Έντονες αντιδράσεις κομμάτων για το Γιαβούζ

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων για την έναρξη της τρίτης γεώτρησης από το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ στα νότια της Κύπρου, γεγονός που επιβεβαίωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. 

«Το γεωτρύπανό μας Γιαβούζ την περασμένη Παρασκευή μετακινήθηκε στο αδειοδοτημένο τεμάχο G στα νότια του νησιού για να πραγματοποιήσει την τρίτη του γεώτρηση, στο πλαίσιο της άδειας που παραχώρησε η "κυβέρνηση της ΤΔΒΚ" (όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος) στα Τουρκικά Πετρέλαια το 2011. Ως συνιδιοκτήτες

του νησιού οι Τ/Κ έχουν τουλάχιστον τα ίδια δικαιώματα που έχουν και οι Ε/Κ σε αυτή την περιοχή», σημειώνει η ανακοίνωση. 

Δείτε τις αντιδράσεις των κομμάτων:

AKEΛ

Η ενέργεια της Τουρκίας να πραγματοποιήσει γεώτρηση νοτίως του αδειοδοτημένου οικοπέδου 8 στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας ξεπερνά κάθε επίπεδο προηγούμενης πρόκλησης. Το οικόπεδο 8 έχει ήδη με όλες τις νόμιμες διαδικασίες παραχωρηθεί στις εταιρείες ENI και TOTAL, ενώ βρίσκεται και εκτός ακόμα και από την περιοχή που η Τουρκία απαράδεκτα και παράλογα ορίζει σαν «δική της» υφαλοκρηπίδα. Είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις και την πειρατική της δράση εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας με στόχο τη δημιουργία νέων τετελεσμένων. Περιφρονεί με τον πλέον κυνικό τρόπο το διεθνές δίκαιο και τη νομιμότητα.

Δυστυχώς η άθλια συμπεριφορά της Τουρκίας δεν βρίσκει μέχρι σήμερα την αντίδραση που πρέπει από τη διεθνή κοινότητα. Προβληματίζει το γεγονός ότι ο ΟΗΕ αποφεύγει οποιαδήποτε, έστω και λεκτική καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας. Ταυτόχρονα, περιμένουμε ακόμα την εφαρμογή των περιβόητων μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας, τα οποία, ενώ ολοκληρώθηκε η τουρκική γεώτρηση στο οικόπεδο 7 και έχουμε νέα κορύφωση των προκλήσεων με νέα γεώτρηση ανατολικότερα, τα μέτρα βρίσκονται στα συρτάρια των Βρυξελλών.

Δυστυχώς η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι διασφαλισμένη, παρά τις κυβερνητικές δηλώσεις, ακόμα και σήμερα από τον Υπουργό Εξωτερικών, ότι η ΑΟΖ είναι «πολιτικά και νομικά θωρακισμένη». Η κορύφωση της τουρκικής προκλητικότητας, η ανοχή της διεθνούς κοινότητας και η αδυναμία αντιμετώπισής της, δημιουργούν νέα τετελεσμένα και νέους κινδύνους για την πατρίδα και το λαό μας. Κινδύνους που μεγιστοποιούνται όσο κορυφώνεται η τουρκική πειρατεία.  

Καλούμε τη διεθνή κοινότητα επιτέλους να βάλει φρένο στην απαράδεχτη τουρκική προκλητικότητα. Καλούμε την κυπριακή κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να διασφαλίσει την ΑΟΖ μας και τα συμφέροντα του λαού μας. Η λύση του κυπριακού θα μας απαλλάξει από την τουρκική κατοχή και θα ανοίξει το δρόμο για επίλυση ευρύτερων ζητημάτων. Προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς υποχωρήσεις και με διεκδικητική εμμονή σε αρχές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες.

ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ 

Από το βράδυ του Σαββάτου 18 Ιανουαρίου το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» πλέει παράνομα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, για «γεωτρητικές εργασίες» στο τεμάχιο 8. Ακόμη μια παράνομη ενέργεια και προκλητική ενέργεια από την Τουρκία.

Την ίδια ώρα η Τουρκία που παρανομεί και προκαλεί κάθεται στο τραπέζι της διεθνούς διάσκεψης για τη Λιβύη στο Βερολίνο και το παίζει «ειρηνοποιός» με την ανοχή των «εταίρων». Γαλλία και Ιταλία των οποίων τα συμφέροντα επηρεάζονται στο τεμάχιο 8 αναγνωρίζουν ως συνομιλητή τους την Τουρκία κι όχι την Ελλάδα. Η δε Γερμανία απέκλεισε την Ελλάδα από τη διάσκεψη του Βερολίνου και μόνο οι Πράσινοι της Γερμανίας διαμαρτυρήθηκαν (αυτοί που συχνά κατηγορούν κάποιοι στην Κύπρο ως τάχα φιλότουρκους). 

«Έτσι τιμωρούνται» είπε η κ. Αναλένα Μπέρμποκ επικεφαλής των Γερμανών Πράσινων αναφερόμενη στην μη πρόσκληση της Τυνησίας και της Ελλάδας «με το να μην συμμετέχουν στη διάσκεψη, οι χώρες που δεν είναι υπεύθυνες για την κλιμάκωση της κατάστασης και επιδιώκουν την ειρήνη».

Δυστυχώς αυτό αποτελεί μια πραγματικότητα. Τι να περιμένουμε λοιπόν από μια διάσκεψη όπου συμμετέχουν μόνο όσοι ευθύνονται για την κλιμάκωση της έντασης κι όπου ο διεθνής ταραξίας και γεράκι του πολέμου παρουσιάζεται ως περιστερά της Ειρήνης; 

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε την τουρκική προκλητικότητα και θράσος που τροφοδοτείται από την διεθνή ανοχή και εγκληματική συνενοχή.

Για ακόμη μια φορά τα «συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων» γίνονται δικαιολογίες για να αιτιολογήσει η Τουρκία τις παράνομες ενέργειές της - το ίδιο έπραξε και το 1974 όταν εισέβαλε στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Keywords
Τυχαία Θέματα