Εντατικές αλλαγές στη Δημόσια Υπηρεσία

Το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού εργάζεται εντατικά για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, δήλωσε σήμερα ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος σημείωσε παράλληλα ότι “είμαστε όμως στο σωστό δρόμο, στο δρόμο της διαφάνειας και της ανοικτής διακυβέρνησης που σέβεται τον πολίτη και δημιουργεί ευκαιρίες”.

Σε χαιρετισμό του στη συνέντευξη Τύπου για τη Μεταρρύθμιση Δημόσιας Υπηρεσίας, με θέμα:“Ανοικτά Δεδομένα - Τα στοιχεία του δημοσίου στη διάθεση των Πολιτών και των Επιχειρήσεων”, ο κ. Πετρίδης είπε ότι “στόχος μας είναι σταδιακά, όλα τα δεδομένα του

δημόσιου τομέα να είναι ανοικτά προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις σε επεξεργάσιμη μορφή, και σε καλή ποιότητα, για περαιτέρω χρήση, έτσι ώστε στο βαθμό που μας αναλογεί να καταστούμε ανταγωνιστικοί”.

Πρόσθεσε ότι “η προσπάθεια δεν τελειώνει εδώ, χρειάζεται πολλή δουλειά, συντονισμός και καθοδήγηση μεγάλου αριθμού τμημάτων και υπηρεσιών του δημοσίου και δημοσίων υπαλλήλων και χρειάζεται, επίσης, η διασφάλιση της ποιότητας των στοιχείων”.

Ο κ. Πετρίδης, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, είπε ότι “τον περασμένο Νοέμβριο, σε εργαστήριο που είχε διοργανωθεί για ενημέρωση των δημόσιων λειτουργών για την ανάγκη ανοικτής διάθεσης δημόσιων δεδομένων στους πολίτες, στη διαδικτυακή πύλη, προσφέρονταν περίπου 120 σύνολα δεδομένων από 10 μόνο φορείς του δημοσίου”.

Ανέφερε πως “τονίστηκε ότι αποτελούσε μεταρρυθμιστικό στόχο της Προεδρίας η όσον το δυνατό πιο γρήγορη αύξηση των διαθέσιμων ανοικτών δεδομένων, για λόγους διαφάνειας, λογοδοσίας και ανάπτυξης”.

Ο Υφυπουργός είπε ότι “σήμερα, 4 μήνες μετά, η διαδικτυακή πύλη φιλοξενεί πέραν των 450 συνόλων δεδομένων από 50 φορείς του δημοσίου και σε μερικούς μήνες, ο αριθμός αυτός αναμένεται να ξεπεράσει τα 1000”.

Εξήγησε ότι αυτά τα δημόσια δεδομένα “είναι τα στοιχεία, έγγραφα, πληροφορίες και οποιαδήποτε άλλα δεδομένα κατέχει ο δημόσιος τομέας, και τα οποία τα οποία πρέπει να είναι διαθέσιμα, προσβάσιμα και ανοικτά στους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τα ερευνητικά κέντρα για περαιτέρω χρήση και αξιοποίηση”.

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι αυτά τα δημόσια δεδομένα πρέπει να είναι ανοικτά και προσβάσιμα στους πολίτες για σκοπούς διαφάνειας ώστε να εμπεδώνεται η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τη δημόσια διοίκηση και το κράτος και για σκοπούς λογοδοσίας των δημόσιων φορέων στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης.

Συνέχισε λέγοντας ότι πρέπει να είναι προσβάσιμα και για την Επιχειρηματικότητα, διότι “αποτελούν πρώτη ύλη που μπορεί να αξιοποιηθεί από πολίτες, δημοσιογράφους, επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα για να αναπτυχθούν υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας σε τομείς όπως το εμπόριο, οι υποδομές ο τουρισμός, η παροχή υπηρεσιών, κλπ (π.χ. εφαρμογές σε κινητά, συστήματα πλοήγησης αυτοκινήτων, πληροφόρηση για υπηρεσίες ή τιμές για παράδειγμα πρατήρια βενζίνης, είτε ακόμα ως κόμβοι νομικής πληροφόρησης, όπως αυτοί του CyLaw και της Leginet που παραθέτουν νομοθεσίες σε ενοποιημένη μορφή)”.

Προσβάσιμα, είπε ο κ. Πετρίδης, πρέπει να είναι και για την “αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα” επειδή “μπορεί να αυξηθεί περιορίζοντας το κόστος της λειτουργίας του, μέσω από αξιοποίηση δημόσιων δεδομένων που παράγουν/συλλέγουν άλλες υπηρεσίες του δημοσίου, στις οποίες μέχρι σήμερα δεν είχε πρόσβαση”.

Τα διαθέσιμα Δημόσια Δεδομένα τα οποία προσφέρονται για περαιτέρω αξιοποίηση, βρίσκονται σε ένα μοναδικό σημείο πρόσβασης, στην Εθνική Διαδικτυακή Πύλη Ανοικτών Δεδομένων στην ηλεκτρονική διεύθυνση : www.data.gov.cy.

O Υφυπουργός εξήγησε ότι “ένας επισκέπτης της διαδικτυακής πύλης μπορεί σήμερα να αναζητήσει και να κατεβάσει σύνολα δεδομένων υπό τη μορφή στατιστικών, όπως για παράδειγμα στατιστικά που αφορούν στην απασχόληση, την οικονομία ή τις άδειες ασθενείας των δημοσίων υπαλλήλων και υπό τη μορφή χαρτών σε μορφότυπους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με υπόβαθρο τους χάρτες της Google, όπως για παράδειγμα χάρτες που αποτυπώνουν εκδρομικούς χώρους, μονοπάτια της φύσης, μεταλλεία, λατομεία κλπ”.

Τα δεδομένα μπορούν επίσης να διαβαστούν “υπό τη μορφή μητρώων, όπως για παράδειγμα το μητρώο σεισμών από το 1900 και εντεύθεν, καθώς και μια μεγάλη συλλογή άλλων πληροφοριών, η οποία εμπλουτίζεται καθημερινά με νέα σύνολα δεδομένων”.

Καταλήγοντας, ο κ. Πετρίδης είπε ότι ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει”στοιχεία για τον καιρό, οικονομικούς δείκτες, χάρτες και άλλα λεπτομερή γεωγραφικά δεδομένα, στοιχεία αναφορικά με σεισμούς, κλίμα, στοιχεία για επιθεωρήσεις σε χώρους εργασίας, για παράνομη απασχόληση, για εργατικά ατυχήματα άλλα στατιστικά στοιχεία, στοιχεία για τον τουρισμό, στοιχεία για την εκπαίδευση, άδειες ασθενείας δημοσίων υπαλλήλων κλπ”.

Ενισχύουμε τη διαφάνεια, την επιχειρηματικότητα και την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης #reform
https://t.co/tnAZETHLLR

— Nicos Anastasiades (@AnastasiadesCY) March 16, 2016

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα