Ενσωματώθηκε τροπολογία Συλικιώτη σε έκθεση της ΙΤΡΕ

Σε ανακοίνωση τύπου προέβη σήμερα το Γραφείο του Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Ν.Συλικιώτη, σε σχέση με τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στην έκθεση ενεργειακής Ένωσης.

Η ανακοίνωση έχει ως ακολούθως:

"Η εκμετάλλευση των εγχώριων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε πλήρη συμμόρφωση με το κεκτημένο της ΕΕ, τόσο στις παραδοσιακές περιοχές παραγωγής όπως π.χ. Βόρεια Θάλασσα όσο και στις περιοχές που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα

π.χ. Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προωθηθεί και να στηριχθεί". Η εν λόγω αναφορά, η οποία είχε κατατεθεί ως τροπολογία από τον Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ, Ν. Συλικιώτη στην έκθεση της Επιτροπής Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας (ΙΤΡΕ) για την Ενεργειακή Ένωση, ενσωματώθηκε σήμερα στο τελικό κείμενο της επιτροπής καθώς υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών.

Ο κος Συλικιώτης, ως συντονιστής της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στην Επιτροπή και σκιώδης εισηγητής για την έκθεση της Ενεργειακής Ένωσης είχε καταθέσει και μια πιο σημαντική τροπολογία, στην οποία υπογραμμιζόταν πως η ΕΕ πρέπει να αξιοποιήσει τις προοπτικές που δημιουργούνται από τα ενεργειακά κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο, με σκοπό τη δημιουργία ενός Μεσογειακού κόμβου φυσικού αερίου μέσω διαδρόμου από την Νοτιοανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, ώστε να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ. Στην εν λόγω τροπολογία τονιζόταν επίσης πως είναι σημαντικό η ΕΕ να στηρίξει την περιοχή και να δρομολογήσει πρωτοβουλίες για συνεργασία με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου στον τομέα της ενέργειας, συμβάλλοντας έτσι στην ειρήνη και την οικονομική ευημερία των ανθρώπων. Η εν λόγω τροπολογία είχε σκοπό να καλύψει την απουσία σχετικής αναφοράς τόσο στην έκθεση του εισηγητή της ΙΤΡΕ όσο και στην ανακοίνωση της Κομισιόν για την Ενεργειακή Ένωση. Παρόλο που υποστηρίχθηκε από Κύπριους, Ελλαδίτες αλλά και αρκετούς ξένους Ευρωβουλευτές, εν τέλει απορρίφθηκε καθώς καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών της ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελευθέρων.

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η ενσωμάτωση στο κείμενο αναφοράς σχετικά με την ανάγκη να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες ώστε να ενισχυθούν οι διασυνδέσεις και να αρθεί η ενεργειακή απομόνωση των κρατών μελών από τα μεγάλα ενεργειακά δίκτυα καθώς και να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η ενεργειακή φτώχεια. Οι εν λόγω αναφορές προέκυψαν από τροπολογίες του κου Συλικιώτη καθώς και άλλων Ευρωβουλευτών.

Ιδιαίτερα αρνητική στο κείμενο κρίνεται η πρόταση για υποχρεωτική συμμετοχή της Κομισιόν υπό καθεστώς παρατηρητή στις διαπραγματεύσεις για διακυβερνητικές συμφωνίες, καθώς και η εκ των προτέρων και εκ των υστέρων αξιολόγηση των υπό διαπραγμάτευση συμφωνιών . Η εφαρμογή της πρότασης αυτής επηρεάζει άμεσα και την Κύπρο καθώς περιορίζει την κυριαρχία των κρατών, υποβαθμίζει τον ρόλο τους και περιορίζει την εθνική ευελιξία. Δυστυχώς η τροπολογία που είχαν καταθέσει οι Ευρωβουλευτές της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς για απάλειψη της εν λόγω παραγράφου δεν υιοθετήθηκε.

Στο τελικό κείμενο υπάρχουν και άλλες αρνητικές αναφορές όπως είναι η ανάγκη προώθησης της πυρηνικής ενέργειας καθώς και η πρόταση να συμπεριληφθεί στην Διατλαντική Συμφωνία TTIP ειδικό κεφάλαιο για την Ενέργεια. Για τους λόγους αυτούς η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς καταψήφισε την έκθεση και θα υποβάλει νέες τροπολογίες για βελτίωση του κειμένου εν όψει της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Δεκέμβριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα