Ενδιαφέρον Τουρκίας για συμπαραγωγή εμβόλιου Sputnik V με Ρωσία

Ο Tούρκος υπουργός Υγείας στην Άγκυρα εξέφρασε το ενδιαφέρον της κυβέρνησής του να εγκρίνει το πρωτοποριακό εμβόλιο «Sputnik V» Covid-19 της Ρωσίας για τοπική παραγωγή από τουρκικές εταιρείες φαρμάκων, ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Μόσχας.

Τα νέα έρχονται μετά την ομιλία του υπουργού Υγείας Φαχρετίν Κόκα με τον Ρώσο ομόλογό του, Μιχαήλ Μουράσκο, την Τρίτη.

«Ο Τούρκος υπουργός Υγείας εξέφρασε το ενδιαφέρον του να οργανώσει την παραγωγή του εμβολίου« Sputnik V »στις τουρκικές φαρμακολογικές

εγκαταστάσεις, μετά την ολοκλήρωση των τοξικολογικών μελετών που απαιτούνται από την εγχώρια νομοθεσία», δήλωσε το ρωσικό Υπουργείο Υγείας σε δήλωση.

Το τουρκικό υπουργείο Υγείας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει αυτό τον ισχυρισμό, όμως ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά επιβεβαίωσε ότι οι δύο άνδρες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με μήνυμά του, το οποίο ανήρτησε αργά χθες, Τρίτη, το βράδυ στο Twitter.

"Ανταλλάξαμε απόψεις σε θέματα του τομέα της υγείας στα οποία συνεργαζόμαστε, κυρίως σχετικά με τις προσπάθειες για ένα εμβόλιο κατά της Covid-19 και τα διεθνή εγχειρήματα στα οποία συμμετέχουμε", δήλωσε ο Κοτζά.

Η Τουρκία έχει ανακοινώσει από τον Μάρτιο σχεδόν 400.000 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις Covid-19 και περισσότερους από 11.000 θανάτους. Από τον Ιούλιο, η κυβέρνηση ανακοινώνει πλέον μόνο τον αριθμό των ασθενών με συμπτώματα, μια κίνηση για την οποία επικριτές λένε πως κρύβει την αληθινή κλίμακα της επιδημίας στη χώρα.

Το Sputnik V είναι ένα από τα πολλά υποψήφια εμβόλια Covid-19 που επί του παρόντος πλησιάζουν στο τέλος των κλινικών δοκιμών της Φάσης III.

Keywords
Τυχαία Θέματα