Εντείνεται η κινητικότητα για την ονομασία των Σκοπίων

Στη Νέα Υόρκη είναι σήμερα στραμμένο το ενδιαφέρον, όπου ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, θα έχει συνάντηση με τους διαπραγματευτές Ελλάδας και ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι, αντίστοιχα.

Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση, σε τηλεοπτική συνέντευξη, που παραχώρησε, ο Μάθιου Νίμιτς ουσιαστικά «φωτογράφισε»

την πρόταση, που θα καταθέσει, η οποία θα εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία» ως τμήμα της ονομασίας.

Αυτή τη στιγμή, αναφέρει, το όνομα της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη είναι «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», οπότε η λέξη 'Μακεδονία' είναι μέρος του ονόματος και η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει τη χώρα μ’ αυτό το όνομα.

Αν περιμένουμε κι άλλα 25 χρόνια το πρόβλημα θα γίνει χειρότερο, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Κάποιες από τις ιδέες έχουν συζητηθεί για πολλά χρόνια, αλλά μαγική λύση δεν υπάρχει τόνισε, αποφεύγοντας να ανοίξει περαιτέρω τα χαρτιά του.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης φάνηκε αισιόδοξος ότι οι δύο πλευρές θα επιτύχουν μια πιο θετική προσέγγιση στο ζήτημα, η οποία ελπίζει να γίνει φανερή με την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Κοτζιάς, έχει καταστήσει σαφές ότι εθνική θέση είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφική προέλευση για χρήση έναντι όλων.

Ως σοβαρό πλήγμα στην κυβέρνηση μπορεί να χαρακτηριστεί η τοποθέτηση του Προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, ο οποίος ζητά δημοψήφισμα, σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ.

«Όχι» στην ύπαρξη του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία της ΠΓΔΜ λέει το 68% των Ελλήνων πολιτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Marc, που δημοσιεύθηκε σε κυριακάτικη εφημερίδα.

Το 23,6% απάντησε «ναι».

Στο μεταξύ διήμερη επίσκεψη στα Σκόπια θα πραγματοποιήσει σήμερα και αύριο ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, όπου θα συναντηθεί με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του κρατιδίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, ο ΓΓ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, τον ΥΠΕΞ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, την ΥΠΑΜ, Ράντμιλα Σεκερίνσκα, τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Ταλάτ Τζαφέρι και άλλους αξιωματούχους της χώρας.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων θα βρεθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η ΠΓΔΜ, προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωατλαντική προοπτική της, καθώς και οι δυνατότητες εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, δεδομένου του ότι η επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος αποτελεί προϋπόθεση για να λάβει η χώρα πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ θα μιλήσει αύριο το μεσημέρι και σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής της ΠΓΔΜ.

Keywords
Τυχαία Θέματα