Ενωμένη αντιμετωπίζει τις φυσικές καταστροφές η Ευρώπη

Ακραία καιρικά φαινόμενα, πλημμύρες‎, πυρκαγιές‎, σεισμοί. Αμέτρητες ήταν οι φυσικές καταστροφές που έπληξαν πολλές από τις περιοχές της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια, αφήνοντας πίσω τους εκατοντάδες απώλειες ανθρώπινων ζωών και ζημιές δισεκατομμυρίων σε υποδομές.

Για την καλύτερη προστασία των πολιτών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της ΕΕ και η Επιτροπή κατέληξαν σε συμφωνία τον περασμένο Δεκέμβριο για την ενίσχυση του υφιστάμενου μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ RESCEU

Συγκεκριμένα,

ο αναβαθμισμένος μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ καθιερώνει μια νέα ευρωπαϊκή εφεδρεία ικανοτήτων (το λεγόμενο αποθεματικό rescEU), συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών και ελικοπτέρων πυρόσβεσης, ενισχύοντας παράλληλα τα μέτρα πρόληψης καταστροφών και ετοιμότητας.

Το rescEU μπορεί να ενεργοποιηθεί για την αντιμετώπιση έκτακτων ιατρικών, χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΣ ΣΤΟΛΟΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

Η Επιτροπή, για να προετοιμαστεί για τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών εν όψει της περιόδου του φετινού καλοκαιριού, εγκαινίασε στις 21 Μαΐου 2019 τον πρώτο πυροσβεστικό στόλο αεροσκαφών στο πλαίσιο του νέου συστήματος rescEU, που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Μέχρι στιγμής, επτά αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα πυρόσβεσης θα αποτελούν τον στόλο rescEU κατά τη διάρκεια της αρχικής μεταβατικής περιόδου και η Επιτροπή συνεργάζεται με τις συμμετέχουσες χώρες για την προσθήκη επιπλέον υλικού κατά τις προσεχείς εβδομάδες.

Η ΠΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Σημειώνεται πως το 2017 ήταν ίσως η πιο καταστροφική χρονιά για την Ευρώπη.

Πάνω από 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας φυσικών καταστροφών, ενώ από το 1980 μέχρι σήμερα, εκτός από το κόστος σε ανθρώπινες ζωές, τα κράτη-μέλη υπέστησαν απώλειες άνω των 360 δισ. ευρώ λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων.

Εκτιμάται πως μόνο στην Πορτογαλία η άμεση οικονομική ζημιά που προκλήθηκε από τις δασικές πυρκαγιές μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου ήταν περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ.

ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Το 2017, η μικρή ιταλική πόλη Οταβιάνο απειλήθηκε από μεγάλες δασικές πυρκαγιές. Οι πρώτοι που ανταποκρίθηκαν είχαν ήδη ξεπεράσει τα όρια των δυνατοτήτων τους, έτσι η Ιταλία κήρυξε συναγερμό και απηύθυνε έκκληση προς την ΕΕ για βοήθεια.

Μέσα σε λίγες ώρες, γαλλικά πυροσβεστικά αεροσκάφη βρίσκονται καθ’ οδόν...

Δείτε στο σχετικό βίντεο πιο πάνω πώς συσπειρώθηκε η Ευρώπη για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Για περισσότερες πληροφορίες για την εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής "ΕΕ Προστατεύουμε Μαζί" πατήστε ΕΔΩ.

Keywords
Τυχαία Θέματα