Έντονη συζήτηση στο ΣΙΓΜΑ για τον προϋπολογισμό ΓεΣΥ

Έντονη ήταν η συζήτηση στο στούντιο του ΣΙΓΜΑ και στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι», με αφορμή τη διάσκεψη Τύπου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου για το ψήφισμα με τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο ΓεΣΥ.

Η διαφωνία του Πρόεδρου της ΠΟΣΠΦ Μάριου Κουλούμα και του Αντιπροέδρου των Ιδιωτών Ιατρών Χάρη Αρμεύτη σχετικά με τον προϋπολογισμό ήταν έντονη.

Ο κ. Αρμεύτης ανέφερε ότι δεν ζήτησαν αύξηση του προϋπολογισμού με εισφορές από τους πολίτες, αλλά από το κράτος, το οποίο οφείλει να αναλάβει

την ευθύνη του και να δώσει αυτό που πρέπει.

Από την πλευρά του, ο κ. Κουλούμας τόνισε πως το ποσό που καθορίστηκε βγήκε από αναλογιστική μελέτη. «Εμείς ως ασθενείς συμφωνούμε με την αύξηση του προϋπολογισμού, ωστόσο αυτό πρέπει να βασίζεται πάνω σε μελέτες», είπε.

Επίτηδες, είπε χαρακτηριστικά, στο ΔΣ του ΟΑΥ έχουν μπει εισφορείς, ούτως ώστε να διασφαλίζεται ότι οι εισφορές κράτους και πολιτών γίνονται με σωστή χρήση.

Είμαστε οι πρώτοι υπέρ της αύξησης, αλλά και της δημιουργίας, επιτέλους, του ΓεΣΥ, είπε.

Σε απάντησή του, ο κ. Αρμεύτης τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει ο λαϊκισμός και η προσπάθεια να δίνονται λάθος εντυπώσεις για τους γιατρούς

Επιτέλους σεβαστείτε τους γιατρούς. Αν θέλουμε ποιοτικό ΓεΣΥ, πρέπει το κράτος να διαθέσει λεφτά στην υγειά, είπε.

Από την πλευρά της, η Έφη Καμίτση, εκ μέρους του ΟΑΥ, μίλησε για το ψήφισμα του ΠΙΣ, αναφέροντας πως κάποια ζητήματα που τέθηκαν δεν είναι ξεκάθαρα και πρέπει να τύχουν συζήτησης, τονίζοντας, παράλληλα, πως ο οργανισμός δεν μπορεί να αλλάξει τον σχεδιασμό του ΓεΣΥ.

Τόνισε πως δεν υπάρχει κανόνας για το ποσοστό δαπανών στην υγεία και πως αυτές γίνονται με βάση το ΑΠΕ μιας χώρας.

Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας τόνισε πως στα συστήματα υγείας τα οποία θέλουμε να είναι αποδοτικά, δεν πρέπει να εφαρμόζονται εφικτές λύσεις, αλλά σωστές και βιώσιμες.

«Πρέπει να προσεγγίζουμε τον σχεδιασμό αντιλαμβανόμενοι τι σημαίνει εξάσκηση της ιατρικής, δεν είναι απλά τα πράγματα όταν είσαι γιατρός και έχεις απέναντί σου τον ασθενή», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα