη συνεργασία και τη συνύπαρξη", δήλωσε ο Πέτερ Βέιντερουτ, ένας από τους αρχιτέκτονες του RTCYPP.

"Μια θετική βιώσιμη ειρηνευτική διαδικασία πρέπει να είναι περιεκτική με κάθε έννοια της λέξης. Ως εκ τούτου, πρέπει να αναγνωρίζει τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της θρησκευτικής ελευθερίας, και την ανάγκη οικοδόμησης στέρεων δομών εμπιστοσύνης για να ανοίξει ο δρόμος για πραγματική συμφιλίωση», δήλωσε η Σάλπι Εσκιτζιάν, επικεφαλής του γραφείου του RTCYPP. «Κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να συμβάλουμε σε αυτό», πρόσθεσε.

Η αντιπροσωπεία της Κύπρου κλήθηκε να παραστεί στην επίσημη δεξίωση του Αρχιεπισκόπου της Εκκλησίας της Σουηδίας, Άντε Τζάκελεν και του Επισκόπου Φαστ. Ευχαρίστησαν δημοσίως την κυβέρνηση της Σουηδίας για το γεγονός ότι υπερασπίστηκε τα ανθρώπινα δικαιώματα, το διεθνές δίκαιο, αλλά και για τη συμβολή της στην ειρήνη και τη συμφιλίωση στην Κύπρο.

Η εβδομάδα Almedalen είναι ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος χώρος πολιτικών συναντήσεων στη Σουηδία, που πραγματοποιείται ετησίως στο Βίσμπι για σχεδόν πενήντα χρόνια. Η εβδομάδα δίνει σε όλους όσοι θέλουν να συζητήσουν κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα την ευκαιρία να συμμετάσχουν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα