Λετυμπιώτης για Δερύνεια: Εκτός της νεκρής ζώνης τα έργα, διαβήματα κυβέρνησης

Το Κυπριακό, η επικείμενη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, καθώς θέματα εσωτερικής επικαιρότητας ήταν ανάμεσα στα ζητήματα που απασχόλησαν τη σημερινή Ενημέρωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη προς τα ΜΜΕ

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο της Ενημέρωσης του προς τα ΜΜΕ, ο Εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι το τουρκικό κατοχικό καθεστώς κατασκευάζει οχυρωματικα έργα στη Δερύνεια,

είπε ότι «η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι οι όποιες εργασίες πραγματοποιούνται δεν είναι εντός της νεκρής ζώνης και ήδη προχωρούμε στα απαραίτητα διαβήματα».

Διαβάστε επίσης: Καρέ καρέ: Νέα τετελεσμένα κατοχικών αρχών στη Δερύνεια

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό ενόψει της συνάντησης του με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η επικοινωνία είναι συνεχής και ότι θα υπάρξει και αύριο τηλεφωνική συνομιλία τους.

Κληθείς να πει αν το Κυπριακό θα αποτελέσει μέρος των συζητήσεων του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «το Κυπριακό είναι πάντα πολύ ψηλά στην ατζέντα της Ελληνικής Κυβέρνησης».

Πρόσθεσε ότι κάθε βελτίωση στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας δεν είναι άσχετη με το Κυπριακό, κάτι που έχει επανειλημμένως αναφέρει ο ίδιος ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση αν ισχύει το όνομα που είδε το φως της δημοσιότητας ως απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε κάτι, να αναμένουμε την επίσημη ανακοίνωση από πλευράς του ΓΓ των ΗΕ».

Σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ευελπιστούμε για τον διορισμό το συντομότερο δυνατόν, σημειώνοντας ότι «ελπίζουμε να υπάρξει ειλικρινής πολιτικής βούλησης (και από την άλλη πλευρά) και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν».

Ερωτηθείς για τη Chevron, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «υπάρχει συμφωνία για τα επόμενα βήματα και τα δύο μέρη, μέσα από τις συγκλίσεις που προνοεί η συμφωνία, προχωρούν στην επικαιροποίηση του υφιστάμενου σχεδίου ανάπτυξης και παραγωγής. Η κάθε εταιρεία επιλέγει τη χρονική στιγμή που θα προβαίνει στις ανακοινώσεις που επιθυμεί. Εμείς, ως Κυπριακή Δημοκρατία επαναλαμβάνουμε ότι η παρουσία της στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης».

Κληθείς να πει αν έχει απαντήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο αίτημα του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται σε επαφή με τις πολιτικές δυνάμεις καθημερινά. Όποια πολιτική ηγεσία επιθυμεί ενημέρωση μπορεί να επικοινωνήσει ανά πάσα στιγμή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου στην παρούσα στιγμή δεν είναι κάτι που θα  πράξει ο Πρόεδρος».

Κληθείς να αναφερθεί στη διαφωνία που έχει προκύψει με τον ΔΗΣΥ σε σχέση με τις νέες θέσεις εργασίας στο δημόσιο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «οφείλω να πω ότι μας έχει προκαλέσει έκπληξη η τοποθέτηση του ΔΗΣΥ», επισημαίνοντας ότι «όλες οι θέσεις που προνοούνται και πήγαν στη Βουλή για αποπαγοποίηση είναι θέσεις που και ο ΔΗΣΥ έχει εγκρίνει στον προϋπολογισμό του 2023, είτε του κράτους είτε των δημόσιων οργανισμών. Οι περισσότερες ήταν θέσεις που προνοούνταν στον προϋπολογισμό που είχε υποβάλει η προηγούμενη Κυβέρνηση. Άρα, ο ΔΗΣΥ διαφωνεί που οι ίδιοι κατέθεσαν και ψήφισαν. Την ίδια στιγμή, θυμίζω ότι είναι με νομοσχέδιο της προηγούμενης Κυβέρνησης με στήριξη του ΔΗΣΥ να μην προνοείται η διαδικασία αποπαγοποίησης θέσεων από τη Βουλή, νομοσχέδιο που η υφιστάμενη Κυβέρνηση με οδηγίες του Προέδρου έχει αποσύρει».

Πρόσθεσε ότι η αποπαγοποίηση θέσεων τα τελευταία δύο χρόνια δεν προνοούν επιπρόσθετο κόστος για το κράτος.

«Εμείς ως Κυβέρνηση επαναλαμβάνουμε την προσήλωση μας σε ένα πλεονασματικό προϋπολογισμό, αλλά και στη λήψη αποφάσεων πάντοτε εντός του πλαισίου των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του κράτους», είπε.

Ερωτηθείς αν υπήρξε διαβούλευση με τα συγκυβερνώντα κόμματα στο θέμα των εκποιήσεων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ευελπιστούμε ότι η επικείμενη συζήτηση στη Βουλή θα κινηθεί εντός των πλαισίων των δυνατοτήτων μας, ώστε να διαμορφωθεί δίκτυ προστασίας στους ευάλωτους δανειολήπτες, και να μην εκμεταλλεύονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές κενά που ενδεχομένως να υπήρχαν. Αναμένουμε η Βουλή να χαιρετίσει και να εγκρίνει τις προτάσεις της Κυβέρνησης».

Πρόσθεσε ότι η φιλοσοφία του συνολικού πακέτου μέτρων πρέπει να παραμείνει υπό την έννοια ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να εκτροχιαστούν τα δημόσια οικονομικά της χώρας μας και περαιτέρω οριζόντια αναστολή των εκποιήσεων. Ο Πρόεδρος, επεσήμανε, είπε ότι πρόθεση του είναι να βρεθεί μια ολιστική, μόνιμη, νηφάλια προσέγγιση ως προς την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σε σχέση με τον διορισμό χρηματο-οικονομικού Επιτρόπου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η Κυβέρνηση αναμένει να ολοκληρωθεί η συζήτηση στη Βουλή και μόλις ψηφιστεί σε νόμο το νομοσχέδιο, ο Πρόεδρος θα προχωρήσει σε διορισμό.

Αναφορικά με το θέμα της πρωτοβουλίας της Κύπρου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «διάφορα κράτη έχουν εκφράσει την πρόθεση τους να συνδράμουν είτε με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας ή την παροχή πλοίων που μπορούν να συμμετέχουν στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας. Έχει αφιχθεί την προηγούμενη βδομάδα στην Κύπρο η πρώτη ανθρωπιστική βοήθεια από πλευράς του Ηνωμένου  Βασιλείου η οποία είναι αποθηκευμένη στη Λάρνακα, και το ΗΒ έχει παράσχει μέχρι στιγμής ένας πλοίο.

Εμείς εργαζόμαστε, είναι σχετικές και οι επισκέψεις του Προέδρου χθες στην Αίγυπτο και στην Ιορδανία, για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία βρίσκεται σε προχωρημένο επίπεδο σε ό,τι αφορά τα τεχνικά ζητήματα. Η ομάδα έχει επιστρέψει από το Ισραήλ την Κυριακή όπου έχουν συζητηθεί και εκεί τεχνικής φύσεως ζητήματα, αλλά η τελική εφαρμογή της πρωτοβουλίας δεν εξαρτάται από εμάς. Εμείς αυτό που μπορούμε να πράξουμε είναι να είμαστε έτοιμοι, να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό και μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες να μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή η πρωτοβουλία».

Πρόσθεσε ότι είναι πολλές οι χώρες και οι οργανισμοί που αναγνωρίζουν το πόσο υλοποιήσιμη είναι η πρωτοβουλία και τη σημασία υλοποίησης της.

Σε ερώτηση για το θέμα των σχολικών λεωφορείων και την ταλαιπωρία του κοινού, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «υπάρχει ταλαιπωρία και αυτό είναι πασιφανές. Την ίδια στιγμή δεν υπήρχε άλλος τρόπος να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για θέματα ασφάλειας των μαθητών μας. Πέραν των όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί από τον αρμόδιο Υπουργό, μέχρι το απόγευμα ο Υπουργός Μεταφορών θα ενημερωθεί για το πότε αναμένεται να αφιχθεί στην Κύπρο ο απαιτούμενος εξοπλισμός. Σίγουρα πριν το Σαββατοκύριακο θα ενημερωθεί το κοινό για τις διαδρομές που θα τεθούν και πάλι σε λειτουργεία και πότε θα εγκατασταθεί ο εξοπλισμός. Έχει, επίσης, οριστεί ερευνών λειτουργός για να διεξάγει μια διοικητική έρευνα ως προς τους λόγους που το αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης δεν ήταν εγκατεστημένο στα σχολικά λεωφορεία».

Σε ερώτηση για τους εμπειρογνώμονες που έφθασαν στην Κύπρο από τις ΗΠΑ για να υποβοηθήσουν τις κυπριακές Αρχές στα θέματα των ερευνών για την οικονομία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο Πρόεδρος είχε εθιμοτυπική συνάντηση μαζί τους, προσθέτοντας ότι «πραγματοποιούν αυτές τις μέρες συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους φορείς και Αρχές και αποστολή τους είναι να συνδράμουν στις διαδικασίες διεξαγωγής των ερευνών, να ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές, σύμφωνα και με την εμπειρία που έχουν στη διερεύνηση οικονομικών εγκλημάτων και να εντοπίσουν τυχόν ζητήματα βελτίωσης ως προς τις διαδικασίες στον τρόπο διερεύνησης αυτών των εγκλημάτων».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατηγορείται για βόλεμα ημετέρων σε σχέση με τον διορισμό συμβούλων και ότι γίνονται παρασκηνιακά ενέργειες για να υπάρξει παράκαμψη των όσων προνοούνται σε σχετικό νομοσχέδιο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «να θυμίσω ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει για πρώτη φορά με νομοσχέδιο για νομοθετική ρύθμιση που διέπει τα προσόντα ακαδημαϊκά ή άλλα που θα έχουν οι σύμβουλοι των Υπουργών. Μέχρι την έγκριση από τη Βουλή εκκρεμούν αρκετές θέσεις συμβούλων που δεν έχουν μέχρι σήμερα διοριστεί ακριβώς για να ολοκληρωθεί η συζήτηση ενώπιον της Βουλής.

Δεν έχει ακολουθηθεί καμιά διαδικασία διαφορετική από ό,τι ακολουθήθηκε στο παρελθόν, σας θυμίσω την περίπτωση των συμβούλων της Βουλής. Εμείς ως Κυβέρνηση έχουμε εκφράσει από την αρχή την ξεκάθαρη μας βούληση να βρεθεί μια νομοθετική ρύθμιση για να λήξει αυτό το ζήτημα μια και καλή, οριστικά και που θα διέπει για πρώτη φορά τα προσόντα των συμβούλων».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρει πως έλαβε δέσμευση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως με την έγκριση του νομοσχεδίου όσοι σύμβουλοι δεν πληρούν τα προσόντα θα φύγουν από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «το νομοσχέδιο έχει εγκριθεί, βρίσκεται ενώπιον της Βουλής για να ψηφιστεί σε νόμο. Επαναλαμβάνω ότι όταν ψηφιστεί σε νόμο προφανώς και σύμφωνα με αυτή τη νομοθετική ρύθμιση θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις. Είναι για αυτό τον λόγο που Υπουργοί δεν έχουν συμπληρώσει τον αριθμό των συμβούλων τους εν αναμονή αυτής της συζήτησης».

Για τον Ακάμα ο Εκπρόσωπος είπε ότι «με οδηγίες του Προέδρου, το θέμα θα συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη του Υπουργικού Συμβουλίου αύριο και δεν αποκλείεται να υπάρξουν και ανακοινώσεις».

Σε σχέση με την αυριανή συζήτηση στη Βουλή για θέματα που άπτονται της ασφάλειας προσώπων στα οποία έχει αναφερθεί ο Γενικός Ελεγκτής, ο Εκπρόσωπος είπε ότι για το θέμα «έχουμε ήδη τοποθετηθεί όπως και η Αστυνομία καθηκόντως που είναι αρμόδια για ζητήματα ασφάλειας και του Προέδρου της Δημοκρατίας, των μελών της Κυβέρνησης και των μελών της οικογένειας του Προέδρου».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι χαμηλόμισθοι υπάλληλοι του δημοσίου κατηγορούν την Κυβέρνηση για αθέτηση προεκλογικών δεσμεύσεων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «να σας θυμίσω ότι ήδη έχει προηγηθεί μια συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο. Ήδη, υπάρχει μια πρόταση για τα άτομα που βρίσκονται στις θέσεις Α2,Α5,Α7. Στην πορεία προέκυψε και το αίτημα για τα άτομα που βρίσκονταν παλαιότερα στην κλίμακα Α1 για να μπορέσει να αναγνωριστεί η υπηρεσία τους ενώ βρίσκονταν σε αυτή την κλίμακα. Οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται θα πρέπει να λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τις δημοσιονομικές επιπτώσεις που αυτές θα έχουν στο άμεσο και στο μεσοπρόθεσμο διάστημα. Ήδη, το αρμόδιο Υπουργείο επεξεργάζεται όλα τα πιθανά σενάρια, όλες τις πιθανές λύσεις, έχει παρουσιαστεί ήδη μια πρόταση ενώπιον των εργαζομένων, βρισκόμαστε σε επαφή μαζί τους και θεωρούμε ότι το θέμα θα λυθεί».

Τέλος, σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το κατοχικό καθεστώς δεν φαίνεται να υποχωρεί από τη νεκρή ζώνη στην Πύλα και στον Άγιο Δομέτιο, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε, μεταξύ άλλων, ότι «αναμένουμε από την ειρηνευτική δύναμη να εφαρμόσει τους όρους εντολής της και να διασφαλίσει το καθεστώς της νεκρής ζώνης αποκαθιστώντας το καθεστώς» όπως ήταν πριν.   

Keywords
εργα, το φως, μμε, νέα, ελλαδα, φως, εταιρεία, αοζ, ακελ, οφείλω, βουλη, υφιστάμενη, κυπρος, αιγυπτος, λεωφορεια, ηπα, υπουργοι, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, σταση εργασιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, κυπρος εκλογες, κομματα, χωρες, το θεμα, αστυνομια, αυριανη, δημοκρατια, ηγεσια, ημερησια, ηπα, θεμα, ιορδανια, ισραηλ, κυπρου, μμε, οικονομια, πλαισιο, σημερινη, φως, ακελ, ατζεντα, βδομαδα, βοηθεια, βρισκεται, γαζα, γινονται, διαστημα, δυναμη, δημοσιο, δηλωσεις, ειλικρινης, ειπε, υπαρχει, ενημερωση, εννοια, επικοινωνια, ερευνα, εταιρεία, ζωνη, ιδια, υπηρεσια, υπηρχαν, ισχυει, θεσεις εργασιας, κυβερνηση, κλιμακα, λαρνακα, ληψη, λογο, μεσοπροθεσμο, νεες θεσεις εργασιας, νηφαλια, ομαδα, παντα, ονομα, πλοιο, ρυθμιση, σιγουρα, συζητηση, ταλαιπωρια, το φως, υλοποιηση, υφιστάμενη, φορα, βηματα, εφαρμογη, εξοπλισμος, ιδιαιτερα, υπουργειο, κωνσταντινου, κυριακη, πληροφοριες, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα