Ενημερώνει τον ΠτΔ ο ΥΠΕΞ για επαφές Κοτζιά στις ΗΠΑ

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα ενημερώσει σήμερα ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης, για όσα του μετέφερε χθες ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, στις Βρυξέλλες, για τις πρόσφατες επαφές του με την αμερικανική ηγεσία στην Ουάσιγκτον και με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Το Κυπριακό παραμένει

σε στάση αναμονής, αφού ο Antόnio Guterres δεν εμφανίζεται θετικός για ανάληψη πρωτοβουλίας πριν διαπιστωθεί ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος, και παραπέμπει στην αποστολή της Τζέιν Χολ Λουτ, μετά τις τουρκικές εκλογές στις 24 Ιουνίου.

Εξάλλου, η νέα αμερικανική διοίκηση, υπό το βάρος και των κακών σχέσεών της με την Τουρκία, προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στον σταθεροποιητικό γεωπολιτικό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ταραγμένη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, όπως προκύπτει από τις επαφές του κ. Κοτζιά με Αμερικανούς αξιωματούχους και κυρίως με τον ομόλογό του, Μάικ Πομπέο.

Επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει στις 5 Ιουνίου ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Κομισιόν Μαρτέν Φερβέι, στον οποίο υπάγεται και το τμήμα στήριξης των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει ο Ολλανδός αξιωματούχος κατά τις επαφές του στη Λευκωσία, θα είναι και τα προβλήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει το κατοχικό καθεστώς, λόγω της βουτιάς της τουρκικής λίρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα