Όλα ανοιχτά με την άφιξη Γκουτέρες στο Crans-Montana

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί μια πληροφορία ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν θα παρευρεθεί στις 30 Ιουνίου στο Κραν Μοντάνα. Η άφιξη του κ. Γκουτέρες στις 30 Ιουνίου ήταν στη βάση πληροφοριών. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από τα Ηνωμένα Έθνη για την άφιξη

του.

Το Προεδρικό δεν γνωρίζει ακόμη την ακριβή ημερομηνία της άφιξης του κ. Γκουτέρες στο Κραν Μοντάνα. Το μόνο σίγουρο γεγονός είναι ότι δεν θα είναι στις 28 Ιουνίου στην έναρξη της διάσκεψης με ότι και αν αυτό σημαίνει.

Πάντως, η Λευκωσία εκτιμά ότι θα ο κ. Γκουτέρες θα δώσει το παρόν του στις 30 Ιουνίου για μία μέρα και μετά θα αναχωρήσει. Μέχρι τις 30 Ιουνίου θα έχουν προηγηθεί 48 ώρες διαπραγμάτευσης και όλα τα σενάρια είναι ανοικτά.

Yπάρχουν τρεις σημαντικοί παράγοντες που έχουν κομβικό ρόλο στη διαπραγμάτευση του Κραν Μοντάνα.

-Πρώτος παράγοντας: ο ΓΓ του ΟΗΕ. Δείχνει αποφασισμένος και η προσπάθεια του δεν έχει ίχνος αδιαφορίας. Εμφανίζεται ενήμερος περισσότερο από τους προκατόχους του και διατηρεί μια σχετικά αντικειμενική στάση.

·

-Δεύτερος παράγοντας: η Τουρκία και αν θα αφήσει να διαφανεί ότι είναι διατεθειμένη να συζητήσει κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση κατοχικού στρατού.

·

-Τρίτος παράγοντας: ο Νίκος Κοτζιάς. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας παραμένει σταθερός στις θέσεις του και παράλληλα έχει δίπλα του μια πολύ καλά στελεχωμένη ομάδα διαπραγμάτευσης νομικών και τεχνοκρατών.

Τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας έχουν στοχεύσει δύο σημεία στο έγγραφο Έιντε που θεωρούν αγκάθια. Το πρώτο έχει σχέση με την αναφορά στο θέμα των εγγυήσεων όπως αυτό συνδέεται και με τη Συνθήκη Εφαρμογής της λύσης αλλά και με τη διατήρηση στρατευμάτων.

Αν και στο παρασκήνιο ακούγεται η εκδοχή ότι πίσω από την πρόταση αυτή είναι οι Βρετανοί, επίσημα η συγκεκριμένη πρόταση δεν έχει πατρότητα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να θεωρηθεί ως πρόταση των ΗΕ.

Μια τέτοια εξέλιξη δυσκολεύει πολύ, όπως μας ανέφεραν, την αποδόμηση της. Το δεύτερο έχει σχέση με την κίνηση Είντε να εμφανίσει στο έγγραφο τους τέσσερεις πυλώνες της ασφάλειας.

Υπάρχει ο προβληματισμός, η Άγκυρα να μπορεί να ξεφύγει από τους τρεις και να μείνει μόνο στο κομμάτι της εξωτερικής ασφάλειας.

Το σημείο αυτό μπορεί να αποδειχθεί μπούμερανκ στην προσπάθεια του Προέδρου να καθίσει την Άγκυρα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με ουσιαστικό ρόλο.

Το ερώτημα που υπάρχει και δημιουργεί και πολιτική σύγκρουση στο εσωτερικό είναι αν το έγγραφο που θα έχουμε ως τελικό, θα μας δένει τα χέρια.

Το έγγραφο όπως μας έχει δωθεί θεωρείται από τα μέλη της ομάδας διαπραγμάτευσης ως οδυνηρό. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι μας δένει και τα χέρια. Θα δούμε φυσικά ποιο θα είναι το τελικό κείμενο όταν θα σταλεί μετά τις σημειώσεις όλων των πλευρών. Τα πάντα θα κριθούν στην διαπραγμάτευση.

Keywords
Τυχαία Θέματα