Κυβερνοεπίθεση OUC: Ποιες οι συνέπειες για όσους διέρρευσαν τα δεδομένα τους

Με αφορμή την λήξη της προθεσμίας για καταβολή λύτρων στους Χάκερς «MEDUSA» του Ανοικτού Πανεπιστημίου και τα δεδομένα που έχουν δημοσιευτεί, μίλησε στο ΣΙΓΜΑ ο ειδικός σε θέματα Ασφάλειας Διαδικτύου, Ντίνος Παστός.

Σύμφωνα με τον ειδικό, η πρόληψη που μπορούσε να γίνει πλέον δεν υπάρχει καθώς τα δεδομένα έχουν διαρρεύσει, ενώ πρόσθεσε ότι τα θύματα μπορούν να κάνουν κάποια βήματα για να διαχειριστούν τη ζημιά, όπως την αλλαγή κωδικών.

Από την άλλη, αν τα προσωπικά δεδομένα των θυμάτων που έχουν διαρρεύσει είναι η

ταυτότητα, δεν μπορούν να λάβουν μέτρα καθώς δεν αλλάζουν αυτά τα δεδομένα. Κάποιος μπορεί να πάρει την ταυτότητα κάποιου θύματος και να εγγραφεί σε ότι υπηρεσία θέλει στο διαδίκτυο και να παριστάνει αυτό το άτομο. Δεν το κάνουν κατά ανάγκη να πλήξουν αυτό το άτομο, απλώς σε κάποια φάση αυτά τα δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν και ίσως βρει το μπελά του, αυτή είναι η πλαστοπροσωπία.

Τέλος ο Ντίνος Παστός, δήλωσε πως χρειάζονται μέτρα προληπτικά και όχι εκ των υστέρων. Η πρόληψη και εκπαίδευση στο κόσμο είναι σημαντική.

Τι ανέφερε η Ειρήνη Λοιζίδου

Ο κάθε πολίτης, του οποίου τα δεδομένα έχουν διαρρεύσει, μπορεί να υποβάλει ξεχωριστά παράπονο, ανέφερε η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοιζίδου, σχολιάζοντας την κυβερνοεπίθεση στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Μιλώντας στις Τομές στα Γεγονότα, σημείωσε ότι «και οι τρεις οργανισμοί που δέχθηκαν κυβερνοεπίθεση έκαναν γνωστοποίηση συμβάντος. Ο ρόλος του γραφείου είναι να δούμε εάν παρά την επίθεση ο κάθε οργανισμός είχε τα μέτρα για να την αποτρέψει, εάν υπήρχε ασπίδα προστασίας».

Σε ερώτηση εάν η επίθεση θα είχε αποτραπεί εάν υπήρχαν μέτρα, απάντησε ότι «δεν μπορούμε να το πούμε, επειδή έχουμε δει σφοδρές επιθέσεις που παρά τα διάφορα μέτρα, είχαν επιτύχει τον στόχο τους. Θα το δούμε εάν έγινε έτσι σε αυτή την περίπτωση».

Ερωτηθείσα πώς μπορεί κάποιος να προστατευτεί, απάντησε ότι «ως άμεση αντίδραση, θα πρέπει εκεί που είναι δυνατόν να αλλάξουν κάποιοι κωδικοί, να έχουν έννοια τι ειδοποιήσεις λαμβάνουν π.χ από την τράπεζα».

Διαβάστε επίσης: Κυβερνοεπίθεση στο OUC: Έληξε η διορία για τα λύτρα, δημοσιεύτηκαν τα δεδομένα

Keywords
Τυχαία Θέματα