Έντονη αναμένεται η τουρκική προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία

Η προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία για τις τουρκικές εκλογές θα είναι και πάλι έντονη, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, FAZ, σημειώνοντας πως στη χώρα  ζει μια πολύ μεγάλη τουρκική κοινότητα 1,4 εκ. ανθρώπων,με δικαίωμα ψήφου.

Κατά το παρελθόν, ο Τούρκος Πρόεδρος  απέδιδε ιδιαίτερη σημασία σε αυτή την ομάδα ψηφοφόρων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, οργανώνοντας μαζικού χαρακτήρα εκδηλώσεις

στη Γερμανία.

Στην τρέχουσα προεκλογική εκστρατεία, ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν γεμίζει αίθουσες στη Γερμανία. Ακόμα κι αν θα το ήθελε, δεν θα μπορούσε πλέον να το κάνει. Γιατί στο μεταξύ δεν επιτρέπονται στη Γερμανία χωρίς ρητή άδεια οι εμφανίσεις πολιτικών από το εξωτερικό τους τελευταίους τρεις μήνες πριν από εκλογές ή ψηφοφορίες στις χώρες τους -διάταξη που θεσπίστηκε από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση μετά την επιθετική προεκλογική εκστρατεία πριν από το συνταγματικό δημοψήφισμα στην Τουρκία το 2017.

«Εξαιτίας των περιορισμών, το ΑΚΡ αναγκάστηκε να μεταβάλει τη στρατηγική του», δηλώνει ο ερευνητής θεμάτων Τουρκίας Μπουράκ Τσοπούρ, ο οποίος διευθύνει το Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης της Ριζοσπαστικοποίησης στην πόλη Έσσεν. Η προεκλογική εκστρατεία διεξάγεται πλέον μακριά από την προσοχή της γερμανικής κοινής γνώμης. Ο πολιτικός επιστήμονας Τσοπούρ λέει ότι λαμβάνει συχνά χώρα σε τζαμιά, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Ραμαζάνι, αλλά και των εκδηλώσεων που οργανώνονται από τους λομπίστες του AKP, την επονομαζόμενη  Ένωση Διεθνών Δημοκρατών (UID) όπου και «προωθείται αθόρυβα η συνέχιση του δικτατορικού καθεστώτος στην Τουρκία», σύμφωνα με τον Τσοπούρ.

Η αλλαγή στρατηγικής έγινε αντιληπτή για πρώτη φορά από τη γερμανική κοινή γνώμη, όταν τον Ιανουάριο δημοσιοποιήθηκε η σκανδαλώδης ομιλία του βουλευτή του AKP Μουσταφά Ατσιγκόζ σε τζαμί της πόλης Neuss και στην Κολωνία .

Ο Aτσιγκόζ είχε ζητήσει τότε ευθέως την εξόντωση των υποστηρικτών του απαγορευμένου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος PKK και του Κινήματος Γκιουλέν. Όπως και στην Τουρκία, δεν θα πρέπει να τους δοθεί το δικαίωμα να ζήσουν στην Γερμανία, είπε ο Aτσιγκόζ στην ομιλία που δημοσιοποιήθηκε αργότερα στο Διαδίκτυο. Ο βουλευτής του AKP τόνισε αργότερα στα κεντρικά γραφεία της UID στην Κολωνία ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι ένας «μεγάλος ηγέτης» που εργάζεται μέρα-νύχτα για τον λαό του και του οποίου ο λόγος διαθέτει βαρύτητα σε όλο τον κόσμο.

Τα βίντεο από τις ομιλίες του Aτσιγκόζ καταδεικνύουν το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης στη συγκεκριμένη προεκλογική εκστρατεία. Σύμφωνα με τον Τσοπούρ, ο αντίκτυπος των παραδοσιακών τουρκικών ΜΜΕ δεν πρέπει να υποτιμηθεί. «Μέσω αυτών των σε μεγάλο βαθμό εναρμονισμένων ΜΜΕ, η προπαγάνδα του ΑΚΡ μπαίνει απευθείας στα σαλόνια των ανθρώπων στη Γερμανία εδώ και πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα να ζουν σαν μέσα σε μία τουρκική φούσκα». Αυτός είναι ένας από τους λόγους, για τους οποίους το ΑΚΡ μπορεί ακόμα να κινητοποιεί δυναμικά τους υποστηρικτές του στη Γερμανία. «Παρατηρήθηκε μια πραγματική κοσμοσυρροή στα Προξενεία, όπου υπήρχε η δυνατότητα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους μέχρι τις 2 Απριλίου».

Ως εκ τούτου, ο Τσοπούρ υπολογίζει ότι στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, όπου διαβιούν περίπου 500.000 άνθρωποι με τουρκικό διαβατήριο, το AKP θα επιτύχει παρόμοια υψηλά ποσοστά αποδοχής όπως και σε προηγούμενες εκλογές και ψηφοφορίες. Στις προεδρικές εκλογές του 2018, ο Eρντογάν έλαβε περίπου το 66% των ψήφων στην Κολωνία και το Mίνστερ, περίπου το 70% στο Ντίσελντορφ, ενώ στο Έσσεν τα ποσοστά του ανήλθαν στο 76,3%.

Η Κοιλάδα του Ρούρ αποτελεί προπύργιο του AKP, καθώς εκεί ζει «ένας δυσανάλογα μεγάλος αριθμός χαμηλού μορφωτικού επιπέδου υποστηρικτών του AKP από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και την Ανατολία. Στη Γερμανία συνέχισαν το δομικά συντηρητικό τρόπο ζωής τους, ο οποίος διαμορφώθηκε από εθνικιστικές-ισλαμικές εκπαιδευτικές ιδεολογίες», δηλώνει ο Τσοπούρ. «Θεωρούν επιπλέον ότι περιβάλλονται από ξενοφοβικές και μεροληπτικές πολιτικές στη Γερμανία, και σε επίπεδο κοινωνίας, γεγονός που με τη σειρά του έχει σαν αποτέλεσμα να αναζητούν απάγκιο και υποστήριξη από έναν υποτιθέμενο σωτήρα, όπως ο Eρντογάν».

Το ΑΚΡ διεξάγει προεκλογική εκστρατεία και στη Γαλλία, την Ελβετία και την Αυστρία. Στα μέσα Μαρτίου, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου συμμετείχε σε δείπνο Ιφτάρ στη Βιέννη. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επιφύλαξε μια ιδιαίτερη έκπληξη στους περίπου 1.000 προσκεκλημένους: Έκανε βιντεοκλήση στον Πρόεδρο Eρντογάν, ο οποίος ζήτησε σε πραγματικό χρόνο τη στήριξή τους στις επικείμενες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Ένοπλη επίθεση σε τοπικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα