Έντονη κινητοποίηση για την ονοματολογία των Σκοπίων

Πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον ερχόμενο Ιούλιο φαίνεται πως επιχειρείται η οριστική επίλυση του ζητήματος της ονοματολογίας των Σκοπίων. Η επίσημη θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης, όπως αυτή οριστικοποιήθηκε στην υπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με τη συμμετοχή,

μεταξύ άλλων, του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, είναι η σύνθετη ονομασία, ενιαία για όλες τις χρήσεις.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κοτζιάς, μετά τη σύσκεψη, είπε «Η χρονιά, θα είναι χρονιά που θα λύσουμε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που έχουν βαλτώσει εδώ και δεκαετίες και που το εθνικό συμφέρον επιτάσσει να βρούμε ορθές και παραγωγικές λύσεις», δήλωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα Σκόπια θα μεταβεί στις 17 ή 18 Ιανουαρίου ο Γ.Γ. του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ την Τρίτη, 9 Ιανουαρίου, θα επισκεφθεί την Αθήνα ο αντιπρόεδρος της ΠΓΔΒ Μπούγιαρ Οσμάνι, προκειμένου να έχει συνάντηση με τον ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά. Επιπλέον, στις 19 Ιανουαρίου, αναμένεται, εξάλλου, να πραγματοποιηθεί συνάντηση για το θέμα του ονόματος ανάμεσα στον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και τους διαπραγματευτές Αθήνας και Σκοπίων, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκου Ναουμόφσκι αντίστοιχα.

Τσίπρας μιλά για ευκαιρία

Το 2018 είναι χρονιά κατά την οποία η Ελλάδα θα βρεθεί μπροστά σε ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για επίλυση του ζητήματος του ονοματολογικού της πΓΔΜ, επισημαίνει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε αποκλειστική δήλωσή του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα», που κυκλοφορεί αύριο. Ο κ. Τσίπρας, για «οικονομική και γεωπολιτική πρόκληση» και υπογραμμίζει ότι «έχει έρθει πλέον η ώρα να πάρουμε τις αναγκαίες αποφάσεις», ενώ χαρακτηρίζει «αμήχανη και ανεύθυνη, προσώρας» τη στάση της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας και καλεί σε «ευρύτατη κοινοβουλευτική συναίνεση, εάν υπάρξει προοπτική λύσης».

Παράλληλα, δηλώνει πεπεισμένος ότι ήρθε ο καιρός να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις, ώστε να δικαιωθεί ο ρόλος της Ελλάδας ως ηγετικής δύναμης στα Βαλκάνια αλλά και ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή και να εμπεδώσει τη δυναμική μιας σύγχρονης δημοκρατικής χώρας, που επενδύει στην ανάπτυξη, την ειρήνη και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης. «Η κυβέρνηση έχει και τη βούληση αλλά και την ικανότητα να εγγυηθεί αυτή την πορεία», επισημαίνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας ασκεί δριμεία κριτική στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, κατηγορώντας την ότι τηρεί αμήχανη και ανεύθυνη στάση, αλλά και πως δεν αναγνωρίζει τις ιστορικές της ευθύνες για τη μη επίλυση του προβλήματος, ταυτόχρονα όμως ούτε και τη θετική παρακαταθήκη του Βουκουρεστίου το 2008. «Ελπίζω, σύντομα να κατανοήσουν ότι ένα εθνικής σημασίας ζήτημα δεν προσφέρεται για μικροκομματικά παιχνίδια, ώστε, αν υπάρξει προοπτική λύσης, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ευρύτατης κοινοβουλευτικής συναίνεσης», καταλήγει.

Ελπίδες Ε.Ε

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη δράση της κυβέρνησης των Σκοπίων για τον τερματισμό ενός αδιεξόδου 25 ετών για την ονομασία της ΠΓΔΜ και ελπίζει να δει εκ μέρους της κυβέρνησης Ζάεφ «συγκεκριμένα αποτελέσματα», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν στην ιστοσελίδα EURACTIV.com. «Η διατήρηση καλών σχέσεων μεταξύ των γειτόνων, συμπεριλαμβανομένης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης μέσω διαπραγμάτευσης στο ζήτημα του ονόματος, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παραμένει ουσιαστική», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

«Εν προκειμένω, χαιρετίζουμε τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τη διεξαγωγή συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση για την ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας και ελπίζουμε ότι αυτό θα μεταφραστεί σε περαιτέρω συγκεκριμένα αποτελέσματα», προσέθεσε ο εκπρόσωπος στο Euractiv.

Μαζική Κινητοποίηση Μακεδόνων

Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για το θέμα της ονοματολογίας των Σκοπίων απέστειλαν εκατοντάδες Καθηγητές Πανεπιστημίων από ολόκληρο τον κόσμο και άλλα σημαντικά μέλη του International Hellenic Assosiation. Με την επιστολή, η οποία απεστάλη στις 3 Ιανουαρίου του 2018, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας καλείται να εφαρμόσει την απόφαση των πολιτικών αρχηγών της 13ης Απριλίου του 1992, σύμφωνα με την οποία ο όρος «Μακεδονία» δεν θα συμπεριλαμβάνεται στην ελληνική πρόταση για την ονομασία του κράτους της ΠΓΜΔ.

Επιπλέον, χιλιάδες Έλληνες από όλο τον κόσμο υπέγραψαν μαζικά και σε διαδικτυακή καμπάνια της ιστοσελίδας www.onomasia.gr, με ονομασία «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΛΛΑΔΑ», με σκοπό το ψήφισμα να κατατίθεται προς τον Πρωθυπουργό.

Τοποθέτηση Τζιτζικώστα

Στις εξελίξεις στο σκοπιανό ζήτημα αναφέρθηκε χθες το πρωί ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. «Η χρονική συγκυρία και οι συνθήκες που επικρατούν στα Σκόπια και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, ευνοούν την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση για να διεκδικήσει και να φέρει το βέλτιστο αποτέλεσμα, δηλαδή μία πλήρη συμφωνία που δεν θα εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία στην ονομασία του γειτονικού κράτους», είπε.

Γιγαντοαφίσες στα Σκόπια

Την ίδια ώρα, οι δρόμοι των Σκοπίων γέμισαν με δεκάδες γιγαντοαφίσες με σύνθημα «Το όνομά μας είναι Μακεδονία». Την αφισοκόλληση έκανε η εθνικιστική οργάνωση «“Μακεδονική” Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (MHRMI).

Η εν λόγω οργάνωση, που εδρεύει στον Καναδά, καλεί σε τερματισμό των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ενώ αποκαλεί τις θέσεις της κυβέρνησης Ζάεφ «ρατσιστικές και αντι- “μακεδονικές”».

«Μην ξεγελιέστε από τους όρους "διεθνής", "διμερής" και "συνταγματική". Εάν το όνομα της "Μακεδονίας" αλλάξει για οποιαδήποτε χρήση, θα αλλάξει παντού και για πάντα», αναφέρεται στη γιγαντοαφίσα.

«Θέλετε να αποκαλείστε "Nεομακεδόνες", "Βορειομακεδόνες", "Σκοπιανοί", "Βαρντατσιώτες" ή απλά "Μακεδόνες";», αναγράφεται σε άλλο σημείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα