Ενότητα και συστράτευση προκρίνουν τα κόμματα για κυπριακό

Την ανάγκη για ενότητα και συστράτευση για να μπορέσει η πολιτική ηγεσία να φθάσει σε μια σωστή λύση του Κυπριακού, τόνισαν οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, σε ομιλίες τους ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων για την ειδική σύνοδο για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

Όλοι μας χρειάζεται να συμπεριφερθούμε με τη μέγιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος

του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει για κανέναν άλλη επιλογή από του να συστρατευτούμε.

Στην ομιλία του ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι εδώ και 41 χρόνια δεν υπάρχει Κύπριος που να μην έχει επηρεαστεί η ζωή του από το Κυπριακό. Ακόμη και για όσους γεννήθηκαν μετά την εισβολή, η τραγωδία του 1974 έχει επιφέρει σοβαρό αντίκτυπο σε όλους τους τομείς της δραστηριοποίησης τους.

Η πατρίδα μας, σημείωσε, “παραμένει καθηλωμένη στην αναζήτηση του αυτονόητου σε όλο τον σύγχρονο κόσμο. Της δυνατότητας να δημιουργούμε μεγάλα οράματα για τον τόπο μας. Της ελπίδας να φτιάξουμε για την Κύπρο και όλους τους πολίτες της ένα λαμπρό μέλλον, αντάξιο της ιστορίας μας και των προσδοκιών του λαού μας. Γιατί μία είναι η πικρή αλήθεια: Μεγάλα οράματα δεν χωρούν σε μοιρασμένες πατρίδες”.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι αγωνιζόμαστε να πετύχουμε την επανένωση της πατρίδας μας και να δημιουργήσουμε μια νέα προοπτική πραγματικής ειρήνης και ασφάλειας για να “μπορέσουμε επιτέλους ολόκληρος ο λαός να απολαύσει τα αγαθά της αρμονικής συμβίωσης και συνεργασίας, μέσα στην Ευρωπαϊκή πραγματικότητα”. Στο πλαίσιο αυτό, χαιρέτισε την κάθοδο στην Κύπρο του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σημειώνοντας ότι είναι “η ώρα για την ουσιαστική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό, με τρόπο που θα διασφαλίζει τόσο τον σεβασμό του κεκτημένου, όσο και την βιωσιμότητα του κράτους”.

Αποτίοντας “τον οφειλόμενο φόρο τιμής στις ηρωικές μορφές των τραγικών γεγονότων του μαύρου Ιούλη του 1974”, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι “έχουμε χρέος να παραδώσουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας μια Κύπρο απαλλαγμένη από τα λάθη του παρελθόντος, μια Κύπρο της ειρήνης, της συνεργασίας, της ευημερίας και της προκοπής”.

Στη δική του ομιλία του ενώπιον της Βουλής, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού είπε ότι 41 χρόνια μετά, ο λαός μας κουβαλά ακόμα στους ώμους του το βάρος από τις συνέπειες της προδοσίας και της κατοχής, προσθέτοντας “ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας και ας πράξουμε το καθήκον μας έναντι όσων χάθηκαν υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία και την πατρίδα. Να αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στην υπόθεση της επανένωσης του τόπου μας. Για να ζήσουν οι γενιές του αύριο σε Κύπρο διαφορετική από τη σημερινή: Κύπρο ειρηνική και ευημερούσα”.

Σαράντα-ένα χρόνια μετά την προδοσία του μαύρου Ιούλη, τίποτε δεν έχει αλλάξει και τίποτε δεν είναι όπως παλιά, είπε ο κ. Κυπριανού, σημειώνοντας ότι το 1974 ο λαός μας προδόθηκε. “Προδόθηκε από τους εκτός αλλά και τους εντός Κύπρου. Με ένα έγκλημα προσχεδιασμένο αρκετά χρόνια πριν”. Αναφερόμενος στο Πόρισμα για το Φάκελο της Κύπρου, είπε ότι είναι “ένα Πόρισμα το οποίο συντάχθηκε έπειτα από έρευνα και εξέταση χρόνων με στόχο την καταγραφή γεγονότων που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν οι ιστορικοί και που στην Επιτροπή για το Φάκελο της Κύπρου συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων. Δυστυχώς κάποιοι δεν βρήκαν τη δύναμη να ξεπεράσουν τον κακό τους εαυτό και καταψήφισαν το Πόρισμα της Επιτροπής”.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι αν το λέμε και το εννοούμε όλοι μας πως θέλουμε την επανένωση του τόπου μας και να συμβιώσουμε με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας σε ένα επανενώμενο κράτος, τότε θα πρέπει να τολμήσουμε “να παραδεχθούμε τα ολέθρια και εγκληματικά λάθη του παρελθόντος”, θα πρέπει να “παραδεχθεί η δεξιά και άλλοι, ότι οι ανέξοδες πατριωτικές ρητορείες και η ευκολία με την οποία ανακηρύχθηκαν ήρωες και δαφνοστεφανώνονται μέχρι σήμερα άνθρωποι, που αποδεδειγμένα είχαν το δικό τους μερτικό στο έγκλημα σε βάρος της Κύπρου, απλώς προκαλούν την ίδια την ιστορική αλήθεια.”

“Έχουμε υποχρέωση να αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων, να πολιτευθούμε με γνώμονα το αύριο του τόπου και όχι τα μικροκομματικά ή μικροπολιτικά οφέλη ή τις όποιες πολιτικές φιλοδοξίες”, είπε, τονίζοντας ότι το ΑΚΕΛ στήριξε και στηρίζει τη διαδικασία των συνομιλιών αρκεί ο Πρόεδρος να διαπραγματευθεί με συνέπεια και προσήλωση στις αρχές λύσης και στο συμφωνημένο πλαίσιο. Στοχεύουμε, τόνισε, “σε λύση που να αποστρατιωτικοποιεί την Κύπρο, να ακυρώνει τις εγγυήσεις και να αποκλείει τα όποια δικαιώματα επέμβασης από ξένες δυνάμεις. Λύση που να επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία στο πλαίσιο δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα κείμενα των Ηνωμένων Εθνών. Που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων”.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι η ανάδειξη του Μουσταφά Ακκιντζί στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας άλλαξε το κλίμα και δημιούργησε προοπτική και ο ίδιος θα κριθεί βέβαια από τις θέσεις που θα καταθέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. “Η έκβαση των συνομιλιών θα καθοριστεί και από το ρόλο που θα διαδραματίσει η Τουρκία. Από το αν θα μείνει γι΄ ακόμα μια φορά στα λόγια ή θα επιδείξει βούληση για λύση στην πράξη”, είπε, σημειώνοντας ότι “είναι προφανές ότι η νέα προσπάθεια που εξελίσσεται δεν θα είναι εύκολη. Πρέπει να γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο δρόμος για την επίτευξη λύσης όπως την έχουμε συμφωνήσει θα είναι δύσκολος. Ξέρουμε όμως, επίσης πολύ καλά, ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να εργαστούμε με προσήλωση σε αρχές και συνέπεια για να φτάσουμε σε αυτή”.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νίκολας Παπαδόπουλος είπε ότι η σημερινή ειδική συνεδρίαση δηλώνει, για μια ακόμη φορά, με τον πλέον έγκυρο, επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αποδέχεται τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής. “Μαζευτήκαμε εδώ, στον ιερό χώρο του Κοινοβουλίου, για να διατρανώσουμε και να διακηρύξουμε, ξανά και ξανά, την ειλημμένη απόφαση του λαού μας, πως όσα χρόνια και να περάσουν, όσες δυσκολίες και να συναντήσουμε, δεν θα εγκαταλείψουμε τον αγώνα για μια Κύπρο πραγματικά – και όχι πλασματικά – ενωμένη, ελεύθερη από ξένες κηδεμονίες, δημοκρατική και ευημερούσα για το σύνολο των κατοίκων της: Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων. Αυτός είναι Όρκος”, τόνισε.

Δυστυχώς, συμπλήρωσε, “τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε πολλά έργα να επιδείξουμε, πολλά έργα να προτάξουμε σε ανταπόδοση των θυσιών των ηρώων μας” αφού σύγχυση, εφησυχασμός και ενασχόληση με τα μικρά και δευτερεύοντα και καθημερινά, άφησαν εκτός της προσοχής μας τα μεγάλα, τα κύρια και τα ουσιαστικά. Δυστυχώς μία από τις πιο δυσάρεστες πτυχές της σημερινής μας τραγωδίας είναι πως αρκετοί στη δική μας πλευρά έχουν πείσει τον εαυτό τους πως είναι οι Ε/κ που ευθύνονται για τη μη-λύση του Κυπριακού και όχι η Τουρκία.

“Καθήκον λοιπόν εμάς, των πολιτικών είναι να μην επιτρέψουμε να εκφυλιστεί σε αμφιλεγόμενη επιδίωξη, ο πεντακάθαρος αγώνας μας, η ξεκάθαρη πορεία μας. Θέλουμε μία λύση λειτουργική και βιώσιμη. Μια λύση που θα διασφαλίζει τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Που θα διασφαλίζει τη μία κυριαρχία, τη μία ιθαγένεια, τη μία διεθνή προσωπικότητα. Που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων. Μία λύση που θα εδράζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες”, είπε.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι οι μονόπλευρες και μονομερείς υποχωρήσεις δεν φέρνουν πρόοδο αλλά φέρνουν τη διολίσθηση σε τουρκικές θέσεις και δυστυχώς αυτό διαπιστώνουμε και σήμερα, όπου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει υιοθετήσει πλήρως τις «συγκλίσεις» και υποχωρήσεις του τέως προέδρου Δημήτρη Χριστόφια για εκ περιτροπής προεδρία, ξένοι δικαστές, εγγυημένες πλειοψηφίες, οι βασικές ελευθερίες των Τούρκων και τα δικαιώματα των «χρηστών». Πρόσθεσε ότι εδώ και επτά χρόνια, συζητάμε και διαπραγματευόμαστε το Κυπριακό με τουρκικούς όρους ενώ το πολυδιαφημιζόμενο «καλό κλίμα» είναι να συζητάμε μόνο ότι θέλει η άλλη πλευρά και το «πάρε – δώσε» έχει αντικατασταθεί με το «δώσε» της ελληνοκυπριακής πλευράς. Καταλήγοντας είπε ότι από μας εξαρτάται να εμφυσήσουμε μια μεγάλη δόση αισιοδοξίας στον Κυπριακό Ελληνισμό.

Στην ομιλία του, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα είπε ότι 41 χρόνια από τη ξένη συνωμοσία, την προδοσία και το έγκλημα “είμαστε εδώ σε συναπάντημα χρέους και τιμής”. Τιμούμε, είπε, τους υπέροχους αγωνιστές της αντίστασης κατά του προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974. Όλους όσοι έδωσαν τη ζωή τους για τη δημοκρατία και την ελευθερία. Όσους έπεσαν αγωνιζόμενοι κατά της τουρκικής εισβολής, υπενθυμίζοντας ότι το προδοτικό πραξικόπημα έφερε ένα ακόμα μεγαλύτερο έγκλημα. “Άνοιξε την κερκόπορτα στην καραδοκούσα Τουρκία. Η οποία ανέμενε με υπομονή τους εφιάλτες του Ελληνισμού για να κινηθεί”.

Ο κ. Βαρνάβα ανέφερε ότι 41χρόνια από τότε, “η εθνική λαϊκή ενότητα είναι απολύτως αναγκαία για την εθνική επιβίωση” αφού οι τραγικές συνέπειες της προδοσίας και του εγκλήματος παραμένουν ωστόσο αναλλοίωτες. “Η τουρκική κατοχή συνεχίζεται, ο εποικισμός εντείνεται, οργιάζει ο σφετερισμός των ε/κ περιουσιών και καταστρέφεται η πολιτιστική μας κληρονομιά”, είπε, σημειώνοντας ότι ο λαός επιδιώκει λύση το συντομότερο δυνατό, λύση που δεν θα νομιμοποιεί τα κατοχικά δεδομένα αλλά θα τα καταργεί και που θα στηρίζεται στις αρχές της δημοκρατίας ότι η πλειοψηφία κυβερνά και η μειοψηφία κατοχυρώνεται. “Λύση χωρίς διαχωριστικά τείχη, ξένους στρατούς και φυλετικούς – ρατσιστικούς διαχωρισμούς. Με ενότητα κράτους, λαού, χώρου, θεσμών και οικονομίας,” είπε.

Σημειώνοντας ότι η λύση θα πρέπει να αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου, ο κ. Βαρνάβα είπε ότι η αναντίλεκτη αλήθεια είναι ότι τον καθοριστικό ρόλο για τη λύση τον έχει η Τουρκία. Είναι γι’ αυτό, πρόσθεσε, που αντί εξάντλησης σε εσωτερικές πολιτικές συζητήσεις, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε κινητοποίηση διεθνώς και εντός Ε.Ε., για να ασκηθούν πιέσεις και για να αξιοποιηθούν δυνατότητες επιρροών πάνω στην Τουρκία. Κάλεσε επίσης την ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στο πρόβλημα της στρατιωτικής κατοχής μιας χώρας-μέλους της από μια άλλη χώρα που ζητά να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια και πρόσθεσε πως “δεν θα δεχθούμε λύσεις που καταστρατηγούν τη δημοκρατική αρχή της πλειοψηφίας, εκ περιτροπής προεδρίες και σταθμισμένη ψήφο και την φαλκίδευση των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού μας.”

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Δημήτρης Συλλούρης, είπε ότι σήμερα τιμούμε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν στο όνομα της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της αξιοπρέπειας και της δικαιοσύνης, χαρακτηρίζοντας την 15η Ιουλίου 1974 ως “μια εφιαλτική στιγμή που τραυμάτισε την πατρίδα μας και καθόρισε το μέλλον του λαού μας” και που τεκμηριώνει ότι η εκδούλευση στους ξένους, η διάσπαση και ο φανατισμός μόνο κακά φέρνουν, τονίζοντας ότι πρέπει να οικοδομήσουμε την ενότητα μεταξύ μας.

Ο κ. Συλλούρης είπε ότι πέρασαν τέσσερις δεκαετίας και το Κυπριακό ήταν και παραμένει ένα άλυτο περιφερειακό πρόβλημα παράνομης εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής. Σε αυτά τα σαράντα χρόνια η πλευρά μας δεν κατάφερε ποτέ να έχει διαχρονικούς και συμφωνημένους στόχους, είπε. Αντίθετα, σημείωσε, “η Τουρκία υλοποιεί σταθερά τον στόχο της να αποδεχτεί η διεθνής κοινότητα την ύπαρξη δύο λαών και δύο εθνικών κρατών στην Κύπρο. Ως εκ τούτου η Τουρκία δεν πρόκειται να συναινέσει σε απώλεια των γεωστρατηγικών πλεονεκτημάτων που απέκτησε με την εισβολή και την κατοχή της Κύπρου. Κύριος στόχος της ήταν και είναι η αποαναγνώριση της κρατικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Σταθερότητα, ειρήνη και ασφάλεια που διασφαλίζονται μόνο με σωστή και βιώσιμη λύση του κυπριακού, είπε, προσθέτοντας ότι οι ενδιαφερόμενοι στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να κατανοήσουν ότι μια κακή λύση μπορεί να τα τινάξει όλα στον αέρα και πρέπει να την αποτρέψουν. Το Ευρωπαϊκό Κόμμα, είπε, “εκφράζει την αντίθεση του σε υιοθέτηση επιλογών αδιευκρίνιστου περιεχομένου και συντάσσεται με την πλειοψηφία του κυπριακού λαού που επιθυμεί μια σωστή λύση του Κυπριακού που θα αντέξει στο χρόνο και θα φέρει την ειρήνη, την ασφάλεια και την ελευθερία στον τόπο μας για όλο το λαό μας στο σύνολο του”. Καταλήγοντας επανάλαβε τη θέση του Ευρωπαϊκού Κόμματος ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι ευρωπαϊκή και να εδράζεται στις Ευρωπαϊκές Αρχές και Αξίες και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι σήμερα, όπως και τότε, κινδυνεύουμε από τους σχεδιασμούς της Τουρκίας και των συμμάχων της, κινδυνεύουμε όμως περισσότερο – όπως και τότε – από την έλλειψη προγραμματισμού, πρόβλεψης και προετοιμασίας.

Κινδυνεύουμε, σημείωσε, επειδή ελλείπει η αποφασιστικότητα και η σοφία, η πίστη και η αντοχή, ο δυναμισμός και η διεκδικητικότητα, η ενότητα και η σύμπνοια, η ελπίδα και το όραμα από αυτούς που ηγούνται και παίρνουν τις καθοριστικές αποφάσεις για το λαό μας.

“Αυτές τις δύσκολες και κρίσιμες ώρες, που είναι πεπερασμένες στιγμές στους αιώνες της πολυτάραχης και ταραγμένης ιστορίας του νησιού μας, καλούμαστε να κρατήσουμε ρότα σταθερή και αταλάντευτη, που να μας οδηγεί στην απελευθέρωση”, ανέφερε. Ο κ. Περδίκης είπε ότι οι Οικολόγοι δεν μπορούν να συναινέσουν στη συνθηκολόγηση με το άδικο και παραμένουν σταθερά προσηλωμένοι στο στόχο για μια Κύπρο ελεύθερη, ενιαία, κυρίαρχη και ανεξάρτητη, χωρίς ξένους στρατούς, στρατιωτικές βάσεις και εποίκους, με πλήρως κατοχυρωμένα και σεβαστά τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα όλων των Κυπρίων, ανεξάρτητα από φυλετική ή εθνική καταγωγή.

Ο Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Νίκος Κουτσού δήλωσε ότι 41 χρόνια μετά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, η πολιτική που ακολουθήθηκε είναι μονόδρομος γιατί δεν αποβλέπει σε λύση, αλλά σε διάλυση, όπως είπε, της Κυπριακής Δημοκρατίας που στην πάροδο του χρόνου λειτουργεί εναντίον μας. Ο κ. Κουτσού είπε ότι αντί της απαιτούμενης εθνικής ενότητας, συνεννόησης και στρατηγικής, “ο κ. Αναστασιάδης χειρίζεται το Κυπριακό όπως ο προκάτοχός του, χωρίς να ακούει, χωρίς να συμβουλεύεται και χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες των πολιτικών δυνάμεων του κυπριακού λαού”.

Κάλεσε τον Πρόεδρο να ενημερώσει τα κόμματα για το ποιες είναι οι συγκλίσεις οι οποίες έχουν επιτευχθεί στις συνομιλίες, σε ποιες υποχωρήσεις προέβη η πλευρά μας και πώς θα εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε όλη την Κύπρο αφού θα υπάρχουν εγγυημένες πλειοψηφίες. Απηύθυνε επίσης έκκληση για ενότητα, λέγοντας ότι δεν πρέπει κάποιοι να εκμεταλλευτούν τον εσωτερικό μας διχασμό. Επιβάλλεται, κατέληξε, να συσταθεί ένα ενιαίο μέτωπο στη βάση της απόφασης του κυπριακού ελληνισμού στο δημοψήφισμα του 2004 ώστε να μην κληθεί ξανά ο λαός να αποφασίσει για ένα σχέδιο λύσης που θα είναι χειρότερο από εκείνο που απέρριψε τότε.

Ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας δήλωσε ότι με το πραξικόπημα ξεκίνησε το μεγάλο δράμα της πατρίδας μας, λέγοντας ότι ήταν το δώρο στην Τουρκία και η πρόφαση για να εισβάλει στο νησί και να υλοποιήσει τα σχέδιά της. “Δυστυχώς δεν δέχομαι τα περί διχασμού και το ότι είμαστε τότε χωρισμένοι σε στρατόπεδα, ήταν η Χούντα και μερικοί ανόητοι στην Κύπρο που υλοποίησαν στα σχέδια τους”, ανέφερε.

Ο κ. Κουλίας είπε ότι ζούμε το δράμα της εισβολής και κάποιοι προσπαθούν να το ξεχάσουν, σημειώνοντας ότι για να έχουμε σήμερα Κυπριακή Δημοκρατία κάποιοι έδωσαν το αίμα τους και πλήρωσαν με την αγχόνη `για να έχουμε εμείς καρέκλες και αξιώματα σήμερα`. Κατέληξε λέγοντας ότι για να διασφαλιστεί η ειρήνη πρέπει πρώτα να περάσει από το δρόμο της ελευθερίας.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
κομματα, λύση, βουλη, κυπρος, νέα, βιωσιμότητα, χρεος, ακελ, ώμους, γνώμονα, εδεκ, βασεις, δημοψηφισμα 2015, δραμα, αγχόνη, κυπε, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, δημοκρατικη συμμαχια, τραπεζα της ανατολης, δημοψηφισμα, Καλή Χρονιά, νίκος αναστασιάδης, η ζωη, ξανα, υιοθετηση, αβερωφ, δημοκρατια, εθνικη, ηγεσια, ιθαγενεια, κυπρου, νησι, οικονομια, πλαισιο, σημερινη, υψος, χουντα, ωρα, αιμα, ακελ, αλλαξε το, ανθρωπινα δικαιωματα, αγχόνη, απωλεια, βιωσιμότητα, γνώμονα, δυναμη, δυστυχως, δικη, δρομος, δωρο, εδαφος, εδεκ, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, εκβαση, ελευθερια, ελλειψη, ελπιδα, εργα, επτα, ερευνα, εφιαλτες, ζαχαριας, ζωη, ζητα, ιδια, υπομονη, υποθεση, ηρωες, ομιλια, κυρια, κλιμα, κομμα, λαθη, λύση, λογια, οικογενεια, ονομα, οπως παλια, οραμα, οραματα, ουσιαστικα, παιδια, περιφερειακο, πιστη, ροτα, ρολο, συνεχεια, σοφια, συγχρονο, σχεδια, σχεδιο, τεως, τουρκια, τειχη, φορα, ωρες, κυπε, αγωνας, αιωνες, ασφαλεια, δημητρης, δικαιωματα, χωρα, εισβολη, κειμενα, μεινει, μια φορα, θεσεις, ώμους, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα