Ενδυνάμωση ατόμων με χαμηλή εξειδίκευση στη εκπαίδευση

Ο Συμβουλευτικός οργανισμός Eurosuccess Consulting, συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό έργο How to Trigger Primary Motivation for Learning in Low Educated Adults Using ICT Tools - LEARNERS MOT, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ (Βασική Δράση 2) και έχει ξεκινήσει το Νοέμβριο του 2017. Το LEARNERS MOT είναι αποτέλεσμα μιας νεοσύστατης

στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ πέντε εταίρων οργανισμών από τέσσερις διαφορετικές Ευρωπαϊκές χώρες, με απώτερο στόχο να ενισχύσει τη συμμετοχή ατόμων με χαμηλή εξειδίκευση και επαγγελματικά προσόντα στη δια βίου εκπαίδευση μέσω της χρήσης της τεχνολογίας και τεχνικών κινητοποίησης.

Τι είναι το έργο Learners Mot;

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της EUROSTAT σε σχέση με το μορφωτικό επίπεδο της ηλικιακής ομάδας 55-74, το 37,4% έχει χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, το 42,6% μέσο επίπεδο εκπαίδευσης και το 20,0% υψηλό μορφωτικό επίπεδο (EUROSTAT, Στατιστικά στοιχεία για το μορφωτικό επίπεδο, 2015). Ένας μεγάλος αριθμός ενηλίκων με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο είναι άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών που πρέπει να παροτρύνονται να εκπαιδεύονται διαρκώς προκειμένου να βελτιώσουν τις δεξιότητες και ικανότητές τους ώστε να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας. Καταλυτικό ρόλο στην καλλιέργεια αυτών των ατόμων παίζουν οι εκπαιδευτές ενηλίκων που χρειάζεται να εκπαιδευτούν κατάλληλα ώστε να ενισχύσουν τα άτομα αυτά.

Το έργο Learners Mot στοχεύει, συνεπώς, στην ενδυνάμωση των εκπαιδευτών ενηλίκων με γνώσεις και δεξιότητες που είναι απαραίτητες για τη μεγαλύτερη εμπλοκή ατόμων με χαμηλή εξειδίκευση και χαμηλά επαγγελματικά προσόντα στη δια βίου εκπαίδευση μέσω αποτελεσματικής καθοδήγησης και παρότρυνσης. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, διαφορετικές στρατηγικές και τεχνικές κινητοποίησης θα παρέχονται σε εκπαιδευτές ενηλίκων οι οποίοι με τη σειρά τους θα τις δοκιμάσουν στα κέντρα εκπαίδευσης ενηλίκων στις χώρες εταίρους.

Επιπρόσθετα, θα δημιουργηθεί μια ανοικτή εκπαιδευτική πλατφόρμα με διαδραστικές πηγές για εκπαιδευτικούς ενηλίκων και άλλους επαγγελματίες η οποία θα περιλαμβάνει:

1) βιβλιογραφία που αφορά αλφαβητισμό/κινητοποίηση/μάθηση και στρατηγικές διδασκαλίας σε εθνικό επίπεδο στις γλώσσες των εταίρων,

2) βέλτιστες πρακτικές στον τομέα της διδασκαλίας βασικών δεξιοτήτων σε ενήλικες εκπαιδευόμενους,

3) ένα διαδικτυακό διαδραστικό εγχειρίδιο των υφιστάμενων στρατηγικών κινητοποίησης που χρησιμοποιούνται από εκπαιδευτές ενηλίκων οι οποίοι εργάζονται με ενήλικες εκπαιδευόμενους χαμηλού μορφωτικού επιπέδου.

Η κοινοπραξία του έργου

Στο έργο συμμετέχουν πέντε εταίροι οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου συμβουλευτικών οργανισμών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης διαφόρων ηλικιών. Συγκεκριμένα, συμμετέχουν οι: EDENSOL DANMARC SL (Ισπανία) που είναι και συντονιστής του έργου, Eurosuccess Consulting (Κύπρος), Eurocrea Merchant (Ιταλία), UPI – ljudska univerza Žalec (Σλοβενία) και Slovenian Third Age University (Σλοβενία). Η κοινοπραξία φέρνει κοντά εταίρους από διαφορετικούς τομείς, οι οποίοι, με την εκτενή εμπειρία και δικτύωση που έχουν, θα αξιοποιήσουν στο μέγιστο βαθμό τα αποτελέσματα του καινοτόμου αυτού έργου.

Εναρκτήρια συνάντηση - Ζάλετς, Σλοβενία

Στις 30 Νοεμβρίου και 1η Δεκεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνάντηση των εταίρων του έργου στο Ζάλετς της Σλοβενίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι εκπρόσωποι των εταίρων οργανισμών συζήτησαν τα επόμενα βήματα του έργου, καθώς επίσης και τα παραδοτέα του, θέτοντας παράλληλα τα σχετικά χρονοδιαγράμματα. Η επόμενη συνάντηση του έργου θα διεξαχθεί τον Ιούνιο του 2018 στο Μιλάνο της Ιταλίας.

Αποτελέσματα του έργου

Ο απώτερος στόχος του έργου καθ’ όλη τη διάρκειά του (01/11/2017 - 31/12/2019) είναι η δημιουργία ενός ηλεκτρονικού μαθησιακού περιβάλλοντος που θα επεκτείνει τις επαγγελματικές ικανότητες των εκπαιδευτών ενηλίκων μέσω στρατηγικών μάθησης και διδασκαλίας: παροχή γνώσης, μαθησιακές προσεγγίσεις, διαδικτυακές και μη συναντήσεις (webinars, face-to-face meetings), τεχνικές για εκπαιδευτές που τους βοηθούν να εκπαιδεύσουν εργαζομένους με χαμηλή εκπαίδευση και ηλικίας 45+, να ενεργοποιήσουν και να διατηρήσουν το κίνητρο τους για μάθηση. Το σχέδιο θα προωθήσει επίσης υψηλού επιπέδου επαγγελματική, εθνική και διασυνοριακή συνεργασία στον τομέα των επαγγελματικών ικανοτήτων των εκπαιδευτών ενηλίκων και της μάθησης/εκπαίδευσης στη ζωή τους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο LEARNERSMOT, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.learnersmot.eu ή επικοινωνήστε με τη Eurosuccess Consulting στο τηλέφωνο 22 420 110 ή στο www.eurosc.eu

Keywords
Τυχαία Θέματα