LIVE: Η ώρα της κρίσης για τη Λιβύη στη Διάσκεψη του Βερολίνου

Στο Βερολίνο είναι στραμμένο το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας, όπου λαμβάνει χώρα η Διάσκεψη για τη Λιβύη, με κύριο στόχο την οριστική κατάπαυση του πυρός.

Η μόνιμη εκεχειρία και ο τερματισμός της παρουσίας ξένων δυνάμεων συγκαταλέγονται στους βασικούς στόχους της Διάσκεψης για τη Λιβύη, η οποία διεξάγεται στο Βερολίνο, με οικοδέσποινα τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ,

και τη συμμετοχή μιας σειρά ξένων ηγετών, όπως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στο τραπέζι της Διάσκεψης παρακάθονται οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος. 

Ο πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA), Φάγεζ Αλ Σάρατζ, αλλά και ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Χαλίφα Χάφταρ, θα εμπλακούν στις εργασίες της Διάσκεψης μόνο εφόσον οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έχουν καταλήξει σε συμφωνία για το τελικό κοινό ανακοινωθέν, όπως επιβεβαιώνει και η λίστα των καλεσμένων. 

Εν τω μεταξύ στο προσχέδιο των συμπερασμάτων που δημοσίευσε το πρακτορείο ΤASS, τονίζεται η ανάγκη ύπαρξης ενιαίας κυβέρνησης  - που θα εγκριθεί από την Βουλή - υπογραμμίζεται ο σημαντικός ρόλος των γειτονικών χωρών στην διαδικασία σταθεροποίησης, και ζητούνται κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γερμανός ΥΠΕΞ είχε αναφέρει νωρίτερα πως «το κοίτασμα φυσικού αερίου δεν διαδραματίζει κανένα ρόλο στη Διάσκεψή μας. Πρόκειται για μια πολιτική διαδικασία για τη Λιβύη. Όσο μαίνεται ο εμφύλιος   πόλεμος,     μπορούν   όλοι   να   βγάλουν   από   το   μυαλό   τους   τα συμφέροντά τους για το κοίτασμα του φυσικού αερίου».

Το SigmaLive καλύπτει λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις.  

Keywords
Τυχαία Θέματα