Εντείνεται το παρασκήνιο προετοιμασίας για το Κρανς Μοντάνα

Στο πλαίσιο των έντονων διπλωματικών διεργασιών, ενόψει της νέας Διάσκεψης για την Κύπρο στις 28 Ιουνίου στο θέρετρο Κραν Μοντάνα στην Ελβετία, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, θα έχει στις 13:00 διαβουλεύσεις στην Αθήνα με τον ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά.

Η συνάντηση εντάσσεται στον κύκλο επαφών

του αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών για ετοιμασία του κοινού εγγράφου για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση, στην οποία θα στηριχθούν τα πέντε εμπλεκόμενα μέρη κατά τη Διάσκεψη της Γενεύης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Νορβηγός διπλωμάτης δεν θα μεταβεί στην Άγκυρα, καθώς οι διαβουλεύσεις με την τουρκική πλευρά έγιναν τηλεφωνικά και μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

Κατά συνέπεια ο κ. Έιντε θα επιστρέψει στη Λευκωσία και αύριο θα συναντήσει τους διαπραγματευτές Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί για να τους παραδώσει το έγγραφό του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ο Φιλελύθερος» το έγγραφο του κ. Έιντε φαίνεται να κινείται σε λογική κατάργησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω της νέας Συνθήκης, που θα συμφωνηθεί.

Αυτό που προωθεί ο κ. Έιντε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι μια νέα συνθήκη Εγκαθίδρυσης και Εφαρμογής της λύσης, αλλά και μια νέα Συνθήκη Φιλίας, που θα αντικαθιστά τη Συνθήκη Συμμαχίας.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό προβλέπει, σε περίπτωση αποτυχίας της λύσης, να οδηγηθούν οι δύο πλευρές σε ένα βελούδινο διαζύγιο, με τους Ελληνοκύπριους να επιστρέφουν πίσω στην Κυπριακή Δημοκρατία και τους Τουρκοκύπριους να εξασφαλίζουν αναγνώριση.

Εν τω μεταξύ, χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για τις εξελίξεις την πολιτική ηγεσία. Χωρίς ομόφωνες αποφάσεις και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να διατηρούν τις επιφυλάξεις τους ολοκληρώθηκε η, πλέον, κρίσιμη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Συμφωνήθηκε, μάλιστα, η πολιτική ηγεσία να συνοδεύσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στη Γενεύη.

Τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, κατέθεσαν έγγραφο, το οποίο προβλέπει πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων και πλήρη αποχώρηση του κατοχικού στρατού πριν από την εφαρμογή της λύσης.

Την ίδια ώρα στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, συζήτησε το Κυπριακό με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να συμβάλει και η Τουρκία σε δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε όλα τα θέματα στο τραπέζι, τονίζοντας πως οι τουρκικές προκλήσεις δεν βοηθούν τη θετική ατζέντα, με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ να ισχυρίζεται πως υπάρχει παραβατικότητα και από τις δύο πλευρές.

Στο μεταξύ ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώνει από χθες την ελληνική πολιτική ηγεσία, σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τους πολιτικούς αρχηγούς, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ σήμερα θα ενημερώσει και τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Νίκο Βούτση.

Τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει της νέας σύγκλησης της Διάσκεψης για την Κύπρο, συζήτησαν στην Άγκυρα ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο λεγόμενος ΥΠΕΞ του ψευδοκράτους, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

Η Άγκυρα βλέπει τη Διάσκεψη στο Crans-Montana ως τελική Σύνοδο για το Κυπριακό δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας. Η Τουρκία, είπε, δεν θα δεχθεί τους όρους, που προσπάθησε να θέσει η ε/κ πλευρά. Θέματα, όπως η ασφάλεια, οι εγγυήσεις, το εδαφικό, η διοίκηση, ο διαμοιρασμός των εξουσιών, το περιουσιακό και οι τέσσερις βασικές ελευθερίες στην Κύπρο για τους πολίτες της Τουρκίας θα συζητηθούν, είπε, ταυτόχρονα στη Σύνοδο.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η τουρκική πλευρά γνωρίζει τι θέλει και θα πάει στο Crans-Montana για να υποστηρίξει τα συμφέροντα της.

Για την τ/κ πλευρά δεν αποτελεί σύστημα εγγυήσεων μια συμφωνία, η οποία δεν περιέχει το δικαίωμα μονομερούς επέμβασης της Τουρκίας, δήλωσε, εξάλλου, ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

Η τ/κ πλευρά θα εργαστεί, ενόψει της Διάσκεψης για την Κύπρο στην Ελβετία στις 28 Ιουνίου, στο πλαίσιο της συμφωνίας της 4ης Ιουνίου της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της λεγόμενης «προεδρίας», Μπαρίς Μπουρτζού.

Σε γραπτή δήλωση ο κ. Μπουρτζού αναφέρει ότι κατά τη Διάσκεψη θα συζητηθούν όλα τα κεφάλαια αλληλο-εξαρτώμενα και παράλληλα.

Το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας θα συζητηθεί, σημειώνει, κατά την πενταμερή Διάσκεψη, στην οποία θα συμμετέχουν και οι εγγυήτριες δυνάμεις.

Τα υπόλοιπα κεφάλαια, αναφέρει, θα βρίσκονται στο τραπέζι των συνομιλιών, που διεξάγονται μεταξύ των δύο μερών. Στόχος, επισημαίνει, δεν είναι η επίτευξη προόδου μόνο σε ένα κεφάλαιο, αλλά να φτάσουμε στο τέρμα σε όλα τα κεφάλαια και να λύσουμε το Κυπριακό.

Σύμφωνα με τον κ. Μπουτζού, δηλώσεις από την ε/κ πλευρά με διαφορετική προσέγγιση για την ατζέντα και τις αρχές, που αφορούν τις εργασίες της Διάσκεψης, στόχο έχουν τη διαστρέβλωση της συμφωνίας της Νέας Υόρκης.

Η τ/κ πλευρά, τονίζει, είναι πιστή στη συμφωνία της Νέας Υόρκης και υποδεικνύει ότι για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στο Crans-Montana «πρέπει όλοι να σεβαστούν τη συμφωνία».

Αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα έχει συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ και με την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι.

Σε περαιτέρω συντονισμό θα προβούν, εξάλλου, την Πέμπτη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, σε συνάντηση στη βελγική πρωτεύουσα, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα