Έντονες αντιδράσεις για την πώληση των 37 φιλέτων

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των βουλευτών της Επιτροπής Εσωτερικών, αλλά και φορέων όπως η ΟΕΒ, το ΚΕΒΕ και το ΕΤΕΚ από την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε τροποποίηση νομοσχεδίου το οποίο εκκρεμεί από το 2014 για την πώληση 37 κρατικών ακινήτων, συνολικού εμβαδού 2,5 εκ. τετραγωνικών μέτρων και αξίας (κατά προσέγγιση) 1,4 δισ. ευρώ.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται ακίνητο εντός τουριστικής ζώνης, εμβαδού 1.124.500 τ.μ., στο Μοναγρούλι Λεμεσού, το ακίνητο της Κρατικής

Έκθεσης στην Έγκωμη, εμβαδού 202.586 τ.μ., τεμάχιο σε αγροτική ζώνη στο Πισσούρι, εμβαδού 136.122 τ.μ., αστικό τεμάχιο στον Άγιο Ανδρέα Λευκωσίας, εμβαδού 36.835 τ.μ., καθώς και 12 τεμάχια στην Αγλαντζιά, κάποια από τα οποία βρίσκονται πλησίον του ΡΙΚ.

Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν ικανοποιεί το αίτημα των βουλευτών και των ενδιαφερόμενων φορέων, αναφορικά με τον σχεδιασμό που έχει γίνει προκειμένου να ληφθεί η απόφαση και να προχωρήσει η υλοποίηση της αποξένωσης.

Γιατί αντιδρούν

Μιλώντας στο SigmaLive, η Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Ελένη Μαύρου ανέφερε ότι ο βασικός λόγος αντίδρασης απέναντι στην εν λόγω τροποποίηση του νομοσχεδίου, είναι ότι εκείνο που επιδιώκεται είναι το Υπουργικό να αποκτήσει πλήρη εξουσιοδότηση και υπερεξουσία για την πώληση κρατικής γης, χωρίς να απαιτείται διαβούλευση, τόσο σε επίπεδο Βουλής όσο και σε επίπεδο κοινωνίας.

Το δεύτερο ζήτημα που τίθεται, έχει να κάνει με την ίδια τη μελέτη που αφορά στο νομοσχέδιο, η οποία, αν και ζητήθηκε, δεν έχει δοθεί ακόμα από την Κυβέρνηση στην αρμόδια επιτροπή, στερώντας ουσιαστικά από τους βουλευτές την εικόνα του στρατηγικού σχεδιασμού που έχει προηγηθεί.

Ως εκ τούτου, οι βουλευτές εκφράζουν τον φόβο ότι, προκειμένου να μπουν χρήματα στα ταμεία, πωλείται δημόσια περιουσία χωρίς να διευκρινίζεται πώς έγινε η επιλογή, πώς επηρεάζεται η ανάπτυξη των περιοχών, αλλά και ο υγιής ανταγωνισμός. Όπως υποστηρίζουν, αν τα κριτήρια είναι μόνο οικονομικά, τότε η μελέτη δεν είναι σωστή.

Από την πλευρά του το Υπουργείο Οικονομικών, ζητά πρώτα να ενημερωθεί το Υπουργικό Συμβούλιο και μετά να δοθεί στη Βουλή η μελέτη, γεγονός που θα καθυστερήσει τις διαδικασίες και θα πάρει την ψήφιση του νομοσχεδίου πίσω.

Επιπλέον, η κα Μαύρου αναφέρει ότι στην εν λόγω λίστα με τα «φιλέτα», περιλαμβάνεται τεμάχιο για το οποίο κατά το παρελθόν είχε δοθεί υπόσχεση ότι θα δοθεί στο ΤΕΠΑΚ, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ακαδημαϊκές ανάγκες του ιδρύματος, ωστόσο τώρα φιγουράρει στη λίστα.

Όσον αφορά στην αξία των ακινήτων, αυτή ανέρχεται κατά προσέγγιση στα 1,4 δισ., ωστόσο αυτό δεν μπορεί να είναι ακριβές, καθώς από το 2014, σύμφωνα με την ίδια, άλλα ακίνητα έχουν μπει στη λίστα, άλλα έχουν βγει και άλλα έχουν αντικατασταθεί.

Τι λέει το Υπουργείο Οικονομικών

Από την πλευρά τους ανώτατοι κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών θέτουν θέμα διαδικασιών και αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο είναι κατατεθειμένο στη Βουλή εδώ και χρόνια και ως ήταν φυσικό ήρθε η σειρά του να συζητηθεί και αφορά σε 37 ακίνητα τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από το κράτος με οποιοδήποτε τρόπο, όχι μόνο με πώληση.

Τονίζουν, δε, ότι όταν η Κυβέρνηση κληθεί από τη Βουλή να καταθέσει τις λεπτομέρειες επί του θέματος, θα το πράξει, αφού προηγηθεί συντονισμός ανάμεσα στα αρμόδια υπουργεία και το Προεδρικό.

Θέμα λανθασμένου σχεδιασμού θέτει η ΟΕΒ

Ο Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης &Οικονομίας της ΟΕΒ Αντώνης Φραγκούδης, αναφέρει ότι ναι μεν για την ΟΕΒ η αξιοποίηση κρατικής γης είναι μια σωστή κίνηση, ωστόσο αυτή θα πρέπει να γίνεται με τον σωστό και βέλτιστο τρόπο.

Μιλώντας στο SigmaLive, αναφέρει ότι είναι απαράδεκτο να έρχεται ένα νομοσχέδιο που μιλάει για αποξένωση κρατικής περιουσίας χωρίς να παρουσιάζεται η σχετική μελέτη ή η σύνδεση της περιουσίας με τοπικά σχέδια ή κάποιο masterplan.

«Έχουμε πληροφορηθεί ότι έχει γίνει μια μελέτη από τον Νοέμβριο του 2015, αλλά δεν είναι προς δημοσιοποίηση, γιατί πρέπει να συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο», αναφέρει.

Σημειώνει, δε, ότι η ΟΕΒ υπήρξε μέλος μιας ομάδας 17 φορέων που είχε ασχοληθεί συντονισμένα με το ζήτημα από το 2015, μεταξύ αυτών το ΕΒΕΛ, εμπειρογνώμονες, ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου Κύπρου και άλλοι, αποστέλλοντας τους προβληματισμούς τους μέσω επιστολών στους αρμόδιους φορείς, με στόχο να εξυπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον.

Οι εν λόγω επιστολές είχαν αποσταλεί προς τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, τον τότε Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο, τον τότε Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνο Πετρίδη, ενώ είχε κοινοποιηθεί στον Έφορο Αποκρατικοποιήσεων, στη Διευθύντρια του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και στον Διευθυντή του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας.

Σε αυτές γίνεται λόγος για προβλήματα όπως η απότομη πτώση των τιμών των ακινήτων, σε μια περίοδο που γίνεται αγώνας για συγκράτηση, για πλήγμα στην αγοραστική δύναμη των πολιτών, για απουσία αναπτυξιακής προοπτικής, για την κατάργηση κομβικών έργων στρατηγικής σημασίας, ενώ προτείνεται η αναβολή της πώλησης, προκειμένου να δοθεί χρόνος για πιο αποτελεσματική υλοποίηση στο μέλλον, με υιοθέτηση των διεθνών πρακτικών.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται επίσης στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η κρατική γη στην αστική ανάπτυξη, στην ενδυνάμωση του δημόσιου διαλόγου όσον αφορά στην κρατική γη, στη συλλογή και επεξεργασία αστικών, οικονομικών και κοινωνικών δεδομένων σε σχέση με τις πόλεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα