Επ. Παπαδόπουλου: Απαραίτητη η χάραξη κοινωνικής πολιτικής

Σε ανακοίνωση το επιτελείο Νικόλα Παπαδόπουλου αναφέρθηκε στη χάραξη κοινωνικής πολιτικής και στο πόσο απαραίτητη είναι για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής πολιτών.

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση:


Στοιχεία που προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία, καταγράφονται στην ετήσια έκθεση για τον Ευρωπαϊκό Δείκτη Κοινωνικής Δικαιοσύνης (EU Social Justice Index) του Bertelsmann Stiftung, ο οποίος δημοσιεύθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2017.

Η Κύπρος κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις (21η

από 28 Ευρωπαϊκές χώρες) και τοποθετείται ανάμεσα στις χώρες με τις μεγαλύτερες κοινωνικές ανισότητες στην αγορά εργασίας, την εκπαίδευση, την υγεία, την έλλειψη διακρίσεων, την ισότητα μεταξύ των γενεών και τη φτώχεια.

Ειδικότερα, η χώρα μας κατατάσσεται ανάμεσα στις 5 τελευταίες θέσεις σε θέματα πρόληψης της φτώχειας και προτελευταία στο δείκτη ισότητας μεταξύ των γενεών, με το ποσοστό παιδιών και νέων που απειλούνται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό ν’ ανέρχεται στο 29,6% (24,7% το 2014).

Επιπρόσθετα, τα χαμηλά επίπεδα επένδυσης στην προσχολική εκπαίδευση, καθώς και η απουσία μέτρων συμφιλίωσης επαγγελματικής-οικογενειακής ζωής (με την Κύπρο να έχει χείριστες επιδόσεις) καθιστούν την μητρότητα εμπόδιο παραμονής στην αγορά εργασίας.

Η χάραξη ολοκληρωμένης κοινωνικής πολιτικής, σύμφωνα και με την πρόσφατη Διακήρυξη του Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων της ΕΕ, αποτελεί ευθύνη και χρέος του Κράτους. Το κράτος οφείλει να προστατεύσει τα δικαιώματα και την αξιοπρεπή διαβίωση όλων των πολιτών του, όπως, επίσης, και να προσφέρει στους εργαζόμενους τα εργαλεία και τις δυνατότητες, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία και στους δύο σημαντικούς ρόλους τους, τόσο στην οικογένεια, όσο και στον επαγγελματικό τους περιβάλλον.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος έχει εξαγγείλει μια ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση για τη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

Στις προτάσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

• Επέκταση της λειτουργίας δημόσιων νηπιαγωγείων, για να βοηθηθούν οι γονείς στις εορταστικές περιόδους και στη διάρκεια των θερινών διακοπών.
• Επέκταση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου.
• Εκπόνηση ειδικής μελέτης με στόχο τη μείωση του χάσματος στις συντάξεις μεταξύ γυναικών και ανδρών.
• Φορολογικά κίνητρα σε εργοδότες οι οποίοι προσφέρουν στους εργαζόμενους τους με παιδιά κάτω των 10 ετών, ευέλικτο ωράριο και ευέλικτες μεθόδους εργασίας.
• Αύξηση της άδειας μητρότητας από τις 18 στις 22 εβδομάδες.
• Επιδότηση από την ΑνΑΔ σε εργοδότες για πρόσληψη γυναικών οι οποίες εγκατέλειψαν την εργασία τους για διάστημα πέραν των 5 ετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα