Μείζονα πολιτική κρίση στην Ιταλία- Ενδεχόμενο νέων εκλογών

Μείζονα πολιτική κρίση σοβεί στην Ιταλία, μετά την απόφαση του Πρόεδρου, Σέρτζιο Ματαρέλα, να μπλοκάρει το διορισμό του ευρωσκεπτικιστή οικονομολόγου, Πάολο Σαβόνα, στο ΥΠΟΙΚ, και να αναθέσει στον τεχνοκράτη οικονομολόγο, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, Κάρλο Κοταρέλι, το σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος Ματαρέλα ξεκαθάρισε ότι δε μπορεί ν’ αποδεχθεί έναν ΥΠΟΙΚ, που τάσσεται κατά του ευρώ.

Μέσα σε μια πρωτοφανή πολιτική δίνη, η χώρα οδηγείται σε εκλογές

το φθινόπωρο ή στις αρχές του νέου έτους.

Ο Κοταρέλι ξεκαθάρισε ότι αποστολή του είναι να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του νέου έτους και αρχές του 2019 να γίνουν εκλογές.

Ο νέος εντολοδόχος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το πρώτο βήμα είναι ο σχηματισμός προσωρινής κυβέρνησης τεχνοκρατών και στη συνέχεια η κατάθεση του κυβερνητικού του προγράμματος ενώπιον της Βουλής, με στόχο την έγκριση του προϋπολογισμού.

Αν δεν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, τότε η Ιταλία θα πάει σε εκλογές το Φθινόπωρο.

Το πιθανότερο σενάριο είναι ο κ. Κοταρέλι, που αποκαλείται και «κύριος ψαλίδι», καθώς υποστηρίζει τις περικοπές των δημοσίων δαπανών, δε θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, αφού, μέχρι στιγμής, μόνο το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα έχει δηλώσει ότι θα τον στηρίξει.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα δύο αντι-συστημικά κόμματα Πέντε Αστέρια και Λέγκα θα προσπαθήσουν να μετατρέψουν τις νέες εκλογές σε δημοψήφισμα για το ευρώ και την Ε.Ε.

Οι Βρυξέλλες είναι ανήσυχες για τις εξελίξεις στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, αλλά τηρούν, προς το παρόν, στάση αναμονής, εκφράζοντας εμπιστοσύνης στους Θεσμούς της χώρας.

Πιστεύω ότι οι ιταλικοί Θεσμοί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θ’ αποδείξουν, όπως πάντα, ότι υπηρετούν τα συμφέροντα του ιταλικού λαού, τα οποία παρεμπιπτόντως συνάδουν με την ενίσχυση της Ε.Ε. δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντέρικα Μογκερίνι,.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε έτοιμη να συνεργαστεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει στην Ιταλία, ενώ, επικαλούμενη το παράδειγμα της Ελλάδας, τονίζει ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν.

Την πλήρη στήριξή του στον Πρόεδρο Ματαρέλα προσέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, χαιρετίζοντας το πολιτικό θάρρος και την υπεύθυνη στάση του Ιταλού Προέδρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα