Γαλανός: Να επιδείξουμε ψυχραιμία στο θέμα της Αμμοχώστου

Πλήρη ενημέρωση από το Υπουργείο Εξωτερικών αναμένει ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός για το ζήτημα της επαναλειτουργίας ξενοδοχείων στην περίκλειστη πόλη, κάνοντας λόγο για «παιχνίδια εξουσίας» που παίζονται στην πλάτη των Αμμοχωστιανών εν όψει των εκλογών σε ελεύθερες περιοχές και κατεχόμενα.

Όπως είπε, η επαφή που έχει ο ίδιος με το Υπουργείο είναι συχνή, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να εκδοθεί ακόμα και ανακοίνωση για το τι ακριβώς συμβαίνει και το τι μέλλει γενέσθαι στην Αμμόχωστο.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του

Ράδιο Πρώτο, ο κ. Γαλανός ανέφερε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι από το 1976 χρησιμοποιούνται κάποια ξενοδοχεία για στρατιωτικούς, φοιτητές και πιθανότατα να διευρύνεται ο αριθμός τουριστών που χρησιμοποιούν τα τα ξενοδοχεία. Δεν αποκλείεται να υπάρχει ένα σχέδιο Β’, το οποίο όμως δεν προχωρεί. Όμως εμείς αναμένουμε πλήρη κατατόπιση που πρέπει να μας κάνει το Υπουργείο Εξωτερικών, αφού συνεννοηθεί με τις αρμόδιες υπηρεσίες», είπε.

Σημείωσε, δε, ότι από πλευράς Κυβέρνησης, υπάρχει σχέδιο για την αντιμετώπιση οποιωνδήποτε νέων τετελεσμένων.

Ο κ. Γαλανός έκανε έκκληση για ψυχραιμία στο παρόν στάδιο, καθώς, όπως είπε, αναμένονται οι παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα στις αρχές του Γενάρη, αλλά και οι προεδρικές εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς όταν υπάρχουν εκλογές σε οποιαδήποτε πλευρά του κόσμου, υπάρχει και «εσωτερικό παιχνίδι».

«Υπάρχει ένα παιχνίδι που παίζεται και είναι πολύ θλιβερό που τα πρώτα θύματα αυτού του παιχνιδιού είναι οι Βαρωσιώτες. Όλοι παίζουν με τον πόνο του Βαρωσιώτη, ο οποίος πεθαίνει με την πίκρα στα χείλη για το πότε θα επιστρέψει. Όλα τα διεθνή ψηφίσματα δεν είναι τίποτε άλλο από ένα παιχνίδι εξουσίας από όλες τις πλευρές, τόσο εξωτερικές όσο κι εσωτερικές. Ξέρω πολύ καλά την τουρκική πολιτική, αλλά ξέρω και πολύ καλά κάποια πράγματα που τα χρησιμοποιούμε με τρόπο που μπορεί να μας κάνει ζημιά», είπε.

Πρόσθεσε, δε, ότι κάτω από τις παρούσες συνθήκες «οι δυνατότητες είναι δεδομένες» και υπογράμμισε ότι οι τουρκικοί σχεδιασμοί θα πρέπει να μας βρουν ενωμένους και όχι με βάση εσωτερικούς σχεδιασμούς εξουσίας.

«Πρέπει μεν να είναι ανοιχτά τα μάτια μας, αλλά δεν θα πρέπει να δώσουμε μια εντύπωση αδυναμίας, με την οποία η Τουρκία να νομίζει ότι μπορεί να παίξει μαζί μας», είπε και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να «μην βάλουμε αυτογκόλ», καθώς «δεν είναι η πρώτη φορά που οι Τούρκοι κυκλοφορούν ένα άρθρο ή μια ανταπόκριση κι εμείς να δείχνουμε τόσο μεγάλη ευαισθησία, που να νομίζουν ότι μπορούν να παίξουν μαζί μας».

«Ο Δήμος Αμμοχώστου δεν είναι ούτε Κυβέρνηση ούτε Υπουργείο Εξωτερικών. Μου έγινε κριτική όταν μίλησα για αντίμετρα. Αντιμετωπίζουμε πρόβλημα από τη μια πλευρά από ανθρώπους που δεν θέλουν καθόλου λύση και με κάθε τρόπο σαμποτάρουν τις διαπραγματεύσεις και από την άλλη από εκείνους που πιστεύουν ότι η λύση είναι εδώ και οποιοσδήποτε εκφράσει άποψη που δεν τους αρέσει, τότε “είναι ένας απλός δήμαρχος” και δεν μπορεί να εκφράσει άποψη. Έχω άποψη και θα την πω, αλλά πρώτα θα πρέπει να κατατοπιστώ και να δω πού βρισκόμαστε, και να ξέρω ακριβώς τι μπορούμε να κάνουμε», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα