Έντονες οι πιέσεις για νέες "πολιτογραφήσεις" στα κατεχόμενα

Οι φόβοι για μαζικές «πολιτογραφήσεις» εποίκων στα κατεχόμενα έχουν έρθει ξανά στο προσκήνιο μετά τον εκ νέου σχηματισμό ψευδοκυβέρνησης.

Πληροφορίες, κάνουν λόγο για ενδεχόμενο «πολιτογράφησης» 26000-26500 εποίκων. Η εφημερίδα Γενί Ντουζέν, κάνει λόγο για κίνδυνο «πολιτογράφησης» μέχρι και 35000 ατόμων, εάν υπάρξει ανταπόκριση του αιτήματος της Τουρκίας για τη χορήγηση “ιθαγένειας” σε όσους έχουν λάβει “άδεια εργασίας” για τουλάχιστον έξι συναπτά έτη.

Το ενδεχόμενο «πολιτογράφησης» αποτελεί θέση της Τουρκίας, η οποία είχε μεταβιβαστεί και κατά το παρελθόν από τον Τούρκο Πρωθυπουργό

στον Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος με τη σειρά του απάντησε αρνητικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η άρνηση Ακιντζί, αιτιολογήθηκε ως πρόθεση να μη χαλάσει το κλίμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Τώρα όμως που οι συσχετισμοί δυνάμεων έχουν μετεξελιχθεί στο πολιτικό σκηνικό των κατεχομένων, το ενδεχόμενο αυτό έχει έρθει ξανά στο προσκήνιο.

Ο λόγος για τον οποίο η Τουρκία πιέζει για «πολιτογράφηση» εποίκων και ιδιαίτερα αυτού του αριθμού των εποίκων, δεν είναι καθόλου τυχαίος. Η Άγκυρα εξυπηρετεί το δικό της πολιτικό παιχνίδι, καθώς οι έποικοι στους οποίους αναφερόμαστε είναι κομμάτι των οικονομικά επιφανών παραγόντων στα κατεχόμενα και επιπρόσθετα μπορούν να ψηφίσουν και στην Τουρκία για τις αλλαγές τις οποίες προωθεί ο Ερντογάν στο πολιτικό σύστημα της χώρας.

Η «πολιτογράφηση» τους λοιπόν όχι μόνο θα εξυπηρετήσει τον Ερντογάν αλλά θα δώσει και οικονομική πνοή στα κατεχόμενα, ιδιαίτερα σε περίπτωση ιδιωτικοποιήσεων όπως προνοεί το οικονομικό πρωτόκολλο που θέλει η Τουρκία να υπογράψει με τα κατεχόμενα.

Όλα τα πιο πάνω κάνουν επιτακτική την ανάγκη για τη δική μας πλευρά, να ενεργήσει αποτελεσματικά και άμεσα προς αναχαίτηση της οποιασδήποτε προσπάθειας για ενδεχόμενη «πολιτογράφηση» εποίκων στα κατεχόμενα. Αυτό, σύμφωνα με έγκυρες πηγές μπορεί να γίνει εφικτό, μέσα από συντονισμένες ενέργειες ενημέρωσης και πληροφόρησης ξένων αποστολών και αξιωματούχων αλλά και με συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που να δεσμεύουν τον κ. Ακιντζί.

Ήδη ο Ιωάννης Κασουλίδης έχει μεταφέρει τις ανησυχίες της ελληνοκυπριακής πλευράς για την πρόθεση "πολιτογράφησης" επιπρόσθετου αριθμού εποίκων στα κατεχόμενα, στον Βρετανό ομόλογό του Φίλιπ Χάμοντ κατά τη συνάντησή τους στο Λονδίνο.

Ο κ. Λουκαΐδης εκ μέρους του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι “Ασπίδα προστασίας από τέτοιες μεθοδεύσεις συνιστούν οι συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ”. Και για σεβασμό της πληθυσμιακής αναλογίας 4:1 κατά τη στιγμή της λύσης, όπως εξήγησε, αλλά και για διατήρηση της ίδιας αναλογίας αναφορικά με τη μελλοντική ροή Ελλήνων και Τούρκων πολιτών, αλλά και για το ότι δεν θα ισχύουν προηγούμενες πράξεις σε θέματα ιθαγένειας και μετανάστευσης.

Το συγκεκριμένο ζήτημα θα είναι ένα από τα ζητήματα τα οποία θα απασχολήσουν και τις δύο πλευρές το αμέσως επόμενο διάστημα σε μεγάλο βαθμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα