«Ενεργούσα καθ’ υπόδειξιν του Κοκότση»

Κατάθεση του διευθυντή που φέρεται να εξέδιδε πλαστά τιμολόγια για να καλύπτονται οι μίζες της Ηelector
Ολοκληρώθηκε χθες η αντεξέταση του μάρτυρα κατηγορίας και πρώην Διευθυντή ΧΥΤΑ Πάφου (της εταιρείας Helector Cyprus Ltd) Μιχάλη Μιχαήλ για το σκάνδαλο ΧΥΤΥ-ΧΥΤΑ

Με την αντεξέτασή του από τους συνηγόρους υπεράσπισης των Δημήτρη Πατσαλίδη (Λία Δήμου), Γιώργου Κουλλαπή, Νικόλα Κουλλαπή, N.E. MIDORIACO

LTD (Άθως Κανναουρίδης) και Helector Cyprus Ltd (Γιώργος Παπαϊωάννου) ολοκληρώθηκε χθες στο πλαίσιο εκδίκασης της υπόθεσης ΧΥΤΥ Κόσιης - ΧΥΤΑ Πάφου η κατάθεση του 2ου μάρτυρα της κατηγορούσας Αρχής Μιχάλη Μιχαήλ, πρώην Διευθυντή ΧΥΤΑ Πάφου (της εταιρείας Helector Cyprus Ltd).

Αντεξεταζόμενος από τη συνήγορο υπεράσπισης του Δημήτρη Πατσαλίδη, πρώην Οικονομικού Διευθυντή του Δήμου Πάφου, σε σχέση με τα μπλοκ τιμολογίων τα οποία κατέθεσε χθες στο Δικαστήριο, στο πλαίσιο της κυρίως εξέτασής του και σε ερώτηση αν όλα τα τιμολόγια που εξέδωσε από τα συγκεκριμένα μπλοκ είναι πλαστά, ο μάρτυρας απάντησε ότι δεν είναι όλα τα τιμολόγια πλαστά και πως τα πλαστά είναι αυτά τα οποία παραδέχεται στην αρχική κατάθεσή του στην Αστυνομία.

Ακολούθως, η Λία Δήμου υπέδειξε στον μάρτυρα τιμολόγιο το οποίο εξέδωσε ο ίδιος και που έχει κατατεθεί στο Δικαστήριο ως τεκμήριο, υποβάλλοντάς του ότι το συγκεκριμένο τιμολόγιο δεν εκδόθηκε από τα δύο μπλοκ που κατέθεσε ο ίδιος.

Ο μάρτυρας συμφώνησε με την υποβολή, προσθέτοντας ωστόσο πως δεν θυμάται, αν το εν λόγω τιμολόγιο το έδωσε ο ίδιος στην Αστυνομία. Στη συνέχεια ο μάρτυρας ρωτήθηκε σε σχέση με την παραδοχή του ότι όλα τα πλαστά τιμολόγια τα συμπλήρωνε η γυναίκα του και συγκεκριμένα κατά πόσο η γυναίκα του γνώριζε ότι ήταν πλαστά, με δεδομένο ότι κάποια από αυτά είχαν εκδοθεί στο όνομα του πατέρα του αλλά και του πεθερού του. Ο Μιχάλης Μιχαήλ απάντησε ότι έλεγε στη γυναίκα του ότι τα εν λόγω τιμολόγια εκδίδονταν για να καλυφθεί έλλειμμα της εταιρείας.

Η Λία Δήμου ρώτησε, επίσης, τον μάρτυρα κατά πόσο όλα αυτά τα έκανε χωρίς προσωπικό όφελος, με τον μάρτυρα να απαντά καταφατικά και πως λειτουργούσε καθ' υπόδειξιν του Διευθυντή της Helector Cyprus Ιωάννη Κοκότση.

Ο διορισμός του ως διευθυντή
Ακολούθως ο μάρτυρας ρωτήθηκε σε σχέση με τις συνθήκες διορισμού του στη θέση του Διευθυντή του ΧΥΤΑ από τον Ιωάννη Κοκότση το 2010. Όπως ο ίδιος εξήγησε, ο Κοκότσης επισκέφθηκε μια μέρα το ΧΥΤΑ Πάφου και του είπε πως επειδή κενώθηκε η θέση του Διευθυντή της μονάδας, θα αναλάβει εκείνος την εποπτεία της μονάδας. Ο κ. Μιχαήλ ανέφερε δε πως ο ίδιος είχε πει στον κ. Κοκότση πως δεν ήταν πτυχιούχος μηχανικός, όπως προνοούσε η θέση.

Στο σημείο αυτό η υπεράσπιση του Δημήτρη Πατσαλίδη υπέβαλε στον μάρτυρα ότι ο Ιωάννης Κοκότσης τον διόρισε Διευθυντή επειδή οι δύο τους ήταν συμμορία και έκλεβαν και την εταιρεία και το κράτος. Ο μάρτυρας είπε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, υποδεικνύοντας ότι ο Ιωάννης Κοκότσης ουδέποτε έδωσε την εντύπωση ότι ήταν κλέφτης και πως ο ίδιος ουδέποτε καταχράστηκε έστω και ένα ευρώ.

Εν συνεχεία, ο μάρτυρας εξήγησε ότι στην αρχή του είπε ο Ιωάννης Κοκότσης να εκδώσει δύο τιμολόγια για να καλυφθεί έλλειμμα το οποίο είχε παραλάβει ο κ. Κοκότσης από τον προηγούμενο Διευθυντή της εταιρείας Δημήτρη Γιαννακόπουλο και πως ακολούθως τού είπε πως τα τιμολόγια εκδίδονταν για να καλυφθούν μίζες, έτσι ώστε να πληρώνεται έγκαιρα η εταιρεία.

Σε σχέση με την αποκάλυψη της υπόθεσης και αντεξεταζόμενος από τη Λία Δήμου, ο κ. Μιχαήλ είπε ότι έστειλε αρχικά τον αδερφό του στον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος, καθώς εκείνη την εποχή με τον Φαίδωνα Φαίδωνος οι δύο τους είχαν έρθει σε αντιπαράθεση, λόγω της άρνησής του να παραλάβει σκουπίδια στο ΧΥΤΑ μέρα Κυριακή.

Είπε επίσης ότι δεν επιδίωξε κανένα αντάλλαγμα από τον Φαίδωνα Φαίδωνος, ούτε σε σχέση με μεταγενέστερη πρόσληψή του στο ΣΑΠΑ Πάφου.

Η υπεράσπιση υπέβαλε στον Μιχάλη Μιχαήλ ότι έδωσε κατάθεση στην Αστυνομία με πληροφορίες που συμφώνησαν με τον Φαίδωνα Φαίδωνος, με τον μάρτυρα να απαντά ότι καμία συμφωνία δεν έγινε με τον κ. Φαίδωνος, ούτε και με την Αστυνομία και πως ο ίδιος μέχρι την ημέρα που απελευθερώθηκε μετά τη σύλληψή του δεν γνώριζε αν θα είναι μάρτυρας ή κατηγορούμενος στην υπόθεση.

Η εκδίκαση της υπόθεσης θα συνεχιστεί σήμερα στις 9:00 το πρωί με νέο μάρτυρα από την Κατηγορούσα Αρχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα