Έντονες αντιδράσεις στα κατεχόμενα για την επιβολή «φόρου σεισμών»

Η κυβέρνηση συνασπισμού στα κατεχόμενα, που αποτελείται από το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP), το Κόμμα Αναγέννησης (YDP) και το Δημοκρατικό Κόμμα (DP), αποφάσισε να επιβάλει φόρους εισοδήματος στους πολίτες μετά τους σεισμούς στο Καχραμανμαράς, σύμφωνα με δημοσίευμα του Duvar. 

Αντίστοιχα, όπως σημειώνει, σύμφωνα με το «Διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου για την αναδιοργάνωση των εκπτώσεων εισοδήματος και φόρων για φυσικές καταστροφές

και ορισμένες υποχρεώσεις για την εξάλειψη των οικονομικών ζημιών στη χώρα», θα αφαιρεθούν από τους μισθούς φόροι που κυμαίνονται από 1% έως 5%. .

Φόρος 1% θα λαμβάνεται από όσους κερδίζουν μεταξύ 10.000-30.000 λίρες το μήνα, 1,5% από όσους κερδίζουν μεταξύ 30.000-55.000 λίρες, 2% από όσους κερδίζουν από 55.000-75.000 λίρες και 5% από όσους κερδίζουν 75,000 λίρες, πάνω από.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ, το διάταγμα θα παραμείνει σε εκτέλεση μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024.

Η κίνηση προκάλεσε εκτεταμένες αντιδράσεις, με τον Πρόεδρο του Συνδικάτου Δημοσίων Εργαζομένων (Kamu-Sen) Metin Atan να λέει ότι τα μέλη έχουν καχυποψία για το πού θα διοχετευθεί η χρηματοδότηση εν μέσω προβλημάτων διαφάνειας. Είπε ότι τα μέλη του Kamu-Sen θέλουν οι δωρεές να συγκεντρώνονται σε εθελοντική βάση και όχι ως υποχρέωση.

«Τα ανθρώπινα αισθήματα προσπαθούν να γίνουν αντικείμενο κατάχρησης»

Ο πρόεδρος του Σωματείου Τουρκοκυπρίων δημοσίων υπαλλήλων KTAMS (KTAMS) Γκιουβέν Μπενγκιχάν δήλωσε ότι ήταν λάθος της «κυβέρνησης» να λάβει μια απόφαση που αφορά ολόκληρο το κοινό με διάταγμα. «Είναι πολύ λάθος να παίρνεις μια απόφαση βιαστικά για μια απόφαση που αφορά όλους, από τους συνταξιούχους μέχρι τους κατώτατους μισθούς, και να κάνεις έκπτωση από όλους. Τα ανθρώπινα συναισθήματα προσπαθούν να γίνουν αντικείμενο κατάχρησης», είπε ο Μπενηκιχάν.

Επτά συνδικάτα του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, που έχουν την ίδια άποψη με το KTAMS, χαρακτήρισαν την κίνηση της κυβέρνησης ως «οπορτουνισμό», λέγοντας ότι θα φέρουν το ζήτημα στη δικαιοσύνη, σύμφωνα με ρεπορτάζ της διαδικτυακής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Özgür Gazete Kıbrıs.

Η κίνηση προκάλεσε επίσης οργή από την αντιπολίτευση, με τον βουλευτή του αριστερού Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) οικονομολόγο Devrim Barçın να λέει ότι ζήτησε από την κυβέρνηση να μην αφαιρέσει τους μισθούς των συνταξιούχων, αλλά ότι η αίτησή του θα αγνοηθεί κατά παράβαση του Συντάγματος.

Ο βουλευτής του CTP Doğuş DERYA είπε ότι ο συνασπισμός UBP-YDP-DP «κάνει οπορτουνισμό μέσα από τον πόνο» και «συλλέγει βίαια χρήματα» εν μέσω υποψιών ότι μπορεί να μην εξυπηρετήσει τα επιδιωκόμενα μέσα.

Keywords
Τυχαία Θέματα