Aντίδραση Μαυρίδη για Τελωνειακή Ένωση ΕΕ-Τουρκίας

"Κάθε κανόνας ελεύθερου εμπορίου είναι καλός εφόσον δεν παραβιάζει τους κανόνες δικαίου της ΕΕ. Η Τουρκία δεν είναι υπεράνω αυτών των κανόνων που ισχύουν για όλους " τόνισε, μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ-Σ&Δ) στη συνεδρία της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου στις Βρυξέλλες, με θέμα την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Σε τεκμηριωμένη παρέμβαση του ο κ. Μαυρίδης, μιλώντας εκ μέρους της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ανέφερε μια σειρά από γεγονότα που καταδεικνύουν ότι

η όποια συζήτηση για αναβάθμιση των εμπορικών σχέσεων ΕΕ και Τουρκίας προϋποθέτει την εκπλήρωση συγκεκριμένων υποχρεώσεων της που η Τουρκία περιφρονητικά αρνείται να εφαρμόσει. Συγκεκριμένα ο κ. Μαυρίδης σχολίασε τις προτεινόμενες εισηγήσεις για αναβάθμιση ως εξής:

• Δεν μπορεί να μιλάμε για οποιαδήποτε αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης χωρίς η Τουρκία να αναγνωρίσει πρώτα την Κυπριακή Δημοκρατία και να υπάρξει εφαρμογή της ήδη υπάρχουσας συμφωνίας με όλα τα κράτη μέλη και συγκεκριμένα την Κυπριακή Δημοκρατία.

• Η Τουρκία επιβάλλει οικονομικό εμπάργκο στην Κύπρο με αποτέλεσμα την ζημιά στις εμπορικές και οικονομικές συναλλαγές της Κύπρου και ευρύτερα της ΕΕ, πράγμα που παραβιάζει τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ αλλά και σχετικούς κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Η μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην οποία βασίστηκαν οι προτεινόμενες αναβαθμίσεις, δεν είναι αντικειμενική εφόσον δεν περιλαμβάνει καμιά αναφορά για αυτές τις παραβιάσεις και τις ζημιές.

• Σχετικά με τις Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου, είναι αδιανόητο και ενάντια στα συμφέροντα της ΕΕ, οι τρίτες χώρες με τις οποίες η ΕΕ συνάπτει εμπορικές σχέσεις να εξαναγκάζονται να δεχθούν υποχρεωτικά τη συμμετοχή της Τουρκίας στις εμπορικές συμφωνίες.

Τέλος, ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε στην περίπτωση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (βρίσκεται σε διαδικασία σύνδεσης με την ΕΕ) όπου η ΕΕ πρόσφατα αποφάσισε τιμωρητικά μέτρα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αν δεν εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ περιλαμβανομένης της Κροατίας η οποία είναι μέλος της ΕΕ από το 2013. Καταλήγοντας ρώτησε χαρακτηριστικά: "Πότε θα υιοθετηθούν παρόμοια μέτρα για την Τουρκία η οποία δεν εφαρμόζει τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ και ειδικά εκείνες που αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία η οποία είναι μέλος της ΕΕ από το 2004;".

Keywords
Τυχαία Θέματα