Έγγραφο Έιντε: H Λευκωσία αναμένει την τελική μορφή

Τα πολλά ερωτήματα που εγείρονται από όσα καταγράφονται στο έγγραφο Έιντε είχαν ως αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμό στην διαπραγματευτική ομάδα που συμβουλεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την πρώτη στιγμή που την ενημέρωσε ο Αντρέας Μαυρογιάννης.

Μάλιστα μέλος της Ομάδας, υποστηρίζει ότι το έγγραφο φέρει την σφραγίδα των ΗΕ και αυτό γίνεται για πρώτη φορά.

"Ο Πρόεδρος προχωρεί για τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στην Ελβετία, μαζί με την Ελλάδα και σε απόλυτη συνεργασία με την ελληνική

κυβέρνηση, προκειμένου να κερδίσει την κεντρική διεκδίκηση δεκαετιών για τερματισμό της τουρκικής ανάμιξης στα κυπριακά πράγματα και για αποχώρηση του κατοχικού στρατού" ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου.

Μέσα σε 24 ώρες τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας συναντήθηκαν δύο φορές και αξιολόγησαν την κατάσταση όπως έχει δημιουργηθεί.

"Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μας διαβεβαίωσε ότι δεν θα ήταν έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών. Τώρα, όμως, διαπιστώνουμε ότι είναι, με τον εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. Έϊντε που βρισκόμαστε σε αντιπαράθεση" σημείωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτώνμ Γιώργος Λιλλήκας.

Πολυβίου, Κλεάνθους, Ηλιάδης, Χριστοδουλίδης, Μαρκουλή και δύο ακαδημαικοί θα συνοδέψουν τον κ. Αναστασιάδη. Στο Κραν Μοντάνα θα βρίσκεται και ο Γενικός Εισαγγελέας με φόντα τα νομικά και συνταγματικά ζητήματα που θα τεθούν στη διαπραγμάτευση.

"Ναι, θα είμαι στη Διάσκεψη για την Κύπρο" ανέφερε ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης. Ο Γενικός Εισαγγελέας συμμετέχει στην Διαπραγματευτική Ομάδα του ΠτΔ από την ημέρα της δημιουργίας της, είτε ο ίδιος είτε εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας.

Την ίδια ώρα ο Έσπεν Μπαρθ Είντε προσπαθεί να υπερπηδήσει τα εμπόδια που υπάρχουν στο θέμα των εγγυήσεων και να παραδώσει το τελικό έγγραφο.

"Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όλο αυτό το διάστημα και στις ανακοινώσεις του Κινήματος εδώ στην Κύπρο αλλά και στις δηλώσεις μας από την Ελβετία, θα βρίσκεται στο απυρόβλητο, δεν θα κρίνεται και δεν θα κατακρίνεται" επεσήμανε ο Πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης.

"Το «διπλοπόρτι» δεν λύνει ένα πρόβλημα, αντίθετα ταλαιπωρεί ακόμα περισσότερο ένα ήδη ταλαιπωρημένο λαό. Τοις φρονίμοις ολίγα" σημείωσε το Κίνημα Αλληλλεγύη.

Πάντως το μήνυμα των μελών της Ομάδας του Προέδρου Αναστασιάδη είναι ότι για να υπάρξουν βήματα μπροστά θα πρέπει να δημουργηθεί το απαραίτητο πολιτικό υπόβαθρο στις συνομιλίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα