Ένταση στη θανατική ανάκριση για Θανάση: «Θέλετε πάλι να κάνετε τη νύχτα μέρα»

Με εντάσεις, αντιπαραθέσεις και «καινούργια» πρόσωπα συνεχίστηκε η διαδικασία της θανατικής ανάκρισης του Θανάση Νικολάου.

Το ζήτημα που μονοπώλησε τη διαδικασία ήταν η «απροσδόκητη» εισαγωγή του ονόματος του  ιατροδικαστή- παθολογοανατόμο, Ανδρέα Μαρνερίδη, στην υπόθεση. Ειδικότερα, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, Ξένια Ξενοφώντος, αφού έκανε αναφορά στα προηγούμενα πορίσματα των τελευταίων 18 χρόνων για την υπόθεση, εξέφρασε την άποψη ότι «όταν μελετήσει αυτή την υπόθεση ο θανατικός ανακριτής θα καταλάβει ότι υπάρχουν αντικρουόμενες θέσεις». Γι αυτό τον λόγο, όπως

αναφέρει, ζήτησε βοήθεια από τον Γενικό Εισαγγελέα, «ώστε να εγκριθεί κάποιος ανεξάρτητος ιατροδικαστής για να γίνει με δίκαιο τρόπο ο χειρισμός της υπόθεσης». Χωρίς να παραθέτει συγκεκριμένη ημερομηνία, είπε στο δικαστήριο ότι ζητήθηκε από τον Ανδρέα Μαρνερίδη, αφού μελετήσει όλο το μαρτυρικό υλικό να φτιάξει ένα υπόμνημα έκθεσης, το οποίο της απέστειλε αργά το βράδυ της Κυριακής (2/6). Την επόμενη ημέρα, ενημερώθηκαν ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας  για το περιεχόμενο του υπομνήματος, οι οποίοι ζήτησαν όπως κατατεθεί στο δικαστήριο και μετέπειτα να κληθεί ο Ανδρέας Μαρνερίδης ως μάρτυρας». Η κ. Ξενοφώντος, έκανε εκτενή αναφορά στην «εμπειρογνωμοσύνη» του Μαρνερίδη, αναφέροντας ότι ζητήθηκε πολλές φορές η συνδρομή του από την ΚΔ για δύσκολες υποθέσεις, όπως αυτή του «Ορέστη».  

Η δικαστής αφού άκουσε την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας, διερωτήθηκε πώς κατάφερε ο Μαρνερίδης μέσα σε λίγες ημέρες να διαβάσει το μαρτυρικό υλικό και να ετοιμάσει σχετικό υπόμνημα, προκαλώντας τον εκνευρισμό της κ. Ξενοφώντος, η οποία έκανε λόγο για «εχθρικότητα από την πλευρά του δικαστηρίου». Σε κλίμα έντασης, η δικαστής αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη θανατική ανάκριση, τονίζοντας ότι «κάθε ημέρα που περνάει είναι πλήγμα για τον θεσμό», ζητώντας μάλιστα από την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας «ξεκάθαρες κουβέντες». Επεσήμανε ότι είχε ζητήσει από την αρχή να δοθούν τα ονόματα των μαρτύρων, καταγγέλλοντας την Νομική Υπηρεσία ότι κάθε φορά φέρνει νέους μάρτυρες. Πρόσθεσε ότι «είναι πρωτοφανές για τα κυπριακά δεδομένα, δεν θα επιτρέψω άλλη καθυστέρηση. Ο Γενικός Εισαγγελέας έπρεπε να έχει μέλημα να τελειώσει η υπόθεση». Στο ίδιο κλίμα, η κ. Ξενοφώντος σημείωσε ότι «το ζήτημα δεν είναι να τελειώσουμε γρήγορα την υπόθεση αλλά ορθά», ενώ κατήγγειλε τη δικαστή ότι δεν θέλει να λάβει γνώση σημαντικού, όπως το χαρακτήρισε, υλικού.

Παρά τις αντιδράσεις της οικογένειας, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας είπε ότι ο Μαρνερίδης θα χρειαστεί δύο ημέρες να επιθεωρήσει τα πλακίδια, τα οποία φυλάγονται στην Αστυνομία, ενώ μπορεί να καταθέσει ως μάρτυρας όχι νωρίτερα από τις 20 Δεκεμβρίου. Η δικαστής από την πλευρά της διερωτήθηκε ποια θα είναι η διαφορά στη μαρτυρία Μαρνερίδη από αυτή  του Παθολογοανατόμου Εμανουήλ Αγαπητού, για να πάρει την απάντηση ότι ο τελευταίος είναι μεγάλος σε ηλικία και ίσως δεν θα μπορέσει να ταξιδέψει στην Κύπρο για να καταθέσει.

Ακολούθως τον λόγο πήραν οι δικηγόροι της οικογένειας του Θανάση Νικολάου. Η δικηγόρος Αθηνά Δήμα, αρχικά σημείωσε ότι ενώ η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας είχε από την Κυριακή στην κατοχή της το υπόμνημα του Μαρνερίδη, το αποκάλυψε σήμερα στο δικαστήριο. Εξέφρασε την αντίθεσή της στην εξέταση των πλακιδίων από τον Μαρνερίδη, διερωτώμενη πώς κατάφερε ο Μαρνερίδης μέσα σε τρεις ημέρες να βγάλει πόρισμα. Αφού κατηγόρησε τη Νομική Υπηρεσία ότι προσπαθεί και πάλι «να κάνει τη νύχτα μέρα», επεσήμανε ότι εάν γίνει δεκτή η έκθεση Μαρνερίδη θα ζητήσουν έξι μήνες παράταση για να το μελετήσουν και θα καταθέσουν άλλα τρία υπομνήματα από ειδικούς.

Η δικαστής αφού πήρε τον λόγο, ρώτησε την κ. Ξενοφώντος τι έγινε, τι άλλαξε και κρίθηκε αναγκαίος ο διορισμός του Μαρνερίδη, με τη δεύτερη να απαντά ότι «όταν μελέτησα το μαρτυρικό υλικό διαπίστωσα τα ζητήματα και ζήτησα βοήθεια από τον Γενικό Εισαγγελέα. Γι αυτό διόρισε τον Μαρνερίδη». Σε παρατήρηση της δικαστού ότι δεν απαντάει στο ερώτημά της, ξέσπασε και πάλι ένταση, ενώ δεν έλειψαν οι παρεμβάσεις από την μητέρα του αδικοχαμένου, Θανάση Νικολάου, για τα όσα ανέφερε η κ. Ξενοφώντος. Μάλιστα, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας έκανε λόγο για προσπάθεια «να πετάξουν στον κάλαθο το πόρισμα Μαρνερίδη» και τη δικαστή να διαβεβαιώνει ότι «άλλο είναι να διοριστεί κάποιος για να βοηθήσει στην υπόθεση ως ειδικό και άλλο να κληθεί ως μάρτυρας στο δικαστήριο».   

Για το ζήτημα της κατάθεσης του Πανίκου Σταυριανού, με την έναρξη της διαδικασίας είχε γίνει γνωστό ότι από την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας, ότι ενημερώθηκε από τη σύζυγο του ιατροδικαστή ότι υποφέρει από οξεία γαστρεντερίτιδα και δεν μπορούσε να παρουσιαστεί στο δικαστήριο για να καταθέσει. Μάλιστα, επικαλούμενη ιατρικό πιστοποιητικό, επεσήμανε ότι ο ιατροδικαστής είχε υποβληθεί πρόσφατα σε εγχείρηση ανοιχτής καρδίας και μόνο μετά τις 11 Δεκεμβρίου μπορούσε να παρευρεθεί στη θανατική ανάκριση.

Σημειώνεται ότι για το ζήτημα της κατάθεσης του Πανίκου Σταυριανού, η δικηγόρος της οικογένειας του Θανάση Νικολάου είχε υποβάλει ένσταση, αναφέροντας μάλιστα ότι οι αντιφάσεις και οι παραλήψεις του περιγράφονται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με την οποία καταδικάστηκε η Κύπρος για τον χειρισμό της υπόθεσης του Θανάση Νικολάου. Πρόσθεσε ότι στο πόρισμα Μάτσα- Αλεξόπουλου, του αποδίδονται κατηγορίες για επτά αδικήματα, γι αυτό θα ήταν προβληματικό να καταθέσει ξανά και όσα είχε να πει, το δικαστήριο τα έχει ήδη ενώπιόν του. Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας διαφώνησε με αυτή τη θέση, εκφράζοντας την άποψη ότι ο Σταυριανός θα πρέπει να καταθέσει, «καθώς το δικαστήριο δεν πρέπει να γίνει εφετείο του εαυτού του», εφόσον προηγουμένως είχε αποφασίσει ότι θα κατέθετε ο Σταυριανός».

Διαφωνίες υπήρξαν και για άλλους δύο μάρτυρες, την ανθρωπολόγο, Ελευθερία Χαριλάου, και τον λοχία Ορφανό, με την πλευρά της οικογένειας του Θανάση να υποστηρίζει για την πρώτη ότι έφτιαξε μια έκθεση, στην οποία δεν υπάρχει συμπέρασμα για τον θάνατο του εθνοφρουρού, ενώ ο δεύτερος «είχε ακούσει μετά από τρία χρόνια ένα κουτσομπολιό από δύο άλλους», υποστηρίζοντας ότι και οι δύο δεν είναι μάρτυρες ουσίας και με αυτό τον τρόπο θα βγει η διαδικασία εκτός προγράμματος και δεν θα τελειώσει ποτέ. Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας από την άλλη, είπε ότι «δεν είμαστε απειλητικά εδώ. Το ζήτημα δεν είναι  εάν θα καθυστερήσουμε 15 ημέρες, θέλουμε να φτάσουμε στην αλήθεια».

Τελικά, η δικαστής, αφού συνόψισε όσα ανέφεραν οι δύο πλευρές, επεφύλαξε την απόφασή της για την κατάθεση Μαρνερίδη για την επόμενη Παρασκευή.

Διαβάστε επίσης: Αντιπαράθεση Δικαστηρίου και Εισαγγελίας στη θανατική ανάκριση Θανάση

Keywords
Τυχαία Θέματα