Ένταση και διαπληκτισμοί στο SIGMA για την οικονομία (vid)

Εντάσεις προκάλεσαν αναφορές στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του SIGMA σχετικά με τη φορολογία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τη γενικότερη κατάσταση της κυπριακής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού ανέφερε ότι η Πολιτεία δεν είναι ενάντια στην κερδοφορία των επιχειρήσεων, με τους φόρους που καλούνται να αποδώσουν να αυξάνονται ανάλογα με την κερδοφορία τους, κάτι που,

σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι αποτελεσματικό, από τη στιγμή που τα εν λόγω ποσά χρηματοδοτούν μισθούς του δημοσίου.

«Όταν θέλουμε να κάνουμε πολιτική, ας μην πιάνουμε τις εξαιρέσεις. Φοροφυγάδες υπάρχουν παντού, είναι γνωστά τα θέματα με τους δικηγόρους, τους γιατρούς κλπ, αλλά και σε επιχειρηματίες. Σε αυτό τον τόπο μάς αρέσει να υπερβάλλουμε. Βλέπουμε έναν μπαμπούλα που ίσως να μην υπάρχει και τον στοχοποιούμε. Θέλετε να σας πω πόσοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν αδήλωτη εργασία;», είπε, προσθέτοντας ότι ενδεικτικό της κακής κατάστασης των επιχειρήσεων είναι ότι τα μισά ξενοδοχεία έχουν αλλάξει χέρια.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου ισχυρίστηκε ότι η φοροδιαφυγή στον επιχειρηματικό τομέα είναι σε υψηλά επίπεδα, με τους ανείσπρακτους φόρους να ανέρχονται σε μερικά δισεκατομμύρια ευρώ.

«Φόρους πληρώνουμε μόνο εμείς οι μισθωτοί, κανένας άλλος», είπε.

Σημείωσε δε πως το γεγονός ότι τα ξενοδοχεία «αλλάζουν χέρια» δεν υποδηλοί ότι περνούν και κρίση. «Τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα μέρα-νύχτα, χειμώνα-καλοκαίρι», είπε.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης, αναφερόμενος στις θέσεις εργασίας στον τουριστικό τομέα, σημείωσε ότι το Υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να αγγίξει το ζήτημα, καθώς οι «φθηνές λύσεις» των αλλοδαπών με τους χαμηλούς μισθούς έχουν πλήξει την αγορά.

«Δεν υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλείδες. Απρόσκοπτα και σε πολλές περιπτώσεις παράνομα, εργάζονται σε διάφορες μονάδες. Οι τουριστικές μονάδες πωλήσεως είναι υπερπλήρεις. Μάλιστα έχει γίνει ειδική αναφορά ότι φέτος δεν έχουν κλείσει κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Άρα υπάρχει ανθοφορούσα προοπτική, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει χρήμα, το οποίο θα πρέπει να δοθεί σε όλους.

Keywords
Τυχαία Θέματα