Ενημερώνει Σ.Α η Λευκωσία για τις νέες προκλήσεις των Αττίλων στην Αμμόχωστο

Για τις νέες ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και το Κυπριακό μίλησε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, προσερχόμενος στο 2ο Διεθνές Συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή, το οποίο συνεχίζεται για δεύτερη μέρα στην Πάφο.

Ο ΥΠΕΞ είπε εισαγωγικά ότι, «είδαμε όλοι χθες την έναρξη των εργασιών που αφορούν την υλοποίηση της απόφασης για άνοιγμα μέρους της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου».

Τόσο στο επίπεδο του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και στο δικό μου, «έχουμε αρχίσει ενημέρωση σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».

Διαβάστε εδώ: Ανοίγει νέο

σημείο εισόδου στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων

Όπως είπε, σήμερα θα ενημερωθούν για τις ενέργειας της Τουρκίας στην Αμμόχωστο, τα μόνιμα μέλη του ΣΑ. Συνεχίζοντας, σημείωσε πως πρόκειται για μια ενέργεια που έρχεται σε αντίθεση και με την πρόσφατη προεδρική δήλωση του ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών, σε συνέχεια της προσφυγής της ΚΔ, ενώ το θέμα θα συζητηθεί και υπό το λίμα των τρεχουσών εξελίξεων στο προσεχές Συμβούλιο των ΥΠΕΞ τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.

Όσον αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τον διορισμό Ειδικού απεσταλμένου, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως οι ενέργειες της Τουρκίας τόσο στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου όσο και στις θάλασσες, αποσκοπούν, ανάμεσα σε αλλά, στην προώθηση άλλης μορφής λύσης Κυπριακού, κάτι που ούτε εμείς ούτε η διεθνής κοινότητα μπορούμε να αποδεχθούμε, τόνισε.

«Μετά τη συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με τους δυο ηγέτες, αναμενόταν να υπάρξει διορισμός ειδικού απεσταλμένου, ωστόσο, δεν κατέστη εφικτό λόγω υπαναχώρησης της Τουρκικής πλευράς».

#Τώρα ο ΥΠΕΞ @Christodulides στο 2ο Διεθνές Συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή. 2021 . #EMME4Climate, https://t.co/x9Dex1rWZe@CyprusInstitute . pic.twitter.com/VgOYmwwLyO

— VictorasPapadopoulos (@PapadopoulosVic) October 14, 2021

Η προσπάθεια δεν έχει τερματιστεί, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως υπάρχει μια δραστηριοποίηση από κάποια μόνιμα μέλη του ΣΑ προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών.

Σχετικά με την παραίτηση της λεγομένης «κυβέρνησης» στα κατεχόμενα και κατά πόσο θα επηρεάσει την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών, είπε ότι αν υπάρχει πραγματική βούληση, οι χθεσινές εξελίξεις στα κατεχόμενα, δεν θα επηρεάσουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα