Έντονο παρασκήνιο για πολιτική συμφωνία εντός του 2016

Έντονο παρασκήνιο για συνολική πολιτική συμφωνία στο Κυπριακό εντός του 2016, διαδραματίζεται στη Νέα Υόρκη όπου αύριο θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση στις 17:45 ώρα Κύπρου.

Έτσι, τα τεχνοκρατικά ζητήματα θα αφεθούν για να κλείσουν κατά το διάστημα που θα δοθεί για να ενημερωθεί ο λαός. Αυτά, όπως εξηγεί το προεδρικό περιβάλλον, θα είναι τεχνοκρατικά ζητήματα, όπως η σύνταξη των συνταγμάτων της ομόσπονδης κυβέρνησης και των

συνιστωσών πολιτειών, των νομοθεσιών, οι αποφάσεις για τις διεθνείς συμφωνίες κλπ.

Αυτό φαίνεται να μην ενοχλεί τη Λευκωσία, η οποία δεν απορρίπτει το ενδεχόμενο που φαίνεται να είναι αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχονται οι δυο πλευρές για να υπάρξει χειροπιαστό αποτέλεσμα εντός του 2016.

Εν τω μεταξύ, αύριο και αμέσως μετά την τριμερή, ο ΠτΔ θα πραγματοποιήσει διάσκεψη Τύπου από το σπίτι του πρεσβευτή της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ.

Ήδη κυκλοφορούν προσχέδια της αυριανής δήλωσης, τα οποία συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο ΠτΔ με τον Έσπεν Μπαθ Έιντε. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, ο ΓΓ του ΟΗΕ θα υπογραμμίσει την αποφασιστικότητα των δύο ηγετών για λύση, ακόμα και εντός του 2016, θα γίνεται αναφορά στη σημαντική πρόοδο, αλλά θα υπογραμμίζονται και οι μεγάλες διαφορές στα ουσιώδη ζητήματα.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να δεσμευτούν για εντατικοποίηση των συνομιλιών εντός Οκτωβρίου, χωρίς όμως να υπάρξει οποιαδήποτε δέσμευση για νέα τριμερή.
Κατά την αναχώρησή του ο κ. Έιντε, κληθείς από τους δημοσιογράφους να διευκρινίσει τη γνωστή δήλωσή του, ότι δηλαδή οι δύο ηγέτες θα πρέπει να δώσουν λογαριασμό αν δεν καταφέρουν να κεφαλαιοποιήσουν την πρόοδο και το momentum, με τον ίδιο να προσπαθεί να τα μαζέψει, λέγοντας ότι ήταν επί της ουσίας «μια θετική δήλωση», η οποία αφορούσε τους πάντες, όχι μόνο τους δύο ηγέτες.

Το ΣΙΓΜΑ είναι σε θέση να γνωρίζει ότι για την εν λόγω δήλωσή του, ο κ. Έιντε «άκουσε τα εξ αμάξης», κατά τη συνάντησή του με τον ΠτΔ, καθώς θεωρήθηκε ότι έχει υπερβεί τα εσκαμμένα.

Επί της ουσίας, ο ΠτΔ έχει σκληρύνει πολύ τη στάση του όσον αφορά την πολυμερή διάσκεψη, ενώ έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να πάει σε πολυμερή διάσκεψη, αν δεν κλείσουν τα πέντε από τα έξι κεφάλαια. Ο ΠτΔ, αναγνωρίζοντας ότι μπορεί να βρεθεί σε κλοιό πιέσεων για ανταλλάγματα μεταξύ ασφάλειας κι εδαφικού, ζητεί όπως το εδαφικό συζητηθεί κατά τις εντατικοποιημένες συζητήσεις τον Οκτώβριο και να φτάσει σε ακτίνα συμφωνίας.

Το ζήτημα το οποίο είναι διατεθειμένος να αφήσει ανοιχτό ο ΠτΔ είναι το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ζήτημα για το οποίο παρά τις έντονες διεργασίες στον ΟΗΕ, δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη, με τη Λευκωσία να λέει ότι στο τραπέζι υπάρχει γραπτώς μόνο η πρόταση του ΠτΔ η οποία αποτελεί και το πλαίσιο της συζήτησης, χωρίς να σημαίνει ότι αυτή δεν επιδέχεται αλλαγών.

Τέλος, αναφορικά με το θέμα της χρηματοδότησης της λύσης από την Αμερικανική Κυβέρνηση, η Λευκωσία δεν επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου, λέγοντας ότι ο αμερικανικός παράγοντας δίνει υποσχέσεις για χρηματοδότηση, χωρίς μπαίνει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Keywords
Τυχαία Θέματα