Ενίσχυση εδαφικής συνοχής

Από την αυγή του εγχειρήματος της ενωμένης Ευρώπης, η βελτίωση της διαβίωσης των κατοίκων των κρατών-μελών αποτέλεσε ένα από τις βασικότερες προτεραιότητες των Ευρωπαίων ηγετών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η άμβλυνση των ανισοτήτων που παρουσιάζονταν σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο μεταξύ των διαφορετικών περιοχών της ΕΕ αποτέλεσε βασικό ζητούμενο της Πολιτικής Συνοχής ήδη από το 1986. Κάποια χρόνια αργότερα, η Συνθήκη της Λισαβόνας μαζί με τη νέα στρατηγική για τη Ευρώπη (Ευρώπη 2020) εμπλούτισαν τους τομείς δράσεις της

Πολιτικής Συνοχής με μία τρίτη διάσταση: την εδαφική συνοχή, λαμβάνοντας υπόψη την ποικιλομορφία των περιοχών της ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΕ διαθέτει μία πληθώρα διαφορετικών τύπων περιοχών από άποψη πληθυσμιακής συγκέντρωσης, όπως μικρές και μεγάλες πόλεις, μητροπολιτικές περιοχές, περι-αστικές περιοχές, ή ακόμα και αραιοκατοικημένες περιοχές. Ταυτόχρονα, η ποικιλομορφία της ΕΕ έχει να κάνει και με τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες των περιοχών της καθώς διαθέτει όλους του τύπους επαρχιών, όπως νησιά και παράλιες περιοχές αλλά και ορεινές περιοχές. Επίσης, όλο αυτό το εύρος περιφερειών αντιμετωπίζει διαφορετικές προκλήσεις καθώς υπάρχουν περιοχές με δημογραφική ύφεση, άλλες σε διαδικασία οικονομικού μετασχηματισμού ενώ κάποιες άλλες αντιμετωπίζουν προβλήματα με την προσφερόμενη ποιότητα ζωής στους κατοίκους της. Εκτός όμως από προκλήσεις, όλες αυτές οι περιφέρειες έχουν και διαφορετικές δυνατότητες.

Με γνώμονα λοιπόν τη διαμόρφωση μίας εδαφικής συνοχής που θα μπορεί να περικλείει την ως άνω περιγραφόμενη ποικιλομορφία, τέθηκαν επί τάπητος κάποια βασικά ζητήματα με τη μορφή ερωτημάτων, όπως φαίνονται παρακάτω:

Πως θα μπορούσαμε να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα όλων των εδαφών ώστε να συμβάλουν καλύτερα στη βιώσιμη και ισόρρροπη ανάπτυξη της ΕΕ στο σύνολό της;Πως θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε το θέμα της συγκέντρωσης στις πόλεις, με τις θετικές και αρνητικές της συνέπειες;Πως θα μπορούσαμε να συνδέσουμε καλύτερα τις περιοχές της ΕΕ ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, αποτελεσματικές μεταφορές κι αξιόπιστα δίκτυα;Πως θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των περιοχών της ΕΕ Ανάπτυξη της συνεργασίας με σκοπό την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής ή των βιώσιμων μεταφορών;

Η πολιτική συνοχής μπορεί να βελτιώσει στο μέλλον την εδαφική συνοχή, προωθώντας μια λειτουργική προσέγγιση της ολοκληρωμένης ανάπτυξης των περιοχών ως χώρων διαβίωσης των πολιτών. Ένας άλλος τρόπος είναι να δώσει ώθηση σε πολιτικές με τοπική διάσταση μέσω του διατομεακού συντονισμού των πολιτικών και της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, από το τοπικό έως το ευρωπαϊκό επίπεδο. Τέλος, η πολιτική συνοχής θα μπορούσε να ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ περιοχών με στόχο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αλλά και να βελτιώσει το επίπεδο γνώσεων για τις διάφορες περιοχές, με στόχο τον καλύτερο προσανατολισμό της ανάπτυξής τους.

Η Πολιτική Συνοχής, στοχεύοντας στην οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή, μπορεί να δημιουργήσει την Ευρώπη που θέλουμε και να φέρει συνεχώς πιο κοντά διαφορετικές περιοχές της ΕΕ για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.

Διάβασε επίσης:

Δώσε δύναμη στη φωνή σου! Η γνώμη σου μετρά

Πάρε μέρος στον διαγωνισμό φωτογραφίας «Η Ευρώπη μου!» που μόλις ξεκίνησε

Έχεις επισκεφτεί ένα από τα πιο κάτω μέρη; Τότε μπορείς να κερδίσεις ένα ταξίδι για δύο σε ένα ευρωπαϊκό προορισμό!

Καλοπαναγιώτης: Από την εγκατάλειψη, στην ανάπτυξη με χρηματοδότηση από την Πολιτική Συνοχής

Keywords
Τυχαία Θέματα